Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 17 mrt 2019 / 08:49 uur

‘Mensen proberen de Franse Republiek te vernietigen’

Het was zaterdag weer goed raak tijdens de protesten van de gele hesjes in Frankrijk. Op verschillende plekken werd er brand gesticht en ook werden er winkels geplunderd. Er werden in de hoofdstad 151 arrestaties verricht en tientallen mensen (zowel protestanten, ordehandhavers als buitenstaanders) raakten gewond.

President Emmanuel Macron heeft al strenge maatregelen aangekondigd nadat er zaterdag een vergadering van de crisiscel van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken plaatsvond. „Iedereen die er op de Champs-Elysées bij was, is medeplichtig", zo sprak hij. „Er zijn vandaag mensen die de Republiek op alle mogelijke manieren proberen te vernietigen.”

Mini-vakantie

Macron was oorspronkelijk op een mini-vakantie in het ski-oord La Mongie in de Pyreneeën, maar besloot – mede door kritiek op zijn afwezigheid – vervroegd terug te keren naar de hoofdstad.

Ook de minister van Binnenlandse Zaken en de premier veroordelen het geweld. „De feiten zijn niet gepleegd door demonstranten, maar door plunderaars, brandstichters en criminelen. Er is geen enkele reden om dit geweld te rechtvaardigen.”

Ultra gewelddadig

In totaal waren er verspreid over heel Frankrijk 32.000 mensen in het kader van de ‘gele hesjes’ op de been, waarvan er zo’n 1.500 ‘ultra gewelddadig’ waren. Zo’n dertig procent (tienduizend mensen) protesteerden in Parijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Mensen proberen de Franse Republiek te vernietigen’
Sluiten