In het nieuws

Mylo en haar zestig bruine Barbies

Mylo Freeman in haar werkkamer, ,,ik word elke keer blij als ik binnenkom."

Foto van 'Iris Hermans'

8 MRT 2019

Barbie, de pop met de eeuwige jeugd wordt zaterdag alweer zestig. Mylo Freeman verzamelt de bruine. Ze wordt er blij van en ze heeft ook een donkere Ken, die als twee druppels lijkt op...

Barbiefraude

Haar laatste nieuwe ligt er glanzend van naaktheid bij. Het hoofdje wiebelt ietwat onwennig op het lijfje, demonstreert ze. Voor vijftien euro op Marktplaats ‘ergens in Drenthe’ op de kop getikt, ,,maar ik heb het vermoeden dat het hoofd op een ander lichaam is geplaatst.” Barbiefraude pur sang, maar ach, aait ze de pop over haar bol,  ,,Ik kan er wel wat mee. Ze kijkt toch lief uit haar ogen?”

Kinderboekenschrijfster en illustratrice Mylo Freeman staat in 'haar tweede huis', in haar huis hartje Amsterdam en een stap over de drempel van haar bont ingerichte werkkamer en een shot serotonine of een ander gelukshormoon knalt linea recta je lichaam in. Het is er aangenaam warm, op de achtergrond een relaxte playlist. De kasten vol met GVR, Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes en andere kinderboeken, ontspannen vakantiefoto’s van haar man en drie kinderen, en ook Minions, papieren pinguïns en een fles terpentine. En Arabella, het donkere prinsesje dat de afgelopen tien jaar de hoofdrol heeft gespeeld in haar prentboeken, waarvan de laatste – Arabella in het museum – nét uit is.

Verkleinvorm

Tegen de muur, op een zestiental plankjes, lachen tientallen donkere barbies je tegemoet. Letterlijk ook, want er is er geen een bij die chagrijnig kijkt uit haar bruine/groene/blauwe ogen. Die zijn er wel, hoor, weet Freeman, ,,maar die wil ik niet, ik houd van een mooie uitstraling.” De een is nog knapper, gracieuzer en/of origineler dan de ander. Tijger- tot regenboogjurkje, glitterrokjes, (nep) bonten jasjes, Chanel-eske pakjes, maar ook hoornen zonnebrilletjes, rijglaarsjes en kokertasjes. Alles in de verkleinvorm inderdaad, ,,ik vind het zo knap hoe ze alles zo perfect op schaal kunnen maken.”

Freeman komt uit hetzelfde geboortejaar uit Barbie en dat schept toch een band. Zelf lijkt ze ook zo uit het Barbiehuis gestapt. Haar donkere haar tot in de puntjes gecoiffeerd, een donkergroen-geel kledingensemble dat niet zou misstaan op een van haar zestig poppen, een vriendelijke lach en de ogen nieuwsgierig en krachtig tegelijkertijd.

De schrijfster en tekenares, afgestudeerd aan de Rietveld Academie en Kunstacademie, groeide op in Den Haag als dochter van haar Afro-Amerikaanse vader en haar Nederlandse moeder. ,,Kijk, deze komen ook uit de zestiger jaren”, wijst ze naar de poppen gekleed in wijde pijpen en hallucinerende prints. ,,En zie je dat hondje als accessoire?” Ze tilt een barbie omhoog, gekleed in een majestueuze grijze bontjas. Een van haar favorieten en meteen ook de duurste uit haar collectie, bekent ze. 100 euro. ,,De meeste kosten rond de twintig euro, dit was een uitschieter.” Ze aait over de poppenbol die op het Zuid-Afrikaanse model Kimora Lee Simmons lijkt, ,,wel echt een prachtige.”

Het is geen toeval dat je bij veel poppen een déjà-vu-gevoel hebt. Zo lijkt eentje met de wilde haren en oranje stoeipakje op Beyonce en die met de korte haren en rode bikini op Halle Barry. ,,Dat is heel erg van de laatste jaren, de poppen worden gebaseerd op donkere rolmodellen.”

