Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 mrt 2019

Merkel staat achter Duitse klimaatspijbelaars

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een opmerkelijke positie ingenomen: ze schaart zich namelijk achter de klimaatspijbelaars, die al weken tijdens schooltijd demonstreren voor een beter klimaat. Daarmee wijkt ze af van de meeste politici, die vinden dat de demonstraties in vrije tijd moeten plaatsvinden.

Sympathiek

De Nederlandse minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) is bijvoorbeeld van mening dat de leerplicht voorgaat. Hij vindt het „sympathiek" dat scholieren willen actievoeren, maar dat moeten ze niet onder schooltijd doen.

Merkel is een andere mening toebedeeld. „Ik ben het er helemaal mee eens dat scholieren voor de bescherming van het klimaat de straat op gaan en daarvoor strijden", zegt ze in een podcast.

Klimaatcrisis

Scholieren in Duitsland gaan wekelijks de straat op onder het motto FridaysForFuture, in navolging van de Zweedse activiste Greta Thunberg. Die liep afgelopen week mee in een protestmars in Hamburg. „Politici en mensen aan de macht zijn er al te lang mee weggekomen om niets te doen om de klimaatcrisis te stoppen", zei ze daar.

In België wordt ook al weken elke week een klimaatmars gelopen. Afgelopen maand verzamelden zich duizenden jongeren op het Malieveld, om een signaal af te geven aan de Nederlandse politiek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Merkel staat achter Duitse klimaatspijbelaars
Sluiten