Metro
Metro Nieuws 7 mrt 2019 / 18:04 uur

School in verband gebracht met terreurgroep

De minister van Justitie en Veiligheid, de AIVD en de NCTV slaan donderdag gezamenlijk alarm vanwege een islamitische school in Amsterdam, het Cornelius Haga Lyceum. In een brief aan burgemeester Femke Halsema en de Kamer uiten zij hun zorgen over het contact van de school met een terroristische groepering.

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zou het bestuur van de school al sinds 2000 in een salafistische en radicale omgeving verkeren. Zo zou het bestuur zeker drie jaar lang contact hebben gehad met de terroristische groepering Kaukasus Emiraat, deze groep is onder meer verantwoordelijk voor de aanslag in de Moskouse metro in 2010.

Andere school

Burgemeester Femke Halsema noemt de signalen ‘zeer zorgelijk’ en vindt ingrijpen ‘noodzakelijk en onvermijdelijk’. Halsema eist van het bestuur van de school dat zij per direct opstappen, om te voorkomen dat zij de jonge leerlingen op de school nog langer zullen beïnvloeden.

Wordt aan de oproep van de burgemeester geen gehoor gegeven, dan zal de gemeente de subsidie aan de school intrekken en zal het verzoek over nieuwe huisvesting niet in behandeling worden genomen. Zo schrijft RTL Nieuws.

De gemeente zal de leerlingen van de school via een brief op de hoogte brengen van de gang van zaken. Hierin zal tevens informatie worden gedeeld over hoe de ouders het beste kunnen handelen. Het wordt de ouders aangeraden een nieuwe school te kiezen voor hun kroost.

Onderzoek nog in volle gang

Niet alleen het contact met de terroristische groepering is reden tot zorg. Ook het feit dat belangrijke personen binnen de school zich tijdens het schooljaar wijden aan de salafistische geloofsleer en „van plan zijn om ook buiten de reguliere gelijken scholieren onder hun invloedssfeer te treffen” draagt daaraan bij, aldus de minister.

Halsema benadrukt dat er op dit moment geen acuut gevaar heerst. Het onderzoek is momenteel nog in volle gang, en zal naar verwachting in juni worden afgerond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
School in verband gebracht met terreurgroep
Sluiten