Surprise

Toch speelde ze vroeger zelf nooit met Barbies en dat je nooit te oud bent om te leren, of te spelen, bleek wel zo’n vijf jaar geleden, rond 5 december, toen dochter Kes thuiskwam met een surprise. Twee barbies prijkten erin, een blanke en een donkere. ,,Ik had nog nooit een donkere barbie gezien en vond haar meteen zo leuk. Ik heb meteen gevraagd of ik haar mocht houden!”

En toen sloeg de verzamelkoorts toe, maar het is nou niet zo dat het in elke speelgoedwinkel raak was. Sterker nog: Freeman vond de donkere poppen vooral op Marktplaats, waar het meteen bingo was met zoekterm ‘bruine barbie’. Ze worden uit heel het land opgestuurd, soms nog in de doos (vaak niet) en meestal met een kledingsetje aan, dat soms leuk is (en vaak niet). ,,Ik kan uren zoeken naar nieuwe outfits.” En vooruit, ook zeker even wegdromen bij de Barbiecamper en het Barbiehuis en...

Ja, het is een leuke, lichte verslaving, zo beaamt ze, dat zich heel soms uitmondt in het bekende man-vrouwcliché wanneer haar man voor haar poppen staat en dan met een schuin hoofd zegt: maar deze ken ik nog niet, toch? Waarna zij bij wijze van spreken snel de verpakkingsdoos achter haar rug houdt en met onschuldige ogen zegt: ,,Welke? Die? Nee joh, die heb ik al járen...” Ze moet lachen als ze eraan denkt, ,,ze plagen me af en toe een beetje met mijn barbies, maar ik weet heel goed dat ze het stiekem harstikke leuk vinden en altijd als er vroeger vriendjes en vriendinnetjes mee naar huis kwamen, gingen ze als eerste mijn werkkamer in!”

Ken hem ergens van

Oma's Barbie

Haar eerste herinnering aan Barbie, is al wat ouder. Als ze haar ogen dichtdoet, zit ze zo weer in de woonkamer van haar oma. ,,Op haar dressoir stond ze, haar Barbie. We mochten ernaar kijken, maar niét mee spelen.” Ze hoort de waarschuwing van haar oma nog, maar het bleek er een met een goede reden en vijftig jaar later is de inmiddels antieke pop nog steeds de Barbie van toen, zij het met een oranje verkleuring in het gezicht. Ze toont een van de allereerste Mattel-poppen ooit, die daarna weer met zorg in de doos wordt gelegd, zoals oma het gewild had. Wel overigens de enige in de doos, want je wil ze toch voelen en bekijken, licht ze toe. ,,Haartjes kammen, ze een beetje mooi maken en natuurlijk afstoffen.”

Maar ja, soms miste er wel een man bij alle dames, verklapt ze. Na wat speurwerk, stuitte ze op een donkere Ken, in driedelig pak en rood strikje. ,,Perfect voor speciale gelegenheden, zoals kerst.” Toen Ken aankwam en ze de doos opende, knipperde ze even met haar ogen, zeker als ze eraan dacht hem wel te moeten aan- en uitkleden... ,,Ken lijkt twee druppels water op mijn zoon!”

Of Barbie nog van deze tijd is? Ze denkt na, waarna een gedecideerd ja volgt. Ze pakt haar lieveling erbij, de Barbie die opvallend krachtig uit haar ogen kijkt, in een blauw metallic pakje dat mooi afsteekt tegen haar huid. ,,Schoonheid in alle vormen en maten is tijdloos, net als Barbie.”

#YouCanBeAnything

Sinds 1959 inspireert Barbie meisjes en vrouwen overal ter wereld om hun dromen en ambities na te jagen. Om dit jubileum en Internationale Vrouwendag te vieren lanceert Mattel Nederland het boek 60 Super Stories, geschreven door 60 Nederlandse rolmodellen voor de rolmodellen van de toekomst. Bekende vrouwen zoals Neelie Kroes, terreurexpert Beatrice de Graaf, bladerunner Marlou van Rhijn, maar ook minder bekende vrouwen met diverse beroepen, zoals een kapitein, piloot en games-presentator, zijn onderdeel van het boek. Deze vrouwen zijn het levende bewijs dat je alles kunt bereiken, worden en doen. #YouCanBeAnything.Het boek is een collector’s item dat niet in de verkoop gaat. Wel is het boek vanaf nu verkrijgbaar bij de 27 bibliotheken in Amsterdam en hier kun je het mooi vormgegeven boek even inkijken.

