Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 6 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Risico’s asbest overschat, ‘maar blijft gevaarlijk’

Bij asbest denk je al snel aan witte pakken en grote brillen, maar dat is in veel gevallen overbodig, blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Woensdag praat de Tweede Kamer over het asbestbeleid. Dinsdag kwam naar voren dat de huidige asbestpraktijk helemaal niet ‘levensgevaarlijk’ is en het minder risico’s oplevert dan tot nu toe werd gedacht. Beschermingsmiddelen zijn niet altijd nodig en wonen of werken in een pand met asbest is minder gevaarlijk dan gedacht.

Waarom is er nog altijd zo veel asbest?

Asbest was voor 1995 ontzettend populaire vezel, vanwege de positieve eigenschappen. Het is licht, goedkoop, brandveilig, ruim voorradig en bovenal: ontzettend sterk. Asbest werd daarom in veel bouwmaterialen verwerkt, waardoor het in bijvoorbeeld kit en platen. terechtkwam. Het materiaal werd vervolgens gebruikt voor de bouw van woningen, scholen en kantoorpanden, waardoor asbest anno 2019 nog steeds een veelvoorkomende vezel is.

Een flinke ommekeer

„De afgelopen tien jaar is er ontzettend veel onderzoek verricht en kennis opgedaan over asbest”, vertelt Ronald Leushuis, bestuurder corporatie Talis in Nijmegen, één van de opdrachtgevers van het onderzoek. „Daardoor hoeven we bij het woord ‘asbest’ niet meteen vanuit een ‘worst case-scenario’ te denken.” Leushuis benadrukt dat asbest juist risicogestuurd benaderd moet worden. „Er is veel data beschikbaar, de risico’s in relatie tot asbest en de beschermingsmaatregelen zijn goed in te schatten.”

Verschil in asbest

„Er zit namelijk verschil in asbest”, vervolgt Leushuis. „De ene asbestsoort is gevaarlijk, de ander niet.” Leushuis geeft een voorbeeld: asbest in je vensterbank – een asbestsoort die niet gevaarlijk is. In het geval van de ‘worst case-scenario’ komen er mannen in maanpakken jouw vensterbank verwijderen, plakken ze je huis af, gaat dit gepaard met extreem veel overlast, heeft deze klus een duur van twee dagen en kost dit jou zo’n 1750 euro. Wanneer je ‘risicogestuurd’ denkt, is dit in een halfuurtje gepiept en ben je hier 250 euro aan kwijt.

„Wij zijn op de hoogte van de risico’s van een heleboel soorten asbest”, zegt Leushuis. Zo vertelt hij dat in zachtboardplafonds juist de ‘gevaarlijke asbest’ aanwezig is. „Hier moet je juist wél uitgaan van een worst case-scenario”. Door het wetenschappelijk onderzoek is het mogelijk om niet meteen de paniekknop in te drukken, maar juist risicogestuurd te denken. En dat scheelt een hoop geld, zegt Leushuis. „Dat geld stoppen we liever in verduurzaming.”

Een gevaarlijk product

„Maar het blijft een gevaarlijk product”, zegt Leo Veldhuis, voorzitter van de Vereniging van Asbest Verwijderende Bedrijven. „Het kan inderdaad eenvoudiger in sommige constructies, maar daarvoor moet wel aanleiding zijn met een goedgekeurd werkplan.”

Tweede Kamer

Het huidige asbestbeleid is niet realistisch, blijkt volgens de aangesloten corporaties uit het wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen blootstelling, gezondheidsrisico’s en de kosten van beschermingsbeleid. Ze dringen er bij staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) op aan om het beleid aan te passen. Woensdag praat de Tweede Kamer over het asbestbeleid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Risico’s asbest overschat, ‘maar blijft gevaarlijk’
Sluiten