Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Sociale huurwoning onderverhuren? Boete 83.000 euro

De maximale boete voor illegale onderverhuur van sociale huurwoningen gaat flink omhoog: woonfraude wordt straks vier keer zo zwaar beboet. Overtreders kunnen een boete van maximaal 83.000 euro krijgen.

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) komt volgens De Telegraaf deze week met een wetsvoorstel waarin dat staat. Ze wil daarmee voorkomen dat sociale huurwoningen terechtkomen bij mensen die er geen recht op hebben.

Harder optreden tegen fraudeurs

In plaatsen als Amsterdam gelden regels over hoe vaak je een woning mag verhuren aan toeristen. Een overtreding van die regels kan met de stevige boete worden bestraft. Ook het langdurig verhuren van een sociale huurwoning kan zo worden beboet.

De D66-bewindsvrouw werkt daarnaast aan een registratie- en vergunningplicht voor de verhuur van woningen aan toeristen via sites als Airbnb. Met deze regels kunnen gemeenten harder optreden tegen fraudeurs die bijvoorbeeld grof geld verdienen aan verhuur van hun gesubsidieerde sociale huurwoning.

Nu kan er bij herhaaldelijk overtreden van de regels een boete van maximaal 20.750 euro worden opgelegd. Dat belemmert woonfraudeurs onvoldoende, vindt de minister.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.