BEKIJK OOK


Criminelen beroven ouderen met bloedpriktruc

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

48 MIN

Een aantal ouderen zijn op brute wijze beroofd door vermoedelijk een criminele bende. Met een babbeltruc nemen de bendeleden bloed af en wordt het slachtoffer door een 'collega' beroofd.

De politie vermoedt dat een criminele groep achter een aantal babbeltrucs zit. De daders doen zich voor als zorgverleners die bloed komen prikken. Inmiddels zijn vier gevallen bekend waarbij ouderen het slachtoffer zijn geworden. Bij de slachtoffers werd daadwerkelijk bloed afgenomen en tegelijk werden ze beroofd van hun geld.

Lichamelijke integriteit aangetast


Hoogste percentage vrouwelijke filmmakers ooit op IDFA

Publiek tijdens de openingsavond van IDFA 2018 / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Een mijlpaal voor het internationale documentairefestival IDFA: nog nooit werden er zoveel films van vrouwelijke filmmakers geprogrammeerd.

De organisatie van het documentairefestival in Amsterdam heeft dat woensdag bekendgemaakt. De 32e editie van het festival opent woensdag 20 november in Koninklijk Theater Carré met de wereldpremière van de film Sunless Shadows van de Iraanse filmmaker Mehrdad Oskouei.

Nog steeds niet de helft vrouw


Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

Foto's: Dierenbescherming

Foto van 'Erik Jonk'

21 OKT 2019

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

Is dat wel zo’n mooi getal?


Likeability of3

Amsterdamse uitbater doodgeschoten op Hugo de Grootplein

Plaats delict in Amsterdam / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Door een schietpartij op het Hugo de Grootplein in Amsterdam-West is een persoon gewond geraakt en een persoon overleden. Het dodelijke slachtoffer is een Amsterdamse uitbater van een restaurant aan het plein.

Het tweede slachtoffer raakte zwaargewond en is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft korte tijd later een verdachte aangehouden en houdt er rekening mee dat een tweede persoon is gevlucht na het schietincident.

Waarschuwingsschot


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Trump trekt sancties tegen Turkije in

Trump kondigt het nieuws aan / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 19:44

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat Amerikaanse sancties tegen Turkije worden ingetrokken. Hij had die strafmaatregelen eerder deze maand opgelegd vanwege de Turkse inval in buurland Syrië. Daar wilde Turkije Syrisch-Koerdische strijders verdrijven uit het grensgebied.

De Turkse regering heeft volgens Trump laten weten dat het offensief in het grensgebied wordt gestaakt. Turkije had eerder na Amerikaanse tussenkomst al ingestemd met een meerdaagse gevechtspauze. Ook heeft Ankara inmiddels een overeenkomst gesloten met Rusland die moet leiden tot het vertrek van Syrische-Koerdische strijders uit het grensgebied.

Permanent karakter


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Lichaam vermiste Sacco Tange gevonden

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

VANDAAG, 18:54

De politie heeft in een bos nabij het Brabantse Terheijden vermoedelijk het lichaam gevonden van de 53-jarige Sacco Tange uit Oosterhout die ruim een week werd vermist.

„Hij heeft de keuze gemaakt om uit het leven te stappen. Zijn gezin is op de hoogte gesteld. We leven intens met ze mee", zegt de politie.

Privacy


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Elektrische fietsen via Uber te huur in Rotterdam

Rotterdam vanuit de lucht / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 18:39

Geen zin om te lopen maar ook geen zin in een taxi? Goed nieuws: je kunt straks een elektrische fiets huren.

Vanaf donderdag kunnen mensen in Rotterdam de fiets als eerste huren. Taxibedrijf Uber breidt uit in Nederland en deze ontwikkeling maakt daar deel van uit.

Bedrijfsovername


Flexibele schooltijden: ‘Laat die keuze aan de scholen over'

Flexibele schooltijden: ‘Laat die keuze aan de scholen over'

Al jaren wordt er geëxperimenteerd met flexibele schooltijden binnen het basisonderwijs. ANP

Foto van 'Femke van Rooijen'

VANDAAG, 18:30

Een schoolweek van vier dagen en vakantie wanneer het uitkomt. Misschien is het wel de toekomst van het basisonderwijs. 

Al jaren wordt er geëxperimenteerd met flexibele schooltijden binnen het basisonderwijs. Steeds meer docenten en schooldirecteuren vinden de huidige vaste schooltijden dan ook niet meer van deze tijd. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) hield een peiling onder 616 schooldirecteuren. Maar liefst 80 procent was voor flexibelere schooltijden. Met bijvoorbeeld scholen die vijftig weken per jaar geopend zijn tussen 08.00 en 18.00 uur en niet per se een vast rooster kennen.

'Keuze moet bij scholen liggen'


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Flitspaal geeft geen boete maar beloning: remmen voor het goede doel

Flitspaal geeft geen boete maar beloning: remmen voor het goede doel

Wie zich netjes aan de snelheid houdt, spekt de buurtpot

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 17:48

Een markante flitspaal haalt plotseling het nieuws: de Safety-Safe. De paal registreert of jij je aan de maximumsnelheid houdt maar geeft geen boete bij een overtreding, hij beloont je juist voor goed gedrag. Die aanpak blijkt verrassend goed te werken.

Je ontvangt het geld niet eens persoonlijk, wel wordt er een paar cent in een buurtpot gestort wanneer langsrijdend verkeer zich netjes aan de maximumsnelheid houdt. Het resultaat: bijna een kwart minder snelheidsovertredingen.

Flitspaal geeft geen boete maar beloning: remmen voor het goede doel

Buurtbewoners bepalen zelf waarvoor zij willen sparen.


Likeability of5

Romantisch! Verhaal getrouwde forenzen wordt verfilmd

In de trein werd Zoë verliefd op haar echtgenoot / Pexels

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 16:24

The Holiday, Nothing Hill, Crazy Stupid Love, Pretty Woman, Love Actually. Bijna allemaal hebben we op een onbewaakt moment wel eens gedroomd dat we zelf ooit de hoofdrol zouden spelen in deze bevlogen liefdesverhalen.

Helaas blijkt de liefde van je leven vinden in de realiteit vaak een stuk minder geschikt voor het witte doek. Maar er zijn uitzonderingen die de regel bevestigen. Een Britse vrouw werd in 2003 tijdens haar dagelijkse treinreizen verliefd op een medereiziger en inmiddels zijn de twee gelukkig getrouwd.

Hartkloppingen


love
user_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avatar

Likeability of5

Nieuw middel voor Alzheimer lijkt succesvol

Eén op de vijf mensen wordt dement / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 15:54

Goed nieuws in de medische wereld: voor het eerst in vijftien jaar komt er misschien een nieuw medicijn tegen Alzheimer op de markt.

Een Amerikaans farmaceutisch bedrijf wil de toezichthouder FDA goedkeuring vragen voor een nieuw middel tegen de ziekte. Ook in Europa wil het bedrijf toestemming vragen. Dementie is op dit moment nog niet te voorkomen of te genezen, wel zijn er middelen om de ziekte te vertragen.

Geen effect


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Een overzicht van het boerenprotest op het Malieveld.
Likeability of5

Verbod op zware voertuigen op Malieveld

Een overzicht van het boerenprotest op het Malieveld. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:29

In Den Haag staat de gemeente niet meer toe dat er tractoren en andere zware voertuigen op het Malieveld komen. De gemeente heeft daartoe besloten omdat het dek van de parkeergarage die zich onder een groot deel van het Malieveld bevindt, maar beperkt mag worden belast met zware voertuigen.

In overleg met Staatsbosbeheer, eigenaar van het Malieveld, heeft de gemeente besloten het terrein nog wel beschikbaar te houden voor grote groepen demonstranten. Voorwaarde is wel dat die actievoerders te voet komen. Op die manier is er ruimte voor enkele tienduizenden personen.

Groot aantal zware landbouwvoertuigen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit

Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit

Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:24

De voorzitter van het Europees Parlement vindt dat de EU-regeringsleiders het Britse verzoek om de brexit uit te stellen tot 31 januari moeten accepteren. David Sassoli sluit zich daarmee aan bij het advies van EU-president Donald Tusk aan de leiders.

