Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Noors cruiseschip vaart weer, 460 man geëvacueerd

Het cruiseschip dat zaterdag in de problemen kwam voor de Noorse kust, vaart weer. Drie van de vier motoren werken weer, waardoor het passagiersschip momenteel naar de haven van Molde kan varen.

Slecht aan toe

Bij die tocht krijgt het hulp van twee sleepboten. De evacuatie van het cruiseschip is in de loop van de zondagochtend gestopt. Volgens een woordvoerder van de maritieme reddingsdienst beschouwt de kapitein de situatie voor passagiers aan boord als veilig. Er zijn 460 opvarenden met helikopters van boord gehaald. Zeventien van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht en drie passagiers waren er slecht aan toe, melden Noorse media.

Op beelden is te zien dat meubels en planten over de vloer schuiven van het hellende schip. Ook komen delen van het plafond omlaag. „Ik heb nog nooit zoiets angstaanjagends gezien”, zei een passagier na haar redding tegen televisiezender NRK. „De helikoptervlucht was doodeng. De wind was net een tornado.”

Noors cruiseschip vaart weer, 300 man geëvacueerd
Door de harde wind dreef het schip richting land / ANP

De bemanningsleden van het nabijgelegen vrachtschip, dat ook in de problemen was gekomen, zijn ook geëvacueerd. Om gered te kunnen worden, moesten ze in het ijskoude water springen. Daarna werden ze met helikopters uit het water getakeld. De negen opvarenden worden aan land verzorgd.

Motorpech

De reddingsoperatie had veel last van de harde wind en de hoge golven rond beide schepen. Er waren meer dan 1300 mensen aan boord van het cruiseschip. Volgens De Telegraaf zou er zeker één Nederlander aan boord van de Viking Sky aanwezig zijn geweest. Verder gaat het voornamelijk om Australiërs, Amerikanen en Britten.

Het cruiseschip had motorpech. Door de harde wind dreef het richting de kust.

https://twitter.com/emilnivantha/status/1109476950068744193

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.