In het nieuws

Moeder: keihard doorwerken of een stapje terug?

Foto ter illustratie. Bron: Unsplash

Foto van 'Cerise van Vliet'

8 MRT 2019

Thuisblijfmoeders en carrièretijgers: als het aankomt op moederschap en werk, lijken twee groepen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Vrouwen moeten massaal het glazen plafond doorbreken en strijden voor banen aan de top van bedrijven, maar tegelijkertijd rijst de vraag of we anno 2019 nog wel ‘alleen maar moeder’ mogen zijn.

De verwijten tussen de twee kampen vliegen over en weer. De ene partij is lui, gemakzuchtig en helpt niet mee het glazen plafond door te beuken. De andere vrouwen kijken niet om naar hun gezin, verwaarlozen de kinderen en dumpen ze klakkeloos in de opvang.

Nieuwe Vrouwen

Anna Visser schreef een boek over ‘Nieuwe Vrouwen’. Ze was zelf hoofdredacteur bij een publieke omroep, maar deed na zeven jaar keihard werken even een stapje terug. Ze wilde meer tijd voor haar partner, kinderen en zichzelf. Haar ontslag nam ze in 2008. „Ik had in die tijd al een gezin ja.. en ik werkte zo’n zeventig uur per week.” De carrièrevrouw maakte lange dagen in Hilversum en had vaak ’s avonds ook nog vergaderingen.

„In mijn situatie lukte dat omdat mijn toenmalige vriend, de vader van mijn kinderen, twee à drie dagen in de week voor zichzelf werkte. Ik was de kostwinner en hij werkte daar freelance omheen. Hij droeg het grootste gedeelte van de zorg.” Als Visser nu terugkijkt op die tijd, weet ze niet zo goed of dat de juiste beslissing was.

„Bij nader inzien denk ik weleens dat wij allebei vonden dat we die situatie prettig en normaal moesten vinden als progressieve, weldenkende mensen… maar ik kreeg toch regelmatig te maken met dat kloterige schuldgevoel. Ik dacht dan dat ik er te weinig was voor mijn kinderen, maar ik vond ook dat ik niet mocht zeuren met een man die me zo steunde en opa’s en oma’s die altijd klaarstaan.”

Zelfmoord

De werkende moeder belandde in een spagaat. „Ik houd ontzettend van werken en haal daar veel uit, maar ik hou ook heel veel van mijn kinderen.” Ze besloot het even rustiger aan te doen en haar rol als omroepdirecteur achter zich te laten. „Ik kondigde dat aan bij Pauw & Witteman en kreeg toen wel heel veel reacties van ‘Nee vrouwen zoals jij moeten aan de top, je kan dit niet doen’. Bijna alsof ik zei dat ik zelfmoord ging plegen, maar ik zei alleen maar dat ik even andere dingen ging doen.”

Visser was echt niet van plan de rest van haar leven achter de geraniums te verdwijnen. Ze draaide alleen even wat minder dan zeventig uur in de week. Ze was 33, haar jongste kind 7 jaar, de oudste 10. Ze ging meer tijd met hen doorbrengen. Nu elf jaar later is ook de jongste volwassen en begint de mediavrouw aan haar ‘tweede carrière’.

Samenleving moet anders

Dit is iets wat volgens haar door mensen zelf, de overheid en bedrijven zou moeten worden gestimuleerd. „In onze samenleving moet je tussen je dertigste en veertigste op zoveel punten pieken”, legt ze uit. „Er wordt op teveel vlakken teveel gevraagd van zowel mannen als vrouwen. Daar moeten we over nadenken als samenleving.”

„Ik vind dat iedereen ervoor moet kunnen kiezen om meer te gaan zorgen in plaats van te werken, maar het blijft wel de verantwoordelijkheid van die persoon zelf en de overheid en het bedrijfsleven om ook deze mensen betrokken te houden bij de maatschappij en beroepspraktijk, zodat ze in een later stadium terug kunnen het werkveld in.” Op haar 44e heeft Visser drie volwassen kinderen en begint aan een tweede carrière, na een zeer bewuste en gewaardeerde ‘pauze’.

Carrièretijger

Louise Troen is een carrièretijger ten top. Ze werkt voor Bumble, een app die mensen bij elkaar brengt - het gaat om meer dan daten - en die helemaal focust op vrouwen. Alleen vrouwen kunnen op deze app het eerste berichtje sturen, wat „de verhoudingen helemaal op z’n kop gooit”, aldus oprichtster Withney Wolf. Troen is de vice-president van het bedrijf en volgens haar is Bumble na drie jaar al goed voor maar liefst vijftienduizend huwelijken.

Dat is onder andere te danken aan de enorme inspanning van Troen zelf. „Ik heb altijd gezegd dat ik niet zou liegen over mijn leven”, zegt de 31-jarige Londense als we vragen naar haar leven buiten haar werk. „Het is chaotisch, maar ik zorg dat ik momenten neem waarop ik reflecteer, momenten waarop ik bewust geniet van wat mijn team en ik hebben bereikt. Als iemand me vertelt dat hij/zij zijn levenspartner of een nieuwe baan heeft gevonden door onze app, dan denk ik daar even aan en haal ik daar heel veel uit.”

De drukke duizendpoot zorgt er ook voor dat ze altijd zeven uur per nacht slaapt. „Dat vind ik heel belangrijk, want als ik minder slaap heb ik niet genoeg focus en kan ik niet de beste versie van mezelf zijn.” Als die zeven uur slaap betekent dat ze de volgende dag wat later moet beginnen, of even een uurtje een powernap doet voor een groot evenement, dan doet ze dat.

Alhoewel ze het gigantisch druk heeft met haar werkzaamheden voor Bumble, geeft Troen toe dat ze wel met iemand aan het daten is. Ze wil ook wel graag een gezin. „Ik wil een harem van kinderen!”, zegt ze lachend. „Ik kom zelf uit een hele hechte, liefdevolle familie. Ik denk dat als je daar vandaan komt, dat je dat zelf ook wil.”

Hoe ze dat denkt te combineren? „Met hele goede time-management” en waarschijnlijk pas over een paar jaar. „De maatschappij legt veel druk op vrouwen van mijn leeftijd, maar er is volgens mij nooit een perfecte tijd. Als iemand me vraagt wanneer ik nou ga settelen zeg ik altijd ‘nooit’.”

Andere vrouwen die een carrière als die van Troen ambiëren wil ze meegeven dat als zij het kan, iedereen het kan. „Ik was echt niet zo goed in de standaardvakken op school. Mijn broers gingen allebei naar Oxford en ik voelde me altijd de minder slimme, maar als je je passie achterna gaat en verliefd wordt op je alledaagse bezigheid, dan komt het altijd goed.”


Man krijgt taakstraf voor het in brand zetten van konijn

Man krijgt taakstraf voor het in brand zetten van konijn

De opgelopen verwondingen die Anne had, bleken te zwaar om nog te herstellen en dus overleed ze als gevolg van de brand/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 MIN

Een man die afgelopen jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een konijn stal en in de fik stak is door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf. Daarnaast moet hij verplicht behandeld worden door reclassering.

De man heeft een taakstraf van tachtig uur opgelegd gekregen, daarvan zijn er dertig voorwaardelijk. Dit is minder dan er door de officier van justitie geëist werd. Die wilde de man voor dertig dagen (waarvan negentien voorwaardelijk) vastzetten.

Gestolen cadeau


Corona bezorgt beurzen slechtste week sinds financiële crisis

Corona bezorgt beurzen slechtste week sinds financiële crisis

Er vallen negatieve records te noteren. Zo verloor de Amerikaanse Dow Jones nooit eerder zoveel punten op één dag als afgelopen donderdag/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Het coronavirus heeft niet alleen op de gezondheid van velen mensen invloed, maar ook op de beurs. Als gevolg van het virus slaan de meters wereldwijd rood uit.

