In het nieuws

Mylo en haar zestig bruine Barbies

Mylo Freeman in haar werkkamer, ,,ik word elke keer blij als ik binnenkom."

Foto van 'Iris Hermans'

8 MRT 2019

Barbie, de pop met de eeuwige jeugd wordt zaterdag alweer zestig. Mylo Freeman verzamelt de bruine. Ze wordt er blij van en ze heeft ook een donkere Ken, die als twee druppels lijkt op...

Barbiefraude

Haar laatste nieuwe ligt er glanzend van naaktheid bij. Het hoofdje wiebelt ietwat onwennig op het lijfje, demonstreert ze. Voor vijftien euro op Marktplaats ‘ergens in Drenthe’ op de kop getikt, ,,maar ik heb het vermoeden dat het hoofd op een ander lichaam is geplaatst.” Barbiefraude pur sang, maar ach, aait ze de pop over haar bol,  ,,Ik kan er wel wat mee. Ze kijkt toch lief uit haar ogen?”

Kinderboekenschrijfster en illustratrice Mylo Freeman staat in 'haar tweede huis', in haar huis hartje Amsterdam en een stap over de drempel van haar bont ingerichte werkkamer en een shot serotonine of een ander gelukshormoon knalt linea recta je lichaam in. Het is er aangenaam warm, op de achtergrond een relaxte playlist. De kasten vol met GVR, Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes en andere kinderboeken, ontspannen vakantiefoto’s van haar man en drie kinderen, en ook Minions, papieren pinguïns en een fles terpentine. En Arabella, het donkere prinsesje dat de afgelopen tien jaar de hoofdrol heeft gespeeld in haar prentboeken, waarvan de laatste – Arabella in het museum – nét uit is.

Verkleinvorm

Tegen de muur, op een zestiental plankjes, lachen tientallen donkere barbies je tegemoet. Letterlijk ook, want er is er geen een bij die chagrijnig kijkt uit haar bruine/groene/blauwe ogen. Die zijn er wel, hoor, weet Freeman, ,,maar die wil ik niet, ik houd van een mooie uitstraling.” De een is nog knapper, gracieuzer en/of origineler dan de ander. Tijger- tot regenboogjurkje, glitterrokjes, (nep) bonten jasjes, Chanel-eske pakjes, maar ook hoornen zonnebrilletjes, rijglaarsjes en kokertasjes. Alles in de verkleinvorm inderdaad, ,,ik vind het zo knap hoe ze alles zo perfect op schaal kunnen maken.”

Freeman komt uit hetzelfde geboortejaar uit Barbie en dat schept toch een band. Zelf lijkt ze ook zo uit het Barbiehuis gestapt. Haar donkere haar tot in de puntjes gecoiffeerd, een donkergroen-geel kledingensemble dat niet zou misstaan op een van haar zestig poppen, een vriendelijke lach en de ogen nieuwsgierig en krachtig tegelijkertijd.

De schrijfster en tekenares, afgestudeerd aan de Rietveld Academie en Kunstacademie, groeide op in Den Haag als dochter van haar Afro-Amerikaanse vader en haar Nederlandse moeder. ,,Kijk, deze komen ook uit de zestiger jaren”, wijst ze naar de poppen gekleed in wijde pijpen en hallucinerende prints. ,,En zie je dat hondje als accessoire?” Ze tilt een barbie omhoog, gekleed in een majestueuze grijze bontjas. Een van haar favorieten en meteen ook de duurste uit haar collectie, bekent ze. 100 euro. ,,De meeste kosten rond de twintig euro, dit was een uitschieter.” Ze aait over de poppenbol die op het Zuid-Afrikaanse model Kimora Lee Simmons lijkt, ,,wel echt een prachtige.”

Het is geen toeval dat je bij veel poppen een déjà-vu-gevoel hebt. Zo lijkt eentje met de wilde haren en oranje stoeipakje op Beyonce en die met de korte haren en rode bikini op Halle Barry. ,,Dat is heel erg van de laatste jaren, de poppen worden gebaseerd op donkere rolmodellen.”

Surprise

Toch speelde ze vroeger zelf nooit met Barbies en dat je nooit te oud bent om te leren, of te spelen, bleek wel zo’n vijf jaar geleden, rond 5 december, toen dochter Kes thuiskwam met een surprise. Twee barbies prijkten erin, een blanke en een donkere. ,,Ik had nog nooit een donkere barbie gezien en vond haar meteen zo leuk. Ik heb meteen gevraagd of ik haar mocht houden!”

