In het nieuws

Nieuwe spullen? Nieuwe inbraak

Foto ter illustratie. Bron: Unsplash

Foto van 'Cerise van Vliet'

14 MRT 2019

Eén op de vijf slachtoffers van een inbraak krijgt binnen een jaar weer ongewenst bezoek. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde donderdag nieuwe analyses over de Veiligheidsmonitor uit 2017, met daarin cijfers over inbraken in Nederland. Daaruit blijkt niet alleen dat slachtoffers van een inbraak zich onveilig voelen, ze plaatsen ook iets vaker alarmsystemen en rolluiken.

Toch vindt bij twintig procent al binnen een jaar weer een inbraak plaats. In ‘zeer stedelijke’ gebieden is de kans op een tweede inbraak het grootst: maar liefst 28 procent zou herhaaldelijk te maken hebben gehad met inbrekers. In ‘niet-stedelijke’ gebieden gaat het om 16 procent.

Modder in de keuken

Gill Barends (21) is zo’n slachtoffer van een herhaalde inbraak. Ze woont met vier andere meiden in een studentenhuis in Utrecht en is nu lichtelijk paranoïde. „De eerste keer ging iedereen uit, ik was toen toevallig bij mijn ouders. Eén van mijn huisgenoten ging eerder naar huis omdat ze moe was en zag toen modderige voetstappen in de keuken.”

De huisgenote „flipte helemaal” en belde meteen haar huisgenoten en de politie op. „Mijn laptop was gestolen, de camera van mijn vader en parfum… maar het naarste is gewoon dat ze aan je spullen hebben gezeten.”

Veel laptops

Veel tijd om bij te komen van haar heftige ervaring heeft Barends niet. „Mijn vader zei al, het kan best zijn dat ze nu nog een keer komen. Studentenhuizen zijn makkelijke doelen en er liggen vaak veel laptops.” Haar vader kreeg gelijk. Nog geen half jaar later is het -ondanks het installeren van een anti-inbraakstrip - weer raak.

„Ik was alleen thuis en had mijn kamerdeur op slot. Toen ik nietsvermoedend mijn kamer uit kwam, zag ik dat het glas uit de voordeur was geslagen. De buurvrouw zei later dat ze het had gehoord en de inbrekers had horen zeggen ‘dat het vorige keer ook heel makkelijk was’, dat is echt freaky.”

De studente is later verhuisd, maar is nog steeds bang. Als ze binnenkomt doet ze alle lichten aan, draait ze de deur meteen op slot en laat ze de sleutel erin zitten. Soms kijkt ze zelfs achter elke deur of er misschien iemand staat.

Nieuwe spullen

Sybren van der Velden, landelijk projectleider inbraak bij de politie laat weten dat best makkelijk te verklaren is waarom inbrekers terugkeren naar hetzelfde huis. Naast het feit dat sommige huizen in inbraakgevoelige wijken staan, mensen die op vakantie gaan nog steeds geen lichtschakelaar gebruiken en we de deur niet op slot doen als we even boodschappen halen, zijn inbrekers ook gewoon slim.

„Als er bij je ingebroken wordt, vervang je je gestolen spullen voor nieuwe spullen", zegt hij.  „Dat weten inbrekers ook. Een paar maanden later komen ze terug om de nieuwe spullen op te halen.” Met het geld van de verzekering koop je na een inbraak misschien zelfs wel een nieuwere of betere televisie of laptop en gehaaide inbrekers stellen zich daarop in.

„Daarom is het ook zo belangrijk dat je maatregelen neemt als er is ingebroken”, gaat van der Velden verder. „Zorg in ieder geval dat de inbreker de tweede keer niet meer zo makkelijk binnenkomt als de eerste keer. Als je zelf niks doet, is de kans groot dat het weer gebeurt.”

Uit de Veiligheidsmonitor blijkt dat we ons al aardig bezig houden met het beschermen van ons paleisje. 42 procent van de mensen laat ’s avonds vaak het licht branden wanneer er niemand thuis is. Bijna twee derde van de Nederlanders heeft extra veiligheidssloten en 13 procent heeft thuis een alarminstallatie.

Opvallend is dat woningen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam minder preventieve voorzieningen - zoals een alarmsysteem of rolluiken - hebben dan het landelijk gemiddelde. In Zeeland, Oost-Brabant en Limburg zijn dat er juist meer.

Kijk in de wijk

Naast het voorkomen van een inbraak in je eigen huis, is het volgens de politie vooral ook belangrijk om op te letten wat er in je wijk gebeurt. Jij kent die het best, dus zie je iets verdachts, bel dan meteen 112 en voorkom zo een inbraak bij de buren. Heb je struiken rondom het huis? Zorg er dan voor dat deze kort zijn, zodat het huis voor de buren goed te zien is.