„Dit uitstel staat het Verenigd Koninkrijk toe zijn positie te verhelderen, en het Europees Parlement om zijn rol te vervullen", zegt Sassoli in een verklaring. Het EU-parlement behandelt het brexitakkoord pas als het aan de Britse kant is geratificeerd. Het Lagerhuis heeft daar echter meer tijd voor nodig, zodat de geplande vertrekdatum van 31 oktober niet langer haalbaar lijkt.

Bijeenkomen niet nodig


Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren

Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren

Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren. / Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:39

Dachten we dat het goed voor ons was om af en toe die telefoon aan de kant te leggen, blijkt ook dát stress te kunnen veroorzaken. Uit Brits onderzoek volgt: ook verplicht onbereikbaar zijn kan stress opleveren.

De hele dag ben je aan telefoneren, appen en mailen. Lichtpuntje is dat je werkdag ooit een keer ten einde loopt en dat je dan niet meer voortdurend bereikbaar hoeft te zijn. Morgen weer een dag. In Nederland en de rest van Europa heerst namelijk het idee dat de hele dag door bereikbaar zijn stress oplevert.

Recht op onbereikbaarheid


39 doden gevonden in container in Engeland
Likeability of3

39 doden gevonden in container in Engeland

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:34

In het Engelse Grays zijn woensdagochtend 39 doden gevonden in een container die op een vrachtwagen stond. De politie van Essex meldt dat het gaat om 38 volwassenen en een tiener.

De vrachtwagen is vermoedelijk afkomstig uit Bulgarije en kwam zaterdag binnen in Wales. Een 25-jarige man uit Noord-Ierland is opgepakt op verdenking van moord.

„Dit is een tragisch incident waarbij een groot aantal mensen om het leven is gekomen", zegt een politiecommandant. „We onderzoeken wat er precies aan de hand is. Ik verwacht dat dit proces lang gaat duren."


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nieuwe opleiding voor automonteurs van de toekomst

Nieuwe opleiding voor automonteurs van de toekomst

De automonteur van de toekomst sleutelt niet meer in een dieselwalm onder ronkende motoren. / Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 10:39

Het werk van de automonteur verandert drastisch. Om toekomstige monteurs daarop voor te bereiden, start het Vista College in Heerlen een nieuwe opleiding.

De automonteur van de toekomst sleutelt niet meer in een dieselwalm onder ronkende motoren, maar kan zijn werk gewoon doen vanachter een laptop. De reden: de waterstofauto en elektrische auto zijn bezig met een flinke opmars.

En ja, aan een Tesla valt weinig te sleutelen. „De automonteur van de toekomst zit nog wel in een autogarage, maar wel in een hele schone”, zegt Gio Colombi. Hij is opleidingsmanager van de nieuwe opleiding tot elektro-automonteur in Heerlen, die start vanaf september 2020. Het Vista College gaat samenwerken met vijf dealerbedrijven uit de omgeving. „We zijn blij met deze samenwerking, want de bedrijven uit het werkveld hebben veel kennis.”


Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline
Likeability of5

Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline

Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:19

Marktplaats heeft woensdag vier advertenties verwijderd waarin in Nederland verboden exotische plant- en diersoorten te koop werden aangeboden.

Aanleiding was een bericht van de organisatie Stop Invasieve Exoten. Deze groep had op 6 oktober al melding gedaan bij Marktplaats, maar daar werd toen niets mee gedaan.

Onderzoek


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'
Likeability of3

In België worden kinderen op school 'opgesloten in de kast'

In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:19

Op Belgische kleuter- en lagere scholen worden nog steeds kinderen opgesloten als ze ‘lastig’ zijn. Dat meldt onderzoeker Elke Emmers van de Hogeschool Leuven-Limburg aan het programma De Wereld Vandaag op Radio 1. 

Aanleiding hiervoor was een opiniestuk over de gedwongen afzondering en isolatie van kinderen in de kinder- en jeugdpsychiatrie, voorzieningen van de integrale jeugdhulp en het bijzonder onderwijs.

Taboe


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar