Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Miryanna van Reeden uitgescholden voor ‘vieze jodin’

Actrice Miryanna van Reeden werd maandagmiddag uitgescholden voor ‘vieze jodin’. De actrice, bekend van haar rollen in Goede Tijden Slechte Tijden en Onderweg Naar Morgen, liep door Amsterdam toen een onbekende man haar aansprak. Op haar eigen Facebook-pagina deelt Van Reeden haar verhaal.

„Ik stak de straat over, tegelijk met een man die ineens stopte midden op het zebrapad en hij zei iets tegen mij. Ik verstond het niet, ik keek om en hij stond nog steeds stil en keek mij boos aan.” Met haar armen vol boodschappen vraagt Van Reeden: „Ben ik iets verloren?” De man scheldt haar dan plotseling uit. Hij zei: „Loop door vieze jodin.”

Niet bang

Van Reeden schrijft dat ze hem geschokt vraagt om uitleg. „Hij herhaalde grof en gedecideerd zijn woorden. Ik heb toen hardop geroepen: ‘deze man scheldt mij antisemitisch uit. Hij wilde dat ik doorliep, dat ik wegging omdat ik een jood was’.”

Ja, antisemitisme leeft. Ik hoorde vandaag dat er weer meer aangiftes zijn van antisemitisme. Vandaag ben ik…

Posted by Miryanna van Reeden on Monday, March 11, 2019

Hoewel Van Reeden geschrokken is van het voorval, laat ze weten absoluut niet bang te zijn. „Ik ben niet bang, voor niemand. Ik dacht alleen maar, ik ga niet buigen voor jou en ik ga niet weg bij jou. Waarop hij er nog van maakte dat ik racistisch ben. Jawel. Draai het boeltje maar om.”

Aangifte

Aan het AD laat Van Reeden weten aangifte te gaan doen. „Niet omdat de man aangehouden moet worden, maar om duidelijk te maken dat er anno 2019 nog altijd misstanden zijn op het gebied van antisemitisme, andere bevolkingsgroepen, religies en mensen met seksuele voorkeuren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.