Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Melding livestream leidde tot alarmfase Utrecht

Een valse melding over een mogelijke livestream op Facebook zorgde ervoor dat de politie in de eerste minuten na de aanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht het idee kreeg dat er sprake was van een terreuraanslag met meerdere doelen. Dat zeggen politiebazen Rob van Bree en Liesbeth Maas in het AD.

Mede hierom werd al snel het hoogste alarmniveau voor de stad aangekondigd. „Via de meldkamer kregen we het bericht dat er mogelijk een livestream via Facebook was, waarin werd gezegd: ‘Ik heb niets meer te verliezen, ik ga naar de moskee’.” Bij de politie gingen alle alarmbellen af door deze melding. „Achteraf bleek de livestream niets met het incident te maken te hebben en bleek het van een verward persoon in het noorden van Nederland te komen. Het was puur toeval, maar de informatie kwam wel samen.”

Verwarring

Toen agenten op de Marco Pololaan, ongeveer op een kilometer afstand van het 24 Oktoberplein, een gewonde vrouw in