Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 14 mrt 2019 / 16:11 uur

Ook studenten gaan vrijdag de barricades op

Niet alleen de leerkrachten, maar ook studenten gaan vrijdag naar het Malieveld in Den Haag. Waar de Algemene Onderwijsbond structureel 4 miljard euro extra voor het hele onderwijs in Nederland vraagt, wil de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) de basisbeurs terug. „De studententijd van nu wordt gedomineerd door gedwongen leningen, overvolle klaslokalen en een gebrek aan persoonlijke aandacht”, zegt de 24-jarige LSVb-voorzitter Carline van Breugel.

Meer dan 1800 basisscholen sluiten vrijdag de deuren voor de onderwijsstaking. Ook vanuit het hoger onderwijs worden zo’n 5000 studenten en docenten verwacht. Leraren staken voor verbetering van de salarissen en verlaging van de werkdruk, studenten willen af van het leenstelsel.

Basisbeurs

De focus ligt vaak op docenten, zegt Van Breugel, maar de link mist soms naar de kwaliteit van het onderwijs. „Als je geen gezonde leraren voor de klas hebt staan die de tijd voor je hebben, heeft dat invloed op de prestaties van studenten.”

Onderwijs, waarbij het niet uitmaakt waar je wieg heeft gestaan of je kunt studeren, dat wil Van Breugel het liefst. „Een deel van de kwetsbare groepen, zoals mensen met een functiebeperking, migratieachtergrond of jongeren met ouders die niet hebben gestudeerd, gaat nu niet studeren door leenangst. Daarmee sluiten we groepen buiten. Daarom moet de basisbeurs terug.”

Verkeerde studie

Op jonge leeftijd moeten we nu al grote financiële afwegingen maken die de rest van ons leven bepalen. Eén keer een verkeerde studie kiezen, kost ons duizenden euro’s. Het gevolg is dat steeds meer jongeren te maken krijgen met vermoeidheid, overspannenheid en psychische klachten.”

Hoewel het aantal studenten op hbo-scholen en universiteiten al jaren groeit, stijgen de financieringen van de overheid niet even hard. Gevolg: vollere collegezalen, meer lesuitval en docenten die geen tijd hebben voor kritische feedback. „Het kabinet doet echter niets met deze zorgwekkende signalen”, zegt Van Breugel. „In plaats daarvan kiest zij ervoor om extra te bezuinigen en de rente op de studielening te verhogen.”

Generatie

Hoopgevend vindt de voorzitter het op dit moment niet. „Ons is beloofd dat er door het leenstelsel meer geld kon worden geïnvesteerd in het onderwijs, maar niets was minder waar.” Ze maakt zich zorgen over de keuzes van het kabinet. „Het nu al overspannen onderwijspersoneel zal nog verder worden uitgeput en er zal nog minder aandacht zijn voor de student. Daarnaast zorgt het leenstelsel voor een generatie waarbinnen de ongelijkheid groeit en waar degene die wel durven te studeren, hun schuld moeten afbetalen tot hun pensioen. Laat dus van je horen, vrijdag om 12.00 uur op het Malieveld.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Ook studenten gaan vrijdag de barricades op
Sluiten