Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Oegandezen massaal offline na social media-tax

Een wereld zonder internet lijkt voor ons bijna niet mogelijk. Toch worden internetabonnementen in Oeganda massaal opgezegd. Door een speciale belasting op sociale media, zijn inmiddels miljoenen Oegandezen offline. Critici spreken van een beperking van vrijheid van meningsuiting en het inperken van kritiek op de overheid.

Geen internetverbinding

Gebruikers van sociale media moeten volgens Daily Mail 200 Oegandese shilling betalen, wat neerkomt op net geen vijf eurocent per dag. De belasting is in juli geïntroduceerd om roddels over president Yoweri Museveni tegen te gaan. Voor ruim 60 websites moet nu belasting betaald worden als Oegandezen ze willen bezoeken.

Daaronder vallen ook de giganten Facebook, WhatsApp en Twitter. Volgens Daily Mail hebben al 2,5 miljoen mensen hun internetverbinding de deur uit gedaan. Zo’n 1,2 miljoen mensen betalen de heffing niet meer.

Bron van informatie

„Sociale media zijn een enorme bron van nieuws en politieke informatie geworden”, zegt de Oegandese advocaat Irene Ikomu tegen The Guardian. „Dat Oegandezen meer informatie hebben, zorgt ervoor dat ze kritischer zijn op de politieke voorwaarden in het land.” Ikomu spreekt ook haar zorgen over nog meer inperking van informatie rondom de verkiezingen volgend jaar uit.

Veel Oegandezen weigeren de belasting te betalen en hebben een virtual private network (VPN) geïnstalleerd op hun smartphones. Zo kunnen ze alsnog op de sociale netwerken komen zonder de belasting te hoeven betalen. Ze posten massaal met de hashtags #ThisTaxMustGo en #NoToSocialMediaTax.

Slecht bankwezen

Niet alleen de informatieverspreiding wordt met de maatregel ingeperkt, ook is men bang dat de economie zal leiden onder de heffing. Meerdere telefoonaanbieders hebben mensen moeten ontslaan omdat ze werknemers en de huur niet meer kunnen betalen. Ook de waarde van mobiele geldtransacties is met bijna een kwart gedaald in de eerste drie maanden van de tax. Door het gebrek aan formele banken in het land, zijn veel mensen afhankelijk van digitaal betalen.

In 2016 waren er ook verkiezingen in het land. Museveni – die al 32 jaar aan het roer staat in het land – droeg toen op alle sociale media af te sluiten zodat er geen ‘misleidende informatie’ verspreid kon worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oegandezen massaal offline na social media-tax
Sluiten