En als je spullen dan toch twee keer binnen een jaar weg zijn, ben je volgens het Verbond van Verzekeraars nog gewoon geloofwaardig. „Ja juist eigenlijk, omdat we vaker zien dat dit gebeurt", zegt een woordvoerder. „Sommige wijken staan ook bekend als inbraakgevoeliger, dus behalve mensen adviseren daar niet te wonen, kunnen we daar niks aan doen.”

Hogere premie

Blijft een inbreker jouw huis constant bezoeken, dan kan de verzekeraar wel vragen gaan stellen. „Als het een hele reeks is, dan zal de verzekeraar vragen of jouw huis misschien te aantrekkelijk is voor inbrekers. Heb je bijvoorbeeld genoeg gedaan om je huis te beveiligen? Is dat niet zo, dan kan een verzekeraar besluiten de premie of het eigen risico te verhogen.”

Maar na twee inbraken in een jaar hoef je je dus geen zorgen te maken over je geloofwaardigheid of de gevolgen voor je verzekering. „Je kan ook zes jaar lang niet aangereden worden en dan ineens twee keer in twee weken wel… tja, dat is gewoon vette pech en daar zijn verzekeringen voor.”

Het goede nieuws uit het rapport van het CBS is dat het aantal woninginbraken in ons land nog altijd daalt. Volgens de politie „een mooie ontwikkeling, maar elke woninginbraak is er een te veel.”


Lees de krant van morgen nu al online!

Foto van 'Metro'

1 UUR

De krant van 27 mei is maandagochtend weer te vinden in de bakken op onder andere de grote treinstations in Nederland. Kun je niet wachten om de krant te lezen? Dan hebben we goed nieuws: de krant staat nu al online.

Natuurlijk kunnen we er als krant in het OV niet omheen: de NS en een aantal andere vervoerders staken dinsdag 28 mei. Waarom wordt er gestaakt en door wie allemaal? We hebben alles op een rij gezet. Vanwege de staking vind je dinsdag ook geen krant in de bakken.

Goedkoop vliegen


Meer mensen naar stembus voor Europese verkiezingen

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Meer mensen dan vijf jaar geleden zijn dit jaar naar de stembus gegaan voor de Europese verkiezingen. Vijf jaar terug stemde 42,6 van de stemgerechtigde EU-burgers, dit keer was het bijna de helft van de kiesgerechtigden.

Opkomst 51 procent

De opkomst in 27 EU-landen ligt gemiddeld rond de 51 procent, maakte een woordvoerder van het Europees Parlement in Brussel bekend op basis van exitpolls. Van het Verenigd Koninkrijk zijn nog geen cijfers bekend, maar als schattingen over die lidstaat worden meegerekend komt de opkomst tussen de 49 en 52 procent te liggen.


Charges uitgevoerd tegen betogers in Eindhoven

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Bij een betoging tegen Pegida in Eindhoven, heeft de mobiele eenheid zondagavond charges uitgevoerd. Betogers gooiden met stenen naar de politie en aanhangers van Pegida. Dat gebeurde vlakbij de Al-Fourqaan Moskee aan de Otterstraat tijdens een demonstratie van Pegida tegen de Ramadan.

De sfeer rond die demonstratie van Pegida werd steeds grimmiger, liet de politie weten. Een groep allochtone jongeren zorgde voor ongeregeldheden en bekogelde politie en demonstranten.

Woedende reacties


Ga naar Lollapalooza in Berlijn met € 25,- korting

Foto: Stephan Flad

In samenwerking met CJP

22 MEI 2019

Altijd leuk als je een festival in het buitenland pakt: je weet ineens wat er speelt in Spanje, Duitsland of Italië. Op Lollapalooza Festival sta je bijvoorbeeld oog in oog met Kraftklub: fris en fruitige gitaarpop in de stijl van Two Door Cinema Club en The Strokes. Maar een dikke lijst aan internationale artiesten zie je net zo goed tijdens ons eigen popfestival in het Pinksterweekend. Of misschien ben jij zelf artistiek talent in de dop? Ontdek de nieuwe CJP-deals hier. Scoor je tickets snel of bestel eerst je CJP direct onderaan deze pagina.

Lollapalooza Festival: € 25,- korting op je ticket + reis

Foto: Stephan Flad


Scheids scoort doelpunt en telt 'm

Foto van 'Metro'

3 UUR

Voetbalploeg HSV Hoek scoorde tegen Harkemase Boys wel een heel curieus doelpunt. Scheidsrechter Maurice Paarhuis bezorgde de club namelijk een extra punt tijdens de wedstrijd. En, zo besloot de arbiter, die telt ook nog eens.