Volgens de BBC kregen de beurzen verspreid over heel de aardbol de afgelopen week hun slechtste sinds 2008 te verwerken. Destijds zat de economie middenin de financiële crisis met nog grotere verliezen.

Negatieve records


Politie deelt beelden van man die geslachtsdeel toont in trein

Politie deelt beelden van man die geslachtsdeel toont in trein

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

De politie in Amsterdam heeft beelden gedeeld van een jongen die een vrouw in de trein zijn geslachtsdeel heeft laten zien. 

Het voorval vond plaats op 8 december 2019. Zowel dader als slachtoffer stapte op station Amsterdam Zuid op de trein naar Utrecht.

De jongen zou in eerste instantie erg dichtbij de vrouw zijn gaan zitten, waardoor zij zich al gauw ongemakkelijk voelde. Ze probeerde hem te negeren, maar toen ze later toch zijn kant op keek, had hij zijn geslachtsdeel in zijn hand.


GGD adviseert evenementen Zuid-Limburg te schrappen

GGD adviseert evenementen Zuid-Limburg te schrappen

In Zuid-Limburg wordt aangeraden evenementen af te lasten / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De GGD Zuid Limburg heeft de gemeenten langs de Duitse grens gevraagd om alle publieksevenementen komend weekeinde af te gelasten.

Het gaat onder meer om uitgestelde carnavalsoptochten. Die waren eerder verschoven vanwege storm, met name afgelopen zondag.

Voetbal nog onbekend


Opa bekent schuld na val kleindochter op cruiseschip
Likeability of3

Opa bekent schuld na val kleindochter op cruiseschip

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro'

2 UUR

De man die zijn kleindochter per ongeluk van een cruiseschip liet vallen, heeft de schuld op zich genomen. Hij was in de veronderstelling dat er glas tussen zijn kleindochter en het water zat.

Het meisje van een jaar oud was met haar opa op de elfde verdieping van een cruiseschip toen hij haar in een raam neerzette. De man dacht dat er glas tussen zat, maar dat bleek niet het geval. Het meisje viel naar beneden, een val die haar fataal werd.

Schuld bekend


sad
user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Proces MH17 gaat door met meer hygiëne om corona

Proces MH17 gaat door met meer hygiëne om corona

Het proces in de beveiligde rechtbank op Schiphol gaat door / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het strafproces over het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 begint over een week volgens planning, ondanks de eerste besmettingen in Nederland met het coronavirus.

Er worden wel extra hygiënische maatregelen getroffen rond het monsterproces, waarvoor ruim vierhonderd journalisten uit meer dan twintig landen zich hebben aangemeld. Bij het proces worden ook 65 internationale waarnemers verwacht om de procesgang in de gaten te houden.

Ontsmettingsmiddel


Tweede persoon met coronavirus in Nederland

Vrouw met coronavirus werkt in Amsterdam UMC

In Tilburg en Diemen zijn mensen besmet met her coronavirus / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Het tweede Nederlandse slachtoffer van het coronavirus, een vrouw uit Amsterdam, is werkzaam in Amsterdam UMC, locatie AMC. Dat blijkt uit een interne mail van het ziekenhuis.

De vrouw, die vorige week in de Italiaanse regio Lombardije was, had lichte verschijnselen. Ze werd in het AMC getest en bleek besmet met het coronavirus. Ze werkt in het ziekenhuis, maar niet met patiënten.

De vrouw zit in thuisisolatie in Diemen, maar dat is niet in haar eigen woning, heeft minister Bruins bekendgemaakt. De GGD in Amsterdam onderzoekt met wie de vrouw contact heeft gehad. Ze had geen contact met de man uit Loon op Zand die besmet is.


Om: Hou mogelijke bendeleden Taghi vast

OM: Houd mogelijke bendeleden Taghi vast

Zware bewaking tijdens het proces / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:49

Het Openbaar Ministerie heeft er vrijdag bij de rechtbank op aangedrongen alle verdachten in het proces Marengo, omtrent de vermeende liquidatiebende van Ridouan Taghi, in voorarrest te houden.

Het OM deed dat in reactie op verzoeken van advocaten van een aantal verdachten, die vinden dat hun cliënten hun proces in vrijheid moeten kunnen afwachten. Meerdere verdachten zitten al zo'n twee jaar vast.

Megaproces


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Airbnb helpt gemeenten rondom illegale verhuur

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:34

Zomaar je huis verhuren via Airbnb is er niet meer bij. De website gaat gemeenten namelijk helpen om illegale verhuur en overlast tegen te gaan.

Zo worden onder meer advertenties van verhuurders zonder registratienummer verwijderd. Dat heeft medeoprichter van Airbnb Nathan Blecharczyk bekendgemaakt. Gemeenten kunnen zo beter handhaven op illegale verhuur en overlast.

Airbnb kondigt ook aan dat er een overlastmeldlijn komt, dat in alle gemeenten toeristenbelasting gaat worden betaald en dat het data gaat delen met gemeenten.


ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU

ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU

ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:24

ProRail vraagt de Europese Unie om te investeren in het Europese spoornetwerk en reizigerstreinen op te nemen in de Green Deal, de plannen van klimaat-eurocommissaris Frans Timmermans. Goederentreinen zijn al opgenomen in de klimaatplannen van de EU.

Als reizigers binnen Europa vaker voor de trein kiezen in plaats van voor het vliegtuig, bespaart dat volgens ProRail 2 tot 8 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. „Inzet op een goed functionerend Europees spoornetwerk kan een substantiële bijdrage leveren aan het klimaatbeleid", aldus een woordvoerder van ProRail.

Beter samenwerken


Auto zonder bestuurder slaat over kop bij Barneveld

Auto 'zonder bestuurder' slaat over kop bij Barneveld

De passagier beweerde echt niet de bestuurder te zijn / Pexels

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:54

Een ongeluk in de buurt van Barneveld vannacht is op z'n minst curieus te noemen. De auto die over de kop sloeg, had namelijk geen bestuurder aan boord.

Hulpdiensten werden vannacht opgeroepen om een auto die van de weg was geraakt in de plaats De Valk. De wagen was over de kop geslagen, meldt het Barnevelds Dagblad. Op de plek van het ongeluk troffen de hulpdiensten echter alleen iemand aan in de passagiersstoel.

Niet de bestuurder


Rustig in gemeente waar coronaviruspatiënt woont

Rustiger in gemeente waar coronaviruspatiënt woont

In Loon op Zand komen mensen vandaag minder op straat / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:34

In het Brabantse Loon op Zand is het vrijdagochtend rustig op straat. Het is de plaats waar de 56-jarige man woont die besmet is met het coronavirus.

De man ligt op dit moment in het ziekenhuis in Tilburg, waar hij in quarantaine is.

Terughoudend


Coronavirus in steeds meer Europese landen

Coronavirus in steeds meer Europese landen

Coronavirus in steeds meer Europese landen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:14

In verschillende delen van de wereld worden nieuwe meldingen gemaakt van het coronavirus. Onder andere in Nieuw-Zeeland, Litouwen, Nigeria en Wit-Rusland maakten gevallen bekend.

Het eerste geval in Nieuw-Zeeland is een persoon van in de 60 die eerder in Iran was, zei het ministerie van Volksgezondheid vrijdag. De patiënt wordt behandeld in een ziekenhuis in Auckland. Het is onduidelijk of het om een man of vrouw gaat.

Ook in Nederland werd het virus vastgesteld: een man uit Loon op Zand ligt in quarantaine in een Tilburgs ziekenhuis omdat hij het virus heeft.


Turkse militairen gedood bij luchtaanval Syrië

Turkse militairen gedood bij luchtaanval Syrië

Turkse militairen gedood bij luchtaanval Syrië / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:29

Zeker 33 Turkse militairen zijn omgekomen door een luchtaanval in de Syrische provincie Idlib. Dat zegt de gouverneur van de zuidelijke Turkse provincie Hatay, die grenst aan Syrië.

De aanval zou volgens Ankara zijn uitgevoerd door het Syrische regeringsleger of Rusland, dat militaire steun geeft aan het Syrische regime van Bashar al-Assad. Turkije reageerde vrijdag met artilleriebombardementen op stellingen van het Syrische regeringsleger, meldden overheidsfunctionarissen aan staatspersbureau Anadolu.

Crisisberaad


Dodelijk ongeluk op A12 mogelijk door plofkraak

Dodelijk ongeluk op A12 mogelijk door plofkraak

Eén van de passagiers ging er zwaargewond vandoor / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:59

Door een botsing op de A12 bij het Gelderse Zevenaar zijn vrijdagochtend twee mensen om het leven gekomen. Een van de inzittenden ging er na het ongeval, mogelijk zwaargewond, vandoor.

Onderzocht wordt of er een verband is met een plofkraak in de nacht van donderdag op vrijdag in Duitsland, meldt de politie.

Helikopter ingezet


Ruim 11.000 'verSCHRIKKELlijke kinderen'

Zaterdag vieren ruim 11.000 mensen hun verjaardag / GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 06:45

Schrikkeldag is een bijzondere dag. Om jarig te zijn - wist je trouwens dat Superman dat ook is de 29ste? -, maar ook door de eeuwenoude Ierse traditie waarbij de vrouwen op één knie gaan. A gebeurt dat hier nog niet, maar als je het doet, krijg je „een leuke korting" van trouwambtenaar Pauline.

Dit jaar zijn op 29 februari ruim 11 duizend mensen jarig. Schrikkeldag blijkt verder een populaire trouwdag in februari te zijn, meldt het CBS. Morgen kunnen 466 kinderen die vier jaar geleden geboren werden voor het eerst hun verjaardag op schrikkeldag vieren. In totaal zijn ruim 11 duizend mensen in Nederland op schrikkeldag jarig. Zes van hen worden honderd.

'Een dag om alles te doen waar je de afgelopen vier jaar geen tijd voor had'. En 'wie op 29 februari geboren is, wordt zelden volwassen'. Een rondje ’schrikkeldag’ op Google en behalve de vele oproepen van verschillende media, allemaal naarstig op zoek naar schrikkelkinderen en/of schrikkelechtparen, vind je de meest schriksvondige frases, van Loesje tot tegeltje.


Lees de krant van morgen nu alvast online

Lees de krant van morgen nu alvast online

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

In de krant van morgen lees je onder meer over het feit dat vanaf 1 juli 2022 het verplicht is om op elke verdieping in huis een rookmelder te plaatsen en waarom dit volgens brandmannen en de Brandwondenstichting zo belangrijk is.

Verder gaat Metro in gesprek met de vier finalisten van The Voice of Holland. Emma, Sophia, Daphne of Stef: één van deze vier namen schalt vrijdagavond door de buis als jubileum-Voice of Holland.


Eerste besmetting coronavirus in Tilburg

Eerste besmetting coronavirus in Tilburg

De patiënt is kort geleden in de regio Lombardije geweest. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er is in Nederland één persoon positief getest op het coronavirus. Dat zegt minister Bruno Bruin van Medische Zorg. 

Het gaat om een persoon van tegen de 50 in Tilburg. De patiënt is kort geleden in de regio Lombardije geweest, zegt het RIVM. Met labonderzoek is de diagnose COVID-19 vastgesteld. De man is twee keer positief getest op het virus, zegt Bruins. Dat is protocol, om fouten te voorkomen.

De patiënt die in Tilburg is opgenomen met het coronavirus is twee keer positief getest op het virus, zegt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg in Nieuwsuur.