Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Schiphol gooit Zwanenburgbaan zes weken dicht

De Zwanenburgbaan op Schiphol gaat zes weken dicht. De luchthaven voert tussen 10 maart en 21 april groot onderhoud uit aan de baan, rijbanen, markering en verlichting. Vliegverkeer zal tijdens de werkzaamheden uitwijken naar andere start- en landingsbanen.

Vaker de Buitenveldertbaan

Afhankelijk van de weersomstandigheden zal met name de Buitenveldertbaan vaker worden gebruikt. In zeer uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat ‘s nachts de Aalsmeerbaan wordt gebruikt. Dat gebeurt alleen als de Kaagbaan niet inzetbaar is, zo is afgesproken met de gemeente Aalsmeer en omwonenden.

De Kaagbaan werd maandag weer in gebruik genomen. De op een na drukste start- en landingsbaan van de luchthaven was afgelopen week dicht voor onderhoudswerkzaamheden. Schiphol had er rekening mee gehouden dat de Kaagbaan twee weken dicht zou zijn, maar de werkzaamheden konden in een week worden afgerond.

Tijdens het onderhoud werden het asfalt en de baanmarkering vernieuwd en werd de aanleg van een extra taxibaan bij het viaduct over de A4 voorbereid. Het vliegverkeer ging de afgelopen week over de Aalsmeerbaan, de Buitenveldertbaan en de Zwanenburgbaan.

Harde wind

Op dit moment zijn er andere problemen voor de luchthaven. Door de harde wind op maandagochtend hebben reizigers op Schiphol last van vertragingen. In het weekend kondigde KLM al aan maandag 72 vluchten te schrappen en dat aantal is volgens een woordvoerster van de luchthaven nog ongewijzigd. Hoewel de wind naar verwachting in de loop van de dag iets afneemt, houdt de vertraging vermoedelijk nog wel even aan.

Reizigers krijgen het advies zich goed te informeren over hun vlucht. Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege de zware windstoten. In de kustgebieden kan dat tot 100 kilometer per uur gaan. Code geel duurt zeker nog de hele maandagochtend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.