Terwijl Harkemase Boys verdedigde, kwam de scheidsrechter in de buurt van het doel. De bal werd zijn richting op geschoten waarop Paarhuis de bal het doel in tikte. Tot frustratie van Harkemase Boys, werd dit doelpunt geldig verklaard.

Scheids speelt mee


Win 2 kaarten voor MELT Festival!

Foto van 'Metro'

23 MEI 2019

Wil jij met vriend of vriendin naar Melt op het terrein van de voormalige kolenmijn Ferropolis in Duitsland? Doe dan mee aan deze winactie van Metro en Festival.Travel en wie weet gaan jullie van 19-21 juli los op de beste pop-, hiphop- en elektronische acts!

Melt vindt plaats aan het Gremminmeer tussen de industriële bouwwerken, hijskranen, graafmachines en pakhuizen, die voor een unieke sfeer zorgen. Overdag wordt er gechilld op het strand, ’s avonds transformeren kleurrijke en visuele kunstinstallaties het festivalterrein tot een futuristische lichtstad. Dit jaar check je op Melt onder meer: Bon Iver, Asap Rocky, Jorja Smith, Skepta, Solomun, Four Tet, Modeselektor live, Bilderbuch, Rin, The Black Madonna, Bonobo dj, David August en Charlotte de Witte.

Kans maken op 2 kaarten? Vul hieronder jouw gegevens in:


Gameverslaving erkend door WGO

Foto van 'Metro'

3 UUR

Een gameverslaving is sinds zaterdag een erkende verslaving door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Na anderhalf jaar overleg, is de verslaving nu opgenomen in de internationale statistische classificatie van ziekten en met gezondheid verband houdende problemen.

In 2017 werd de verslaving al opgenomen in een conceptversie van de classificatie. Alle 194 leden van de WGO zijn het er nu over eens dat gameverslaving ook moet worden erkend als verslaving. De nieuwe classificatie gaat op 1 januari 2022 in. Het gaat om de elfde revisie van de classificatie.

Weinig onderzoek


Camera videoWin een EasyToys box twv € 150,-

Foto van 'Metro'

20 MEI 2019

Het is masturbatiemaand en dat vieren we bij EasyToys. Tijd voor jezelf, tijd voor mei! Met de #MyGuiltyPleasure box van EasyToys heb je alle ingrediënten in huis voor een sexy avond vóór en mét jezelf. Kans maken? Vul hieronder jouw gegevens in:

Kun je niet wachten op de prijsuitreiking of ben je nieuwsgierig naar al onze andere producten? Bekijk dan ons ruime assortiment met spannende speeltjes op easytoys.nl.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

23 MEI 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Peru getroffen door aardbeving met kracht van 8.0

De schade is op sommige plekken groot / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Peru zijn mensen in het noorden van het land vannacht flink geschrokken. Een zeer zware aardbeving heeft het land getroffen. De beving had een kracht van 8.0 op de schaal van Richter en was zo krachtig dat mensen niet gewoon konden lopen, vertelde een burgemeester op de radio. Er is tot nu toe één dode gevallen.

Gewonden en schade

De beving gebeurde in dunbevolkt gebied. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er zeker gewonden gevallen. Tientallen huizen zijn zwaar beschadigd. In het dorp Yurimaguas stortte een huis in.


Likeability of3

'Dombo' (2) overlijdt na circusacts en verwaarlozing

Het dier was ernstig verzwakt ©Moving Animals

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het korte leven van dierentuinolifant Ping-Pong in een Thaise dierentuin moet een ware hel geweest zijn. Volgens dierenwelzijnsorganisatie Moving Animals heeft het jonge dier zijn hele leven lang circusacts moeten uitvoeren voor toeristen.

Zij doopten Ping-Pong om tot 'Dombo', omdat de beroemde Disney-olifant in een soortgelijke situatie zat. Zij het met een iets minder treurige afloop. Deze 'echte' Dombo is namelijk omgekomen op 17 mei en werd slechts twee jaar oud.

De olifant tijdens een van de optredens ©Moving Animals


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Grote kans op chaos rondom Schiphol door OV-staking

Tijdens een kortgeding werd door de rechter het stakingsverbod opgelegd / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De NS moet tijdens de landelijke OV-staking op dinsdag 28 mei toch een noodpendel laten rijden tussen Amsterdam Centraal en Schiphol. Dat heeft de rechter bepaald. Toch wordt er rondom Schiphol grote chaos verwacht.

Door de noodvoorziening moet worden voorkomen dat grote groepen reizigers op Schiphol stranden en er onveilige situaties ontstaan. De noodpendel is niet voor normale reizigersaantallen, waarschuwt de NS. Het is dan ook specifiek bedoeld voor noodzakelijke Schiphol-reizen. Het is nog niet duidelijk hoe de nooddienstregeling eruit komt te zien.

In de tussentijd blijft het advies voor reizigers om dinsdag niet de trein te nemen, omdat er landelijk zeer beperkt tot geen treinen zullen rijden. Tussen Amsterdam en Schiphol moet elk kwartier vervoer zijn.


Verstappen eindigt vierde in Monaco door tijdstraf

Bottas, Hamilton en Verstappen voor aanvang van de race ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Hoewel hij als tweede over de streep kwam, zat er zondag geen podiumplaats in voor Max Verstappen. Een straftijd van 5 seconden gooide roet in het eten.

Hierdoor eindigde de Limburgse Redbull coureur als vierde in de race over het beroemde stratencircuit van het prinsdom. De winst ging voor de vierde keer dit seizoen naar de Brit Lewis Hamilton.


Geen winkelhart is compleet zonder treurig Hema-pand

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het knalrode woordmerk van HEMA is misschien wel een van de meest beeldbepalende elementen in de Nederlands binnensteden, dorpskernen en winkelcentra.

De keten heeft zo'n 800 vestigingen verspreid door het hele land, maar heb je weleens gelet op de panden? Deze vallen namelijk bovengemiddeld vaak nogal op.


Rebelse Belg trekt broek naar beneden in stemhokje

Het feest van de democratie in België ©Facebook

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Waar Nederland donderdag al aan de beurt was om te stemmen voor het Europees Parlement gebeurt dit in de meeste andere lidstaten, waaronder België, pas zondag. Niet iedereen lijkt dit feest van de democratie echter even serieus te nemen.

In Antwerpen vond een rebelse stemmer het kennelijk dusdanig benauwd in het stemhokje dat hij zijn gulp openritste en riem lostrok om vervolgens de zwaartekracht zijn werk te laten doen, zo schrijft het Laatste Nieuws.

Belgische verkiezingsmoppen


New York zet geiten in als onkruidbestrijders

De geiten gingen meteen aan de slag ©Reuters, still

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een kudde van 25 geiten gaat de hoveniers van het New Yorkse Riverside Park de komende weken helpen met het bestrijden van invasieve plantensoorten. 

Deze hulp is ingeschakeld omdat het park last heeft van de woekerende gifsumak (in het Engels beter bekend als poison ivy). De dieren zijn afgelopen week onder grote belangstelling en gejuich uitgezet in het park.


Vermiste trucker zat vast in Poolse cel

Vermiste trucker zat vast in Poolse cel

Rob Wijhers wordt sinds 21 mei vermist. Foto: Politie

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De sinds 21 mei vermiste vrachtwagenchauffeur Rob Wijhers uit Limburg heeft vermoedelijk een nacht vast gezeten in een Poolse cel. Volgens de politie had hij te diep in het glaasje gekeken en moest hij zijn roes uitslapen in de cel. Na een nacht werd hij weer vrijgelaten, maar sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.

Persoonlijke spullen

De 52-jarige trucker was in Polen voor zijn werk. Op 21 mei had zijn dochter voor het laatst contact met hem. Hij bevond zich toen in Slubice, vlak over de Duitse grens bij Franfurt an der Oder. De vrachtauto van Wijhers werd daar gevonden met zijn persoonlijke spullen er nog in, waaronder zijn telefoon.


Fietser overleden na val in Mook

Fietser overleden na val in Mook

De fietser uit Wijchen was ernstig gewond en werd naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een fietser is in de nacht van zaterdag op zondag overleden aan de gevolgen van een ongeluk in het Noord-Limburgse dorp Mook. De 67-jarige man uit Wijchen overleed in het ziekenhuis in Nijmegen.

Het ongeluk gebeurde zaterdagavond rond 21.00 uur. De 67-jarige man fietste samen met een andere fietser over Groesbeekseweg. Na een tijdje bleek dat de man uit Wijchen achterop was geraakt. De andere fietser, die voorop reed, keerde terug en zag de 67-jarige man gewond op de grond liggen.

De fietser uit Wijchen was ernstig gewond en werd naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht. Daar bleek alle hulp vergeefs.


Ultieme poging tot overleg over ov-staking

Ultieme poging tot overleg over ov-staking

Het kort geding dat op 10.00 uur op Schiphol begon, is geschorst. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vakbonden, NS, Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer doen een ultieme poging om tot een oplossing te komen voor de bereikbaarheid van de luchthaven tijdens de staking van het openbaar vervoer dinsdag. Het kort geding dat Schiphol had aangespannen is geschorst.

Openbare orde

De luchthaven maakt zich zorgen over de openbare orde als Schiphol niet met de trein bereikbaar is. De gemeente Haarlemmermeer deelt die zorgen en sloot zich aan bij het kort geding.