Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 mrt 2019

Mueller-rapport: geen samenspanning Moskou

Er was tijdens de Amerikaanse presidentscampagne van 2016 geen sprake van een heimelijke samenspanning tussen het campagneteam van Donald Trump en Rusland. Dit staat in een brief van de Amerikaanse minister van Justitie William Barr aan het Amerikaanse congres die zondag is vrijgegeven.

Of president Trump zich schuldig heeft gemaakt aan het belemmeren van de rechtsgang, laat Mueller in het midden. Er is onvoldoende grond voor vervolging.

Geen bewijzen

In de korte brief aan het Congres maakte Barr de belangrijkste conclusies bekend uit het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Barr kreeg het rapport-Mueller afgelopen vrijdag.

Mueller, die bijna twee jaar bezig was met zijn onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, vond geen bewijzen dat de verkiezingscampagne van Trump samenspande met Rusland. Ook heeft Mueller geen bewijzen gevonden voor een belemmering van de rechtsgang door Trump.

Beslissing over misdrijf

„Hoewel dit rapport niet concludeert dat de president een misdrijf heeft begaan, pleit het hem ook niet vrij”, citeert minister Barr de aanklager in zijn verslag over mogelijke belemmering van de rechtsgang. Veel van Trumps tegenstanders beschuldigden hem hiervan toen hij de voormalige FBI-directeur James Comey ontsloeg.

Mueller zegt dat hij het aan de minister overlaat om te beslissen of hier een misdrijf is gepleegd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Mueller-rapport: geen samenspanning Moskou
Sluiten