In het nieuws

Moeder: keihard doorwerken of een stapje terug?

Foto ter illustratie. Bron: Unsplash

Foto van 'Cerise van Vliet'

8 MRT 2019

Thuisblijfmoeders en carrièretijgers: als het aankomt op moederschap en werk, lijken twee groepen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Vrouwen moeten massaal het glazen plafond doorbreken en strijden voor banen aan de top van bedrijven, maar tegelijkertijd rijst de vraag of we anno 2019 nog wel ‘alleen maar moeder’ mogen zijn.

De verwijten tussen de twee kampen vliegen over en weer. De ene partij is lui, gemakzuchtig en helpt niet mee het glazen plafond door te beuken. De andere vrouwen kijken niet om naar hun gezin, verwaarlozen de kinderen en dumpen ze klakkeloos in de opvang.

Nieuwe Vrouwen

Anna Visser schreef een boek over ‘Nieuwe Vrouwen’. Ze was zelf hoofdredacteur bij een publieke omroep, maar deed na zeven jaar keihard werken even een stapje terug. Ze wilde meer tijd voor haar partner, kinderen en zichzelf. Haar ontslag nam ze in 2008. „Ik had in die tijd al een gezin ja.. en ik werkte zo’n zeventig uur per week.” De carrièrevrouw maakte lange dagen in Hilversum en had vaak ’s avonds ook nog vergaderingen.

„In mijn situatie lukte dat omdat mijn toenmalige vriend, de vader van mijn kinderen, twee à drie dagen in de week voor zichzelf werkte. Ik was de kostwinner en hij werkte daar freelance omheen. Hij droeg het grootste gedeelte van de zorg.” Als Visser nu terugkijkt op die tijd, weet ze niet zo goed of dat de juiste beslissing was.

„Bij nader inzien denk ik weleens dat wij allebei vonden dat we die situatie prettig en normaal moesten vinden als progressieve, weldenkende mensen… maar ik kreeg toch regelmatig te maken met dat kloterige schuldgevoel. Ik dacht dan dat ik er te weinig was voor mijn kinderen, maar ik vond ook dat ik niet mocht zeuren met een man die me zo steunde en opa’s en oma’s die altijd klaarstaan.”

Zelfmoord

De werkende moeder belandde in een spagaat. „Ik houd ontzettend van werken en haal daar veel uit, maar ik hou ook heel veel van mijn kinderen.” Ze besloot het even rustiger aan te doen en haar rol als omroepdirecteur achter zich te laten. „Ik kondigde dat aan bij Pauw & Witteman en kreeg toen wel heel veel reacties van ‘Nee vrouwen zoals jij moeten aan de top, je kan dit niet doen’. Bijna alsof ik zei dat ik zelfmoord ging plegen, maar ik zei alleen maar dat ik even andere dingen ging doen.”

Visser was echt niet van plan de rest van haar leven achter de geraniums te verdwijnen. Ze draaide alleen even wat minder dan zeventig uur in de week. Ze was 33, haar jongste kind 7 jaar, de oudste 10. Ze ging meer tijd met hen doorbrengen. Nu elf jaar later is ook de jongste volwassen en begint de mediavrouw aan haar ‘tweede carrière’.

Samenleving moet anders

Dit is iets wat volgens haar door mensen zelf, de overheid en bedrijven zou moeten worden gestimuleerd. „In onze samenleving moet je tussen je dertigste en veertigste op zoveel punten pieken”, legt ze uit. „Er wordt op teveel vlakken teveel gevraagd van zowel mannen als vrouwen. Daar moeten we over nadenken als samenleving.”

„Ik vind dat iedereen ervoor moet kunnen kiezen om meer te gaan zorgen in plaats van te werken, maar het blijft wel de verantwoordelijkheid van die persoon zelf en de overheid en het bedrijfsleven om ook deze mensen betrokken te houden bij de maatschappij en beroepspraktijk, zodat ze in een later stadium terug kunnen het werkveld in.” Op haar 44e heeft Visser drie volwassen kinderen en begint aan een tweede carrière, na een zeer bewuste en gewaardeerde ‘pauze’.

Carrièretijger

Louise Troen is een carrièretijger ten top. Ze werkt voor Bumble, een app die mensen bij elkaar brengt - het gaat om meer dan daten - en die helemaal focust op vrouwen. Alleen vrouwen kunnen op deze app het eerste berichtje sturen, wat „de verhoudingen helemaal op z’n kop gooit”, aldus oprichtster Withney Wolf. Troen is de vice-president van het bedrijf en volgens haar is Bumble na drie jaar al goed voor maar liefst vijftienduizend huwelijken.

Dat is onder andere te danken aan de enorme inspanning van Troen zelf. „Ik heb altijd gezegd dat ik niet zou liegen over mijn leven”, zegt de 31-jarige Londense als we vragen naar haar leven buiten haar werk. „Het is chaotisch, maar ik zorg dat ik momenten neem waarop ik reflecteer, momenten waarop ik bewust geniet van wat mijn team en ik hebben bereikt. Als iemand me vertelt dat hij/zij zijn levenspartner of een nieuwe baan heeft gevonden door onze app, dan denk ik daar even aan en haal ik daar heel veel uit.”

De drukke duizendpoot zorgt er ook voor dat ze altijd zeven uur per nacht slaapt. „Dat vind ik heel belangrijk, want als ik minder slaap heb ik niet genoeg focus en kan ik niet de beste versie van mezelf zijn.” Als die zeven uur slaap betekent dat ze de volgende dag wat later moet beginnen, of even een uurtje een powernap doet voor een groot evenement, dan doet ze dat.

Alhoewel ze het gigantisch druk heeft met haar werkzaamheden voor Bumble, geeft Troen toe dat ze wel met iemand aan het daten is. Ze wil ook wel graag een gezin. „Ik wil een harem van kinderen!”, zegt ze lachend. „Ik kom zelf uit een hele hechte, liefdevolle familie. Ik denk dat als je daar vandaan komt, dat je dat zelf ook wil.”

Hoe ze dat denkt te combineren? „Met hele goede time-management” en waarschijnlijk pas over een paar jaar. „De maatschappij legt veel druk op vrouwen van mijn leeftijd, maar er is volgens mij nooit een perfecte tijd. Als iemand me vraagt wanneer ik nou ga settelen zeg ik altijd ‘nooit’.”

Andere vrouwen die een carrière als die van Troen ambiëren wil ze meegeven dat als zij het kan, iedereen het kan. „Ik was echt niet zo goed in de standaardvakken op school. Mijn broers gingen allebei naar Oxford en ik voelde me altijd de minder slimme, maar als je je passie achterna gaat en verliefd wordt op je alledaagse bezigheid, dan komt het altijd goed.”


Aanslagen Sri Lanka

NL'er in Sri Lanka: Laat me niet leiden door angst

Onder andere in deze kerk vond zondag een aanslag plaats, er zijn daardoor al zeker 290 mensen om het leven gekomen. /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

8 MIN

Sri Lanka rouwt om - inmiddels al - 290 doden, na de aanslagen van Eerste Paasdag. Het dodental loopt mogelijk nog op en het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten waarschuwt voor nog meer aanslagen. De rust in Sri Lanka begon eindelijk weer een beetje terug te keren na een bloederige burgeroorlog, maar dat lijkt nu volledig weggerukt te zijn.

Op Paaszondag werden er in Sri Lanka acht aanslagen gepleegd in kerken en hotels, vooral hotels die populair zijn onder toeristen. Veel aanslagen vonden plaats in en rond Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Tot nu toe zijn bij deze aanslagen 290 doden gevallen en zijn 500 mensen gewond geraakt. Ook een Nederlandse vrouw van 54 is omgekomen.

In totaal zijn er tien bommen ontploft. Drie in hotels, drie in kerken, één bij een dierentuin, één in een appartementencomplex – hierbij kwamen drie agenten om het leven – en later werd er nog een explosief op het internationale vliegveld gevonden. Het laatste explosief richtte geen schade aan en werd door de explosievenopruimingsdienst gecontroleerd tot ontploffing gebracht.


President Oeganda wil orale seks verbieden

Van orale seks krijg je wormen, zo weet hij ©Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

38 MIN

Meestal mag je als inwoner van een land zelf bepalen wat je met je mond doet onder de lakens. Volgens president Yoweri Museveni moet hier verandering in komen, hij stelt dat de mond bedoeld is 'om mee te eten' en niet voor oraal geslachtsverkeer.

Kwade tongen van buitenaf zouden de Oegandese bevolking ervan overtuigen om elkaar oraal te bevredigen, zo verklaarde hij afgelopen week. Dit soort onbehoorlijke handelingen ziet hij dan ook graag de pijp uitgaan in het Afrikaanse land, zo meldt actualiteitensite Yen.com.

Algemene waarschuwing


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Koningsdag tien graden kouder dan Pasen

Koningsdag tien graden kouder dan Pasen

Koningsdag tien graden kouder dan Pasen. /ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Ben je al helemaal in de zomerse sferen? Juich dan niet te hard, het wordt namelijk een flink stuk kouder. En net op Koningsdag zijn de weergoden ons niet goedgezind.

Het weer is deze Paasdagen heerlijk (met plaatselijke temperaturen van 25 tot 27 graden Celsius), maar dat is niet van lange duur. Het wordt met Koningsdag zo'n 14 tot 16 graden. Daarmee is het zo'n tien graden kouder dan Tweede Paasdag. Maar, baal niet te hard: voor de tijd van het jaar zijn het wel hele normale temperaturen, meldt Weeronline

April doet wat-ie wil


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. Hierbij zijn zeker 290 doden gevallen en 500 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers is één Nederlandse vrouw van 54 jaar.  /ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. Hierbij zijn tot nu toe zeker 290 doden gevallen en 500 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers is één Nederlandse vrouw van 54 jaar. Maandag was er een nieuwe explosie in een kerk in de buurt van Colombo. Bij deze ontploffing raakte niemand gewond.

Volgens de Sri Lankaanse regering zijn moslimextremisten van de radicale National Thowheeth Jama'ath (NTJ) verantwoordelijk voor de aanslagen van zondag. De Sri Lankaanse regering denkt dat de terreurgroep is geholpen door een internationaal netwerk van terroristen. Volgens forensisch experts zijn de zes aanslagen uitgevoerd door zeven zelfmoordterroristen.

De daders lijken zich te hebben gericht op katholieken, rijken en toeristen – daarnaast lijkt het erop dat de operatie goed is voorbereid.


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Sri Lanka: Nog een explosie in kerk Colombo

Sri Lanka: Nog een explosie in kerk Colombo

St Sebastian's Church. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:56

Bij een kerk in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo heeft maandag nog een explosie plaatsgevonden. Dat gebeurde volgens een getuige van persbureau Reuters terwijl de explosieven opruimingsdienst daar actief was. De explosieven zouden in een busje hebben gelegen.

Het is nog onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

Later meer. 


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Kinderen van eigenaar Jack&Jones gedood in Sri Lanka

Kinderen van eigenaar Jack&Jones gedood in Sri Lanka

Anders Holch Povlsen met zijn vrouw. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:28

De aanslagen in Sri Lanka hebben ook het leven gekost aan drie kinderen van de rijkste man van Denemarken, Anders Holch Povlsen (46). Deense media berichten dat het gezin op vakantie was in Sri Lanka.

Het is niet bekend hoe oud de omgekomen kinderen van Povlsen zijn. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigde de dood van de kinderen van de zakenman, maar wilde verder niet in detail treden.

Modeketen Bestseller


Sri Lanka: radicale groep NTJ achter aanslag

Radicale groep NTJ achter aanslag in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:32

Volgens de Sri Lankaanse regering is de radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama'ath (NTJ) verantwoordelijk voor de aanslagen van zondag. Dat maakte regeringswoordvoerder en minister Rajitha Senaratne maandag bekend.

NTJ

De NTJ is een relatief onbekende groep, die eerder in verband is gebracht met de vernieling van boeddhistische beelden. Een hoge politiefunctionaris zou recentelijk hebben gewaarschuwd dat de organisatie van plan was aanslagen te plegen.


Lichamen drie ervaren bergbeklimmers gevonden

Lichamen drie ervaren bergbeklimmers gevonden

Rocky Mountains, ter illustratie. /Pixabay

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:49

Er zijn zondag drie lichamen van ervaren bergbeklimmers gevonden in de Canadese Rocky Mountains, melden verschillende Canadese media. De 36-jarige Amerikaan Jess Roskelley en Oostenrijkers David Lama (28) en Hansjörg Auer (35) werden afgelopen dinsdag overvallen door een lawine. Eerder waren de drie al als vermist opgegeven.

Het ging om drie ervaren bergbeklimmers, die verbonden waren aan het merk The North Face. Ze beklommen de bijna 3300 meter hoge berg Howse Peak.

'David leefde voor de bergen'


Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie

Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie

Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie. Foto ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:38

Een vader en zoon die in Australië als vrijwillige strandwachten werkten, zijn overleden na een reddingsactie. Ross Powell (71) en zoon Andrew (32) verdronken volgens de autoriteiten toen ze een toerist uit het water probeerden te halen.

De toerist raakte in nood in de buurt van The Twelve Apostles, een beroemde rotsformatie voor de zuidkust. De twee redders rukten uit met een bootje, maar het bootje sloeg om.

Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie

The Twelve Apostles, de plek waar de reddingsactie plaatsvond. /Google Maps


Politie haalt man onder douche vandaan in Schiedam
Likeability of5

Politie haalt man onder douche vandaan in Schiedam

Foto ter illustratie. /Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:14

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een man onder de douche vandaan gehaald in Schiedam. Een vreemde situatie, want de man stond niet onder zijn eigen douche.

Onbekend persoon voor een woning


lol
user_45bab2de7df1732c6aa7b3cd3f7401a4495778b6_avatar

Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer

Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer

Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer. Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:02

Op de A1, ter hoogte van Deventer, zijn maandagmorgen vier mannen van begin twintig om het leven gekomen bij een ongeval, dat meldt de politie. De politie wil de exacte identiteit van de slachtoffers nog niet geven in verband met het lopende onderzoek en uit medeleven met de nabestaanden.

Het gaat om een eenzijdig ongeval. Een auto is, door een nog onbekende oorzaak tegen matrixborden gebotst en daarna in brand gevlogen.

Staphorst


Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid

Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid

Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid /Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De klant is natuurlijk koning, maar pas op: die geforceerde glimlach moet je niet te vaak laten zien. Zeker niet wanneer de emotie niet oprecht is. Waarom? Uit onderzoek, dat onlangs verscheen in Journal of Occupational Health Psychology, blijkt dat geforceerd glimlachen slecht is voor je gezondheid.

Meer lachen, meer alcohol

Onderzoekers aan de Universiteit van Pennsylvania en Buffalo onderzochten de impact van de geforceerde glimlach op de werkvloer. Het blijkt dat hoe meer het personeel tijdens de werkuren gedwongen wordt om die ongemeende glimlach te laten zien, hoe meer alcohol zij na werk consumeren.


Nederlandse vrouw (54) was op vakantie met gezin

Vrouw (54) die na aanslag overleed, was met gezin

Politieagent voor het Shangri-La Hotel in Colombo. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De 54-jarige Nederlandse vrouw die omkwam bij de aanslagen in Sri Lanka, was op vakantie met haar gezin. Samen met haar man en kinderen bezocht ze het eiland.

Dat zegt de Nederlandse ambassadeur op Sri Lanka tegen RTL Nieuws. De vrouw kwam om het leven bij de bomaanslag op het Cinnamon Grand Hotel in Colombo. „Ze was in een hotel waar een bom afging. Dat heeft ze niet overleefd", aldus de ambassadeur. Er is contact met de familie.

Waarschijnlijk geen andere Nederlandse slachtoffers


Politie bevrijdt hondje uit gloeiend hete auto
Likeability of3

Politie bevrijdt hondje uit gloeiend hete auto

Een Jack Russell. Foto ter illustratie. /Pixabay

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie in Weert heeft zondag een hondje uit een gloeiend hete auto gehaald. De Jack Russell bewoog volgens de politie bijna niet meer. Met een temperatuur van ruim veertig graden Celsius was het dan ook veel te warm voor het beestje.

De hond zat al lang in de auto en was bevangen door de hitte, aldus de politie.

Proces-verbaal


lolsaddislike
user_45bab2de7df1732c6aa7b3cd3f7401a4495778b6_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Yes! Paasmaandag mogelijk eerste officiële zomerdag

Yes! Paasmaandag mogelijk eerste officiële zomerdag

Het strand van een Scheveningen is een gewilde plek voor veel Nederlanders zodra de eerste zonnestraaltjes zich laten zien

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

Als je dacht dat het zaterdag en zondag al warm was, dan heb je het mis. Maandag, tijdens tweede Paasdag, is er namelijk kans op 25 (!) graden. Als het kwik in De Bilt tot dit punt stijgt, wordt dit de eerste officiële zomerse dag van het jaar. Trek die supersoaker en bikini maar vast uit de kast!

Als de thermometer in De Bilt boven de 24,7 graden uitkomt, is tweede paasdag bovendien de warmste paasmaandag ooit. De weerdienst gaat uit van maximaal 24,8 graden. Dit houdt in dat het record van 18 april 1949 sneuvelt.

Zon