En toen sloeg de verzamelkoorts toe, maar het is nou niet zo dat het in elke speelgoedwinkel raak was. Sterker nog: Freeman vond de donkere poppen vooral op Marktplaats, waar het meteen bingo was met zoekterm ‘bruine barbie’. Ze worden uit heel het land opgestuurd, soms nog in de doos (vaak niet) en meestal met een kledingsetje aan, dat soms leuk is (en vaak niet). ,,Ik kan uren zoeken naar nieuwe outfits.” En vooruit, ook zeker even wegdromen bij de Barbiecamper en het Barbiehuis en...

Ja, het is een leuke, lichte verslaving, zo beaamt ze, dat zich heel soms uitmondt in het bekende man-vrouwcliché wanneer haar man voor haar poppen staat en dan met een schuin hoofd zegt: maar deze ken ik nog niet, toch? Waarna zij bij wijze van spreken snel de verpakkingsdoos achter haar rug houdt en met onschuldige ogen zegt: ,,Welke? Die? Nee joh, die heb ik al járen...” Ze moet lachen als ze eraan denkt, ,,ze plagen me af en toe een beetje met mijn barbies, maar ik weet heel goed dat ze het stiekem harstikke leuk vinden en altijd als er vroeger vriendjes en vriendinnetjes mee naar huis kwamen, gingen ze als eerste mijn werkkamer in!”

Ken hem ergens van

Oma's Barbie

Haar eerste herinnering aan Barbie, is al wat ouder. Als ze haar ogen dichtdoet, zit ze zo weer in de woonkamer van haar oma. ,,Op haar dressoir stond ze, haar Barbie. We mochten ernaar kijken, maar niét mee spelen.” Ze hoort de waarschuwing van haar oma nog, maar het bleek er een met een goede reden en vijftig jaar later is de inmiddels antieke pop nog steeds de Barbie van toen, zij het met een oranje verkleuring in het gezicht. Ze toont een van de allereerste Mattel-poppen ooit, die daarna weer met zorg in de doos wordt gelegd, zoals oma het gewild had. Wel overigens de enige in de doos, want je wil ze toch voelen en bekijken, licht ze toe. ,,Haartjes kammen, ze een beetje mooi maken en natuurlijk afstoffen.”

Maar ja, soms miste er wel een man bij alle dames, verklapt ze. Na wat speurwerk, stuitte ze op een donkere Ken, in driedelig pak en rood strikje. ,,Perfect voor speciale gelegenheden, zoals kerst.” Toen Ken aankwam en ze de doos opende, knipperde ze even met haar ogen, zeker als ze eraan dacht hem wel te moeten aan- en uitkleden... ,,Ken lijkt twee druppels water op mijn zoon!”

Of Barbie nog van deze tijd is? Ze denkt na, waarna een gedecideerd ja volgt. Ze pakt haar lieveling erbij, de Barbie die opvallend krachtig uit haar ogen kijkt, in een blauw metallic pakje dat mooi afsteekt tegen haar huid. ,,Schoonheid in alle vormen en maten is tijdloos, net als Barbie.”

#YouCanBeAnything

Sinds 1959 inspireert Barbie meisjes en vrouwen overal ter wereld om hun dromen en ambities na te jagen. Om dit jubileum en Internationale Vrouwendag te vieren lanceert Mattel Nederland het boek 60 Super Stories, geschreven door 60 Nederlandse rolmodellen voor de rolmodellen van de toekomst. Bekende vrouwen zoals Neelie Kroes, terreurexpert Beatrice de Graaf, bladerunner Marlou van Rhijn, maar ook minder bekende vrouwen met diverse beroepen, zoals een kapitein, piloot en games-presentator, zijn onderdeel van het boek. Deze vrouwen zijn het levende bewijs dat je alles kunt bereiken, worden en doen. #YouCanBeAnything.Het boek is een collector’s item dat niet in de verkoop gaat. Wel is het boek vanaf nu verkrijgbaar bij de 27 bibliotheken in Amsterdam en hier kun je het mooi vormgegeven boek even inkijken.

