Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 8 mrt 2019 / 20:14 uur

Politie Istanbul onderbreekt Vrouwendag-mars

De politie in de Turkse miljoenenstad Istanbul heeft traangas afgevuurd op een menigte van duizenden vrouwen. Zij hadden zich op Internationale Vrouwendag verzameld bij het Taksimplein en wilden een mars houden.

Winkelstraat Istiklal Caddesi

Honderden agenten van de oproerpolitie blokkeerden de toegang tot de bekende winkelstraat İstiklal Caddesi. Zij gebruikten traangas en pepperspray om de menigte uiteen te drijven. Veel vrouwen besloten vervolgens om zijstraten in te vluchten. Het is onduidelijk of er aanhoudingen zijn verricht of gewonden zijn gevallen.

Sommige demonstrantes droegen kleurrijke pruiken en maskers. Ze hadden spandoeken bij zich met opschriften als „feministische opstand tegen mannelijk geweld en armoede” en „ik ben vrij geboren en zal vrij sterven”. Ook scandeerden de vrouwen slogans als „we zwijgen niet, zijn niet bang en gehoorzamen niet”.

Mersin

Ook in Mersin – een stad in het zuiden van Turkije – waren er protesten gepland. Deze werden op last van de politie afgelast, omdat ze te laat in de avond zouden zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politie Istanbul onderbreekt Vrouwendag-mars
Sluiten