In het nieuws

Mylo en haar zestig bruine Barbies

Mylo Freeman in haar werkkamer, ,,ik word elke keer blij als ik binnenkom."

Foto van 'Iris Hermans'

8 MRT 2019

Barbie, de pop met de eeuwige jeugd wordt zaterdag alweer zestig. Mylo Freeman verzamelt de bruine. Ze wordt er blij van en ze heeft ook een donkere Ken, die als twee druppels lijkt op...

Barbiefraude

Haar laatste nieuwe ligt er glanzend van naaktheid bij. Het hoofdje wiebelt ietwat onwennig op het lijfje, demonstreert ze. Voor vijftien euro op Marktplaats ‘ergens in Drenthe’ op de kop getikt, ,,maar ik heb het vermoeden dat het hoofd op een ander lichaam is geplaatst.” Barbiefraude pur sang, maar ach, aait ze de pop over haar bol,  ,,Ik kan er wel wat mee. Ze kijkt toch lief uit haar ogen?”

Kinderboekenschrijfster en illustratrice Mylo Freeman staat in 'haar tweede huis', in haar huis hartje Amsterdam en een stap over de drempel van haar bont ingerichte werkkamer en een shot serotonine of een ander gelukshormoon knalt linea recta je lichaam in. Het is er aangenaam warm, op de achtergrond een relaxte playlist. De kasten vol met GVR, Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes en andere kinderboeken, ontspannen vakantiefoto’s van haar man en drie kinderen, en ook Minions, papieren pinguïns en een fles terpentine. En Arabella, het donkere prinsesje dat de afgelopen tien jaar de hoofdrol heeft gespeeld in haar prentboeken, waarvan de laatste – Arabella in het museum – nét uit is.

Verkleinvorm

Tegen de muur, op een zestiental plankjes, lachen tientallen donkere barbies je tegemoet. Letterlijk ook, want er is er geen een bij die chagrijnig kijkt uit haar bruine/groene/blauwe ogen. Die zijn er wel, hoor, weet Freeman, ,,maar die wil ik niet, ik houd van een mooie uitstraling.” De een is nog knapper, gracieuzer en/of origineler dan de ander. Tijger- tot regenboogjurkje, glitterrokjes, (nep) bonten jasjes, Chanel-eske pakjes, maar ook hoornen zonnebrilletjes, rijglaarsjes en kokertasjes. Alles in de verkleinvorm inderdaad, ,,ik vind het zo knap hoe ze alles zo perfect op schaal kunnen maken.”

Freeman komt uit hetzelfde geboortejaar uit Barbie en dat schept toch een band. Zelf lijkt ze ook zo uit het Barbiehuis gestapt. Haar donkere haar tot in de puntjes gecoiffeerd, een donkergroen-geel kledingensemble dat niet zou misstaan op een van haar zestig poppen, een vriendelijke lach en de ogen nieuwsgierig en krachtig tegelijkertijd.

De schrijfster en tekenares, afgestudeerd aan de Rietveld Academie en Kunstacademie, groeide op in Den Haag als dochter van haar Afro-Amerikaanse vader en haar Nederlandse moeder. ,,Kijk, deze komen ook uit de zestiger jaren”, wijst ze naar de poppen gekleed in wijde pijpen en hallucinerende prints. ,,En zie je dat hondje als accessoire?” Ze tilt een barbie omhoog, gekleed in een majestueuze grijze bontjas. Een van haar favorieten en meteen ook de duurste uit haar collectie, bekent ze. 100 euro. ,,De meeste kosten rond de twintig euro, dit was een uitschieter.” Ze aait over de poppenbol die op het Zuid-Afrikaanse model Kimora Lee Simmons lijkt, ,,wel echt een prachtige.”

Het is geen toeval dat je bij veel poppen een déjà-vu-gevoel hebt. Zo lijkt eentje met de wilde haren en oranje stoeipakje op Beyonce en die met de korte haren en rode bikini op Halle Barry. ,,Dat is heel erg van de laatste jaren, de poppen worden gebaseerd op donkere rolmodellen.”

Surprise

Toch speelde ze vroeger zelf nooit met Barbies en dat je nooit te oud bent om te leren, of te spelen, bleek wel zo’n vijf jaar geleden, rond 5 december, toen dochter Kes thuiskwam met een surprise. Twee barbies prijkten erin, een blanke en een donkere. ,,Ik had nog nooit een donkere barbie gezien en vond haar meteen zo leuk. Ik heb meteen gevraagd of ik haar mocht houden!”

En toen sloeg de verzamelkoorts toe, maar het is nou niet zo dat het in elke speelgoedwinkel raak was. Sterker nog: Freeman vond de donkere poppen vooral op Marktplaats, waar het meteen bingo was met zoekterm ‘bruine barbie’. Ze worden uit heel het land opgestuurd, soms nog in de doos (vaak niet) en meestal met een kledingsetje aan, dat soms leuk is (en vaak niet). ,,Ik kan uren zoeken naar nieuwe outfits.” En vooruit, ook zeker even wegdromen bij de Barbiecamper en het Barbiehuis en...

Ja, het is een leuke, lichte verslaving, zo beaamt ze, dat zich heel soms uitmondt in het bekende man-vrouwcliché wanneer haar man voor haar poppen staat en dan met een schuin hoofd zegt: maar deze ken ik nog niet, toch? Waarna zij bij wijze van spreken snel de verpakkingsdoos achter haar rug houdt en met onschuldige ogen zegt: ,,Welke? Die? Nee joh, die heb ik al járen...” Ze moet lachen als ze eraan denkt, ,,ze plagen me af en toe een beetje met mijn barbies, maar ik weet heel goed dat ze het stiekem harstikke leuk vinden en altijd als er vroeger vriendjes en vriendinnetjes mee naar huis kwamen, gingen ze als eerste mijn werkkamer in!”

Ken hem ergens van

Oma's Barbie

Haar eerste herinnering aan Barbie, is al wat ouder. Als ze haar ogen dichtdoet, zit ze zo weer in de woonkamer van haar oma. ,,Op haar dressoir stond ze, haar Barbie. We mochten ernaar kijken, maar niét mee spelen.” Ze hoort de waarschuwing van haar oma nog, maar het bleek er een met een goede reden en vijftig jaar later is de inmiddels antieke pop nog steeds de Barbie van toen, zij het met een oranje verkleuring in het gezicht. Ze toont een van de allereerste Mattel-poppen ooit, die daarna weer met zorg in de doos wordt gelegd, zoals oma het gewild had. Wel overigens de enige in de doos, want je wil ze toch voelen en bekijken, licht ze toe. ,,Haartjes kammen, ze een beetje mooi maken en natuurlijk afstoffen.”

Maar ja, soms miste er wel een man bij alle dames, verklapt ze. Na wat speurwerk, stuitte ze op een donkere Ken, in driedelig pak en rood strikje. ,,Perfect voor speciale gelegenheden, zoals kerst.” Toen Ken aankwam en ze de doos opende, knipperde ze even met haar ogen, zeker als ze eraan dacht hem wel te moeten aan- en uitkleden... ,,Ken lijkt twee druppels water op mijn zoon!”

Of Barbie nog van deze tijd is? Ze denkt na, waarna een gedecideerd ja volgt. Ze pakt haar lieveling erbij, de Barbie die opvallend krachtig uit haar ogen kijkt, in een blauw metallic pakje dat mooi afsteekt tegen haar huid. ,,Schoonheid in alle vormen en maten is tijdloos, net als Barbie.”

#YouCanBeAnything

Sinds 1959 inspireert Barbie meisjes en vrouwen overal ter wereld om hun dromen en ambities na te jagen. Om dit jubileum en Internationale Vrouwendag te vieren lanceert Mattel Nederland het boek 60 Super Stories, geschreven door 60 Nederlandse rolmodellen voor de rolmodellen van de toekomst. Bekende vrouwen zoals Neelie Kroes, terreurexpert Beatrice de Graaf, bladerunner Marlou van Rhijn, maar ook minder bekende vrouwen met diverse beroepen, zoals een kapitein, piloot en games-presentator, zijn onderdeel van het boek. Deze vrouwen zijn het levende bewijs dat je alles kunt bereiken, worden en doen. #YouCanBeAnything.Het boek is een collector’s item dat niet in de verkoop gaat. Wel is het boek vanaf nu verkrijgbaar bij de 27 bibliotheken in Amsterdam en hier kun je het mooi vormgegeven boek even inkijken.

BEKIJK OOK


Werknemers zijn 'zeer tevreden' over bedrijfsarts

Werknemers zijn (zeer) tevreden over bedrijfsarts

Bedrijfsartsen scoren hoge ogen op het gebied van privacy, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos. Foto: Unsplash

Foto van 'Naomi Defoer'

1 UUR

Bedrijfsartsen doen het goed. Vooral de manier waarop ze omgaan met privé-informatie, krijgt veel lof. Zo blijkt uit onderzoek onder 900 werknemers die te maken hebben gehad met de arbodienst. (quote)

Het onderzoek werd uitgevoerd door marktonderzoekbureau Ipsos. In opdracht van brancheorganisatie arbodiensten OVAL werd er gekeken naar de manier waarop de arbodienst te werk ging en hoe het contact met de patiënt was.

Zeer tevreden


Maartens tocht der tochten in 11 foto's

Maartens tocht der tochten in 11 foto's

Maarten van der Weijden houdt trots zijn stempelkaart - met alle elf stempels - omhoog. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het was een lange tocht, de zwemvierdaagse van Maarten van der Weijden. 196 kilometer zwemmen in 74 uur, dat doe je niet zomaar. Heel Nederland leefde met de zwemmer mee, veel fans schreeuwden Maarten langs de kant naar de finish. Van Sinterklaas naar meezwemmers en slapen op een drijvend matras: dit is Maartens tocht der tochten in 11 (want natuurlijk zijn het er 11) foto's.

Voorbereidingen

Maartens tocht der tochten in 11 foto's

Maarten neemt, voordat hij in het water springt, afscheid van zijn vrouw Daisy. /ANP


Poolse vrouw rijdt examinator dood

Poolse vrouw rijdt examinator dood

De vrouw was bezig met een manoeuvre en schepte daarbij een examinator, die ter plekke overleed. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 68-jarige Poolse vrouw heeft tijdens haar rijexamen een examinator doodgereden. Dat heeft de politie van Rybnik in het zuiden van het land maandag bekendgemaakt. De precieze toedracht van het ongeluk is nog onduidelijk.

Manoeuvres

Een woordvoerder vertelde dat de kandidate in haar lesauto een aantal voorgeschreven manoeuvres uitvoerde. Ze zag daarbij het slachtoffer, dat zich op het testcentrum voor de rijvaardigheid vermoedelijk bezig hield met een andere examinant, over het hoofd. De 35-jarige man werd geschept en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.


Maarten van der Weijden zwemt geschiedenis

Maarten van der Weijden zwemt geschiedenis

Hij deed wat nog nooit iemand had gedaan: zwemmend de Elfstedentocht volbrengen. Maarten van der Weijden schrijft, en zwemt, daarmee geschiedenis. /ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Het is Maarten van der Weijden gelukt! Na 195 kilometer en exact 74 uur zwemmen werd hij maandagavond om half acht onder een daverend applaus in Leeuwarden ontvangen. De unieke zwemtocht gaat de boeken in als een historisch weekend.

„Wie wil er nog een bakje?” Een vrouw van een jaar of vijftig zwaait met haar thermoskan in de lucht. Op klapstoeltjes naast haar zitten haar vader en twee vrienden. Ze hebben een ‘goed plekje’ gevonden, iets buiten de tiende Elfstedenstad Dokkum. „Ik ben wat slecht ter been. Dus dit is wat praktischer.”

Aan de Dokkumer Ee wordt het ondertussen steeds drukker. Nog een half uurtje, dan wordt Van der Weijden verwacht. „Ja, ik zie een boot", klinkt het even later uit de menigte. Als de kleine parade van Maarten en de volgboten dichterbij komt, verandert de menigte in één groot koor. „Maar-ten houd vol, Maar-ten houd vol", klinkt het tot in de verte. Hij moet dan nog twintig kilometer.


Maarten: van bijna elke slag genoten

Maarten: van bijna elke slag genoten

Maarten van der Weijden heeft van bijna elke slag genoten, ondanks de spierpijn die hij voelt. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Er werd gevreesd dat Maarten van der Weijden na het afronden van zijn Elfstedenzwemtocht niet meer het podium op zou kunnen lopen, er lag zelfs al een brancard klaar. Een beetje moeizaam gaat het wel, maar hij loopt zelfs zelf naar de ambulance, na zijn podiummoment. Een grapje kan er ook nog van af: „Toch wel een beetje spierpijn voel ik, hoor."

Daarnaast neemt hij zelfs nog de moeite om wat vragen van de pers te beantwoorden en wordt het duidelijk dat hij, ondanks alle moeite, van de tocht genoten heeft. Althans, „van bijna elke slag", aldus Maarten.


Feestelijke finish: het lukt Maarten van der Weijden

Feestelijke finish: het lukt Maarten van der Weijden

Na 200 kilometer en ruim 72 uur zwemmen is het hem dan echt gelukt: Maarten van der Weijden volbrengt zwemmend de Elfstedentocht. /Amarins de Boer

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het is Maarten van der Weijden gelukt! Hij heeft de finish van zijn Elfstedenzwemtocht bereikt en is, na 196 kilometer en 74 uur zwemmen, in Leeuwarden feestelijk onthaald. Er komt een eind aan zijn monstertocht, iets waar hij heel trots op kan zijn.

Hij deed het allemaal voor het goede doel, om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Rond half drie vanmiddag stond de teller op 2,7 miljoen, dat is inmiddels gestegen naar 3,9 miljoen. Dat is al meer dan rond hetzelfde tijdstip bij zijn vorige poging, maar er komt naar verwachting nog meer bij. Vorig jaar was er maar liefst 5 miljoen opgehaald.


NL-Alert verstuurt Telegraaf-tiplijn als noodnummer

NL-Alert verstuurt Telegraaf-tiplijn als noodnummer

In een NL-Alert stond, in plaats van een alternatief noodnummer, de tiplijn van De Telegraaf. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is maandagavond een fout begaan: via een NL-Alert deelden zij als alternatief op 112 het nummer van de tiplijn Telegraaf. Door een storing werkt zowel 112 als het nummer voor niet-spoedeisende gevallen niet.

Rond 18.12 uur werd het NL-Alert rondgestuurd, met daarin de melding dat 112 niet bereikbaar was door een landelijke storing van KPN. In het bericht stond toen een alternatief: 06-13650952. Het probleem is alleen dat dit nummer naar de tiplijn van de Telegraaf leidt. Niet naar de hulpdiensten.

Rectificatie


Live: Maarten van der Weijden op weg naar de finish

Live: Maarten van der Weijden op weg naar de finish

Maarten van der Weijden is zijn Waterloo voorbij en komt steeds dichter bij de finish in Leeuwarden. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het de laatste dag van de monstertocht waar Maarten van der Weijden vrijdagavond om half zes aan begon. Toen sprong hij in Leeuwarden het water in, om daar (hopelijk) maandagavond weer aan te komen. Met zo'n 10 kilometer te gaan komt het einde nu toch echt wel in zicht. Hij zwemt 2,7 kilometer per uur, de verwachting is dat hij om 19.23 uur in Leeuwarden aankomt.

De Olympiër doet het natuurlijk allemaal voor het goede doel. Hij heeft zelf kanker gehad en wil zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar de ziekte. De teller staat op zo'n 2,7 miljoen: een hoger bedrag dan bij zijn vorige poging op hetzelfde moment. Toen haalde hij uiteindelijk maar liefst 5 miljoen euro op.

Live: Maarten van der Weijden op weg naar de finish

De route van de Elfstedenzwemtocht. /ANP


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

21 JUN 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Winterspelen 2026 zijn in Milaan

Winterspelen 2026 zijn in Milaan

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de Winterspelen in 2026 toegewezen aan Milaan. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Misschien moet je er met dit weer nog helemaal niet aan denken, maar toch komen de Winterspelen er weer aan. Er is zelfs al een stad gekozen waar de spelen moeten plaatsvinden: Milaan. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten. Milaan zal de Winterspelen in samenwerking met Cortina d'Ampezzo organiseren.

Milaan versloeg in de stemming op de 134e sessie van het IOC in Lausanne de enige overgebleven andere kandidaat, Stockholm.

Teruggetrokken


Onderwijsraad: 'breng plezier in lezen terug'
Likeability of5

Onderwijsraad: 'breng plezier in lezen terug'

Volgens de Onderwijsraad en Raad voor Cultuur lezen jongeren te weinig. Foto: Unsplash.

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

Stiekem met een zaklamp onder de deken - als tent behendig omhooggehouden met de knieën - lezen. Over de grote avonturen van kleine Pinkeltje, over de magie van Harry Potter of het antwoord op je meest prangende vraag: of de oceaan écht geel wordt als je deze met Fanta vult. Alhoewel ouders vroeger het boek in moesten nemen zodat de nodige nachtrust gepakt werd, liggen de gebundelde kunstwerken nu onder een dikke laag stof.

Kinderen lezen namelijk steeds minder. Tijd voor actie vinden de Onderwijsraad en de Raad voor Cultuur, daarom hebben ze maandag een oproep gedaan aan Ingrid van Engelshoven, minster van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: „Lees! Een oproep tot een leesoffensief." De twee partijen roepen bibliotheken, scholen, ouders en kinderdagverblijven op om samen te werken en roepen de overheid op om te investeren in een samenhangend leesbeleid.

1 op de 5 jongeren is laaggeletterd


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Leeuwarden maakt zich op voor finish Maarten

Leeuwarden maakt zich op voor finish Maarten

Maarten van der Weijden is bezig aan het laatste stuk van zijn Elfstedenzwemtocht, de finish is in zicht. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Leeuwarden maakt zich op voor de finish van Maarten van der Weijden, die aan het laatste stuk is begonnen van zijn Elfstedenzwemtocht in Friesland. Hij wordt rond 19.30 uur aan de finish bij de Bonkevaart verwacht. „Hoewel het nog wel een paar uur duurt voordat hij hier arriveert, melden de eerste mensen zich", aldus een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden.

Finish voor pers en genodigden

Naar schatting hebben honderd à tweehonderd mensen zich verzameld op recreatieterrein De Grote Wielen, dat in de buurt ligt van de plek waar de 'echte' Elfstedentocht altijd eindigt. Van der Weijden wordt opgevangen door genodigden, familie, vrienden en pers op een speciaal terrein bij een restaurant. Voor het toegestroomde publiek is er een apart terrein waar grote schermen zijn opgezet, waarop zij de aankomst kunnen volgen. Dit terrein werd rond 16.00 uur geopend. Wegens de hitte wordt water uitgedeeld.


Veel meer meisjes in NL lopen risico op besnijdenis

Veel meer meisjes in NL lopen risico op besnijdenis

Bijna 41.000 vrouwen in Nederland hebben een besnijdenis ondergaan. Foto ter illustratie./Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Meer meisjes dan gedacht in Nederland lopen risico besneden te worden, de komende twintig jaar totaal 4190 meisjes. Ook het aantal vrouwen dat al besneden is, is hoger. Bijna 41.000 vrouwen in Nederland zijn besneden.

Dat is gebleken uit onderzoek naar vrouwelijke genitale verminking (VGV) door kenniscentrum Pharos en het Erasmus Medisch Centrum, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer 82 procent van de besneden vrouwen komt uit Somalië, Egypte, Ethiopië, Eritrea, Soedan en Irak.

Lagere cijfers


Lege technotempels blijken uitmuntende studieruimtes

Lege technotempels blijken uitmuntende studieruimtes

Lege technotempels blijken uitmuntende studieruimtes. Foto: Desiré van den Berg / Red Bull Content Pool

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Ellenlange rijen voor bibliotheken in aanloop naar tentamens. Red Bull heeft een antwoord: studeren in leegstaande clubs.

Terwijl de mussen bijkans van het dak komen kukelen, sturen studenten de neuzen de boeken in. De tentamens komen er weer aan en de laatste essays moeten af. Daar houdt het weer uiteraard geen rekening mee, dus er moeten harde keuzes worden gemaakt: zweten in de zon of in de boeken.

Als je zelfs nu het hitteplan van kracht is voor de verstandige keus gaat, steekt het volgende dilemma de kop op: waar ga je zitten? Voor veel studenten is thuis de concentratie ver te zoeken en een koffietentje te rumoerig. Tot overmaat van ramp staat er een rij voor de UB, wat nu?


Alarmnummer 112 niet bereikbaar

Het alarmnummer 112 is op dit moment in grote delen van het land niet bereikbaar. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het alarmnummer 112 is in grote delen van Nederland op dit moment niet bereikbaar. Ook het nummer 0900-8844 voor niet-spoedeisende gevallen kampt met een storing.

De telefoonnummers zijn niet bereikbaar vanwege een grote storing bij KPN. Het is niet duidelijk wat daar precies de oorzaak van is.


'Eerste' seriemoordenaar Cyprus krijgt 7x levenslang

'Eerste' seriemoordenaar Cyprus krijgt 7x levenslang

De man bracht vijf vrouwen en twee jonge meisjes om het leven. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De - tot zover bekend - eerste seriemoordenaar die actief was op Cyprus is veroordeeld tot zeven keer levenslang. Het gaat om een Grieks-Cypriotische militair die vijf vrouwen en twee jonge meisjes doodde op het eiland in de Middellandse Zee. De 35-jarige Nikos Metaxas kreeg ook de zwaarste straf opgelegd uit de geschiedenis van het land.

Online ontmoetingen

De zitting in de hoofdstad Nicosia ging gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Metaxas staarde naar de grond terwijl een aanklager de beschuldigingen opsomde. De militair ontmoette zijn slachtoffers online. De vrouwen werkten op het eiland en kwamen uit Nepal, de Filipijnen en Roemenië. Hij doodde ook twee kinderen van 6 en 8 Zij waren dochtertjes van twee van de vrouwen.


Strandgangers gewaarschuwd voor boze zeehond Bob

Strandgangers gewaarschuwd voor boze zeehond Bob

Foto: Stichting RTZ-Velsen

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Stichting Reddingsteam Zeedieren Velsen waarschuwt strandgangers voor een boze zeehond bij IJmuiden. Bob, zoals de zeehond wordt genoemd, lijkt het strand niet te willen delen met bezoekers.

De stichting kreeg in de afgelopen weken meerdere meldingen over de zeehond, die afkomstig is uit Schotland. Zo werd er onder meer gemeld dat hij achter mensen aan gaat als ze te dichtbij komen. „Ik lijk zo lief, maar ik heb tanden en ik bijt je”, schrijft de stichting.

Honden


Teller Elfstedenzwemtocht op 2,7 miljoen

Teller Elfstedenzwemtocht op 2,7 miljoen

Van der Weijden passeert Dokkum tijdens Elfstedenzwemtocht. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Maarten van der Weijden heeft met zijn Elfstedenzwemtocht tot nu toe 2,7 miljoen euro opgehaald. Dat is meer dan vorig jaar rond dit tijdstip. Toen stond hij op het podium in Leeuwarden en stond de teller op 2,5 miljoen euro.

Van der Weijden is voorbij Burdaard en op weg naar Bartlehiem. Vervolgens verloopt zijn route via de Tegeltjesbrug, een ereboog voor de schaatsers van de Elfstedentocht, richting eindstation Leeuwarden. Naar verwachting komt Van der Weijden rond 14.40 uur aan in Bartlehiem.

Kip met rijst


Van der Weijden passeert Burdaard voor tweede keer

Van der Weijden passeert Burdaard voor tweede keer

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Maarten van der Weijden komt steeds dichter bij het einde van zijn Elfstedenzwemtocht. Maandagmiddag kwam hij rond 13.30 uur aan in Burdaard. Het is de tweede keer dat hij langs het dorp zwemt waar hij vorig jaar moest opgeven.

Nog 15 kilometer

Langs de kant van het water in Burdaard staat een grote groep mensen te juichen. Van der Weijden begint aan de laatste 15 kilometer. Hij heeft nu 181 van de 196 kilometer gezwommen. Voor hij in Leeuwarden aankomt, zwemt Van der Weijden nog langs Barthlehiem en Tegeltjesbrug.