BEKIJK OOK


Nederlandse webshops zijn volledig door voorraad mondkapjes heen

Ook Nederlanders slaan uit voorzorg mondkapjes in. Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Tosca de Jong'

6 MIN

Hoewel het coronavirus Nederland (nog) niet heeft bereikt, vliegen de mondkapjes over de toonbank. Nederlanders kopen ze massaal in.

Webshops die normaal gesproken af en toe mondkapje verkopen, weten nu niet meer waar ze het zoeken moeten: ze zijn door de voorraad heen. Nederlanders slaan uit voorzorg mondkapjes in om zo bestand te zijn tegen het besmettelijke virus uit China.

Meest gezocht


Schoenmaker werkt verder met grote teen als duim

9 vingers, 1 teen: werkt perfect. /University Hospitals of Derby and Burton

Foto van 'Metro'

25 MIN

Hij was bang dat hij nooit meer zou kunnen werken. Gelukkig durfden de artsen van de 40-jarige David Lee het aan om een zeldzame operatie uit te voeren. 

De Brit verloor zijn duim toen hij met een machine een hak van een schoen afsneed. Zijn grote teen van zijn rechtervoet klaart nu de klus.

Tien uur


Likeability of5

'Wierook even schadelijk als sigaret'

Lekker, maar ook schadelijk. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

1 UUR

Een lekker geurtje in huis en je helemaal zen voelen. Wierookliefhebbers zweren bij de effecten van de geurstokjes, maar consumentenorganisatie Test Aankoop waarschuwt voor de gevolgen. 

De Belgische club deed onderzoek naar wierook en concludeert dat er stoffen in te vinden zijn die schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Sommige daarvan, zoals benzeen en formaldehyde, zijn zelfs kankerverwekkend.

Fijnstof en koolmonoxide


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nieuw koningsdagfestival in Amersfoort en Alkmaar

Bizzey. Ook onder meer De Jeugd van Tegenwoordig, Josylvio, Sam Feldt en WULF zijn in Alkmaar te vinden met Koningsdag. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het duurt nog even, maar op 27 april is het weer Koningsdag. Heb je nog geen plannen? Amersfoort en Alkmaar krijgen dit jaar een nieuw koningsdagfestival onder de noemer Oranje Koningsdag.

De organisatie maakte dinsdag de line-up bekend van de Nederlandse artiesten. Headliners in beide steden zijn De Jeugd van Tegenwoordig, Feest DJ Ruud en Josylvio. In totaal zijn er meer dan vijftig acts in de twee steden.

Minder naar Amsterdam


Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen sterk in opmars

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen sterk in opmars

Foto van 'Metro'

2 UUR

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) blijkt in Nederland een sterke trend. Steeds meer bedrijven, met name in het Mkb, proberen duurzamer en meer verantwoord te ondernemen. Toch is dat minder eenvoudig dan het lijkt.

Is duurzaam ook altijd duurder?

Het is een gezegde onder ondernemers: het woord ‘duurzaam’ begint niet voor niets met ‘duur’. De meesten hebben de indruk dat duurzaamheid meer geld kost. Enerzijds is dat waar. Vaak betaal je meer geld voor biologische producten of producten met een keurmerk. Toch betekent dat niet altijd dat je een stuk duurder uit bent. Want ondertussen is ook een trend gaande waarbij zowel bedrijven als klanten bereid zijn om wat meer te betalen voor een duurzame oplossing.


Het is steeds drukker bij 113

Zelfmoord is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren. Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

3 UUR

Het aantal gesprekken dat medewerkers van 113 Zelfmoordpreventie vorig jaar voerden, was bijna drie keer zoveel als in 2016. Er waren ruim 93.000 telefoongesprekken of chats met mensen die denken aan zelfmoord. 

Het is druk bij de lijn, blijkt uit jaarcijfers die Trouw opvraagde. De stijging betekent niet dat er ook meer zelfmoord wordt gepleegd. Dat aantal ligt al jaren rond de 1800 per jaar.

Meer naamsbekendheid


Rusland sluit grens met China om coronavirus
Likeability of5

Rusland sluit grens met China om coronavirus

Wegversperring op de grens van Hong Kong | Foto: EPA / Jerome Favre

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:11

Rusland sluit in de oostelijke regio belangrijke grensovergangen met China vanwege het coronavirus. Dat melden de Russische autoriteiten dinsdag.

De grens gaat dicht tot 7 februari. Het besmettelijke virus heeft in China inmiddels aan ruim honderd mensen het leven gekost. Wereldwijd zijn zeker 4000 personen besmet geraakt.

Naast het sluiten van de grens met China neemt Rusland ook maatregelen in Moskou. Het stadsbestuur van de hoofdstad meldt dinsdag „speciale controles" uit te voeren bij onder andere hotels en toeristische trekpleisters. Mocht er een alarmerende melding komen omtrent het virus, dan staan er medische noodteams klaar.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

'Fietsdiefstal moet prioriteit worden van politie'

Een slot is geen slot. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 09:35

Fietsbezitters weten het: aan het geluk met je stalen ros kan zomaar een einde komen door een ordinaire fietsendief. 

Dat gebeurt maar al te vaak. Toch is fietsendiefstal volgens belangengroep RAI Vereniging geen prioriteit voor de politie. De vereniging roept het kabinet op om iets te doen aan de diefstal.

‘Grote gevolgen maatschappij’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Meer doden door coronavirus en Duitse besmetting

In Zuid-Korea schaffen toeristen massaal mondkapjes aan. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:49

Het aantal doden in China door de uitbraak van het nieuwe coronavirus is gestegen van 80 naar 106. Het aantal geïnfecteerden is toegenomen met bijna 1300 nieuwe gevallen. 

Dat hebben de Chinese autoriteiten dinsdag naar buiten gebracht. Daarmee komt het aantal mensen dat wereldwijd het virus onder de leden heeft uit op ruim 4.000.

Vrij door virus


Likeability of3

Patiënten moeten mogelijk bijbetalen voor pillen

De nieuwe vergoedingslimiet moet halverwege 2021 ingaan. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 08:05

Slik je medicijnen die vergoed worden? Helaas bestaat er een kans dat je volgend jaar iets moet bijbetalen voor deze medicijnen. 

Minister Bruins voor Medische Zorg gaat de maximale vergoedingen verlagen. Hij hoopt dat zo de farmaceuten de prijzen voor merkgeneesmiddelen ook naar beneden schroeven, omdat het medicijn anders minder populair wordt.

Niet meer dan 250


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Je kunt nu ook studeren voor barbier en penetration tester

Vanaf augustus kun je een opleiding tot herenkapper slash barbier volgen / GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 08:00

Trends en ontwikkelingen in de samenleving resulteren in nieuwe studies. Zoals de opleidingen tot barbier en penetration tester.

In elke winkelstraat van elke middelgrote tot grote stad is inmiddels wel een barbier present, waar mannen met baarden worden gecoiffeerd door veelal andere mannen met baarden. Maar een aparte mbo-opleiding om herenkapper slash barbier te worden, was er nog niet. Daar komt nu verandering in dankzij een landelijke ontwikkeling in het kappersvak die nu een nieuwe specialisatie mogelijk maakt. Onder andere ROC van Twente biedt vanaf augustus het vak van dames- óf herenkapper aan voor niveau 3 en 4-studenten. „Het kan zeker voor een positieve impuls zorgen”, denkt teammanager haarverzorging Marieke Jurjens. Want meer dan eens hoorde ze vooral mannelijke studenten verzuchten dat ze liever baarden deden dan steeds maar weer die kleuringen en permanentjes. „Dat was vijf jaar geleden wel anders. Het is goed dat we inspelen op zo’n fenomeen en deze opleiding kunnen aanbieden.” De verwachting is dat de klas in augustus vol zit (maximaal 20 studenten) en ja, het zullen vooral jongens zijn, beaamt ze. „Maar vrouwelijk studenten zijn ook meer dan welkom om barbier te worden.”

Duizendpoot


Honden en katten lijden vaak pijn zonder dat de baas het ziet
Likeability of3

Honden en katten lijden pijn zonder dat de baas het ziet

Dagelijks poetsen voorkomt ernstige gebitsproblemen bij honden en katten

Foto van 'Nina Juffermans'

VANDAAG, 07:00

Een flinke gaap van de kat op schoot of het gehijg van de hond in je gezicht; heel lekker ruikt dat niet. Veel huisdiereigenaren zijn het gewend en denken dat de stinkende adem van hun huisdier erbij hoort. Maar ondertussen is een stinkende adem vaak een stuk minder onschuldig dan het lijkt.

Elke dag twee keer poetsen en regelmatig voor controle naar de tandarts. Wij mensen zorgen over het algemeen goed voor ons gebit. Een vreemd geurtje uit de mond doet daarom al gauw vermoeden dat er iets niet in de haak is. Toch werkt dat bij honden en katten blijkbaar niet zo. Maar liefst 72 procent van de honden- en kattenbaasjes zegt dan hun huisdier uit de bek stinkt. Wat veel mensen niet weten, is dat die stank vaak duidt op ernstige gebitsproblemen. Naar schatting lopen daardoor bijna 1 miljoen katten en circa 840.000 honden ongemerkt rond met pijn in de bek.

Alarmbellen


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Lees de Metro van 28 januari nu al online

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

In de krant van morgen gaan we morgen onder meer in op de classificatie van het coronavirus tot A-ziekte op advies van het RIVM. Dat betekent dat artsen per direct aan de bel moeten trekken als zij vermoeden dat iemand het virus draagt.

Daarnaast staan we stil bij het feit dat het coronavirus ‘vrijwel zeker’ afkomstig is van vleermuizen, en niet van slangen, zoals veel media eerder speculeerden.


like
user_f534e17ea017e6b9f8ed4258e054cc7ad742492d_avatar

'Weinstein misbruikte vrouw in kinderkamer'

'Weinstein misbruikte vrouw in kinderkamer'

Harvey Weinstein komt aan bij het gerechtsgebouw. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een van de vrouwen die Harvey Weinstein beschuldigt van seksueel misbruik, zegt dat de filmproducent zich aan haar vergreep in een kinderslaapkamer in zijn huis in New York.

Oud-productieassistente Mimi Haleyi huilde terwijl ze maandag voor de rechtbank in New York een verklaring aflegde over het vermeende misbruik in 2006.

Niet naar de politie


Directe meldingsplicht bij verdenking besmetting coronavirus

Directe meldingsplicht bij verdenking besmetting coronavirus

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD). / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nederland behandelt het nieuwe coronavirus uit China in het vervolg als een zogeheten A-ziekte.

Dat betekent bijvoorbeeld dat artsen alarm moeten slaan als ze alleen al de verdenking hebben dat iemand het virus onder de leden heeft, maar dat nog niet hebben vastgesteld.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt die maatregel op advies van deskundigen. Hij neemt alle adviezen van het zogeheten Outbreak Management Team (OMT) over, schrijft hij aan de Tweede Kamer.


Koning Albert erkent dat hij de vader is van Delphine Boël

Koning Albert erkent dat hij de vader is van Delphine Boël

Delphine Boël en koning Albert. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Belgische koning Albert II is de biologische vader van Delphine Boël.

Dat blijkt uit een DNA-test, heeft zijn advocaat bekendgemaakt. Het voormalige staatshoofd van België staakt de juridische strijd, zegt de advocaat. „Koning Albert heeft beslist om met waardigheid en eer een punt te zetten achter deze pijnlijke procedure", aldus de verklaring.

Affaire


Kobe Bryant: vechter, idool, alleskunner

Kobe Bryant: vechter, idool, alleskunner

Bryant in actie voor The Lakers. | Foto: Larry W. Smith / EPA

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

De internationale sportwereld staat stil bij het overlijden van Kobe Bryant. Enkele Nederlandse basketballers blikken terug op wat hij voor hen en de sport in het algemeen betekent.

De zondag bij een helikoptercrash omgekomen Kobe Bryant was een van de beste basketballers ooit. Na zijn basketballoopbaan schreef de Amerikaan een kinderboek en won hij in 2018 een Oscar voor zijn korte animatiefilm Dear Basketball.


Taliban claimen neerhalen militair toestel met Amerikanen
Likeability of3

Taliban claimen neerhalen militair toestel Amerikanen

Afghaanse soldaten vlakbij de plaats waar het vliegtuig neerstortte. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Taliban zeggen dat ze boven de Afghaanse provincie Ghazni een vliegtuig met Amerikaanse militairen hebben neergehaald.

Afghaanse media berichtten dat volgens de Taliban alle mensen aan boord, onder wie hoge CIA-officieren, zijn omgekomen. Het is onduidelijk hoeveel mensen in het toestel zaten.

Anonieme militaire functionarissen in Washington hebben bevestigd dat een klein militair vliegtuig in Afghanistan is neergestort. Er zijn volgens de bronnen geen aanwijzingen dat het is neergeschoten. Er zouden minder dan tien mensen aan boord zijn geweest.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar