Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Onderzoekers komen met interventieprogramma peuters

Hoe vroeger een peuter begint met gezond eten, hoe meer profijt je daar later van hebt, bepleiten onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam. Zij roepen daarom een speciaal ‘interventieprogramma’ voor jonge kinderen in ’t leven.

De reden voor dit onderzoek is volgens de initiatiefnemers kraakhelder: een ongezond gewicht vergroot de kans op gezondheidsproblemen, dus hoe vroeger je op gezonde voeding en veel beweging let, hoe beter. Juíst voor kinderen in de leeftijd van twee tot zes jaar zou de ontwikkeling van een gezond gewicht daarbij van groot belang zijn, stellen de onderzoekers. Maar: dat vereist wel een oplettend (gezond) oog vanuit de omgeving, en daar zou het nog te vaak mis gaan.

Pakjes Fristi

Een speciaal programma voor kinderen moet daar nu een handje bij helpen. Niet alleen bij het minderen van pakjes Fristi en croissants, maar óók bij meer bewegen op het schoolplein. Het idee daarachter is niet per se gericht op het verminderen van het gewicht van de peuter, maar meer op de toekomst, vertelt onderzoeker Nicole Toussaint tegenover Editie NL. Als je nu al gezonde stappen zet, zou je daar later profijt van hebben.

Balans

Een mooie gedachte, vindt ook kinderdiëtist Merle Leenders. „Het is hartstikke goed als kinderen al vroeg leren wat gezond eten en bewegen is. Zeker wat ‘oudere’ peuters, tussen vier en zes jaar, vinden dit vaak juist ook heel leuk. Een echt ‘dieet’ is natuurlijk wel een ander verhaal: alle extraatjes weghalen is onnodig. De balans is het allerbelangrijkste: wanneer een kind jarig is bijvoorbeeld. Deel dan een gezonde traktatie uit op school, maar eet thuis lekker een taartje.”

Mollig mag?

In de uitzending van Editie NL vragen de presentatoren zich echter af of mollig zijn als peuter ‘er niet een beetje bij hoort’. Nou, niet echt, vertelt Leenders. „Van oudsher werd mollig vaak gekoppeld aan ‘gezellig en goed gevoed’, maar echt gezond is het eigenlijk niet.” Er kan op voedingsgebied makkelijker winst behaald worden dan veel ouders wellicht denken. „Beperk de extraatjes bijvoorbeeld tot het weekend en zorg dat in het drinken geen suiker zit.”

Zwart-wit

Het speciale programma van de Hogeschool van Amsterdam is voornamelijk gericht op ‘later’ een gezonder gewicht hebben: een nobel streven, maar ouders moeten wel oppassen dat er niet doorgeslagen wordt, vertelt voedingspsycholoog Diana van Dijken. Zij ziet dagelijks in haar praktijk de gevolgen van vrouwen die als peuter op een strikt dieet werden gezet. „Ze hebben daardoor al van jongs af aan het idee gekregen dat ze niet goed genoeg waren, dat ze ‘foute’ dingen deden en dat er een duidelijk verschil is tussen ‘goed’ en ‘slecht’ eten. Daardoor ontstaat een heel zwart-wit beeld over eten en eetpatronen en hebben deze vrouwen geen gezonde relatie opgebouwd met eten of zichzelf. Dat is erg jammer.”

Van Dijken is het wat dat betreft eens met Leenders en de onderzoekers: het is ‘voor later’ veel belangrijker om te weten wat een gezonde levensstijl is, dan vanaf jonge leeftijd al héél strikt te eten. „En ja: ook in een gezonde leefstijl past af en toe een boterham met chocopasta.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Onderzoekers komen met interventieprogramma peuters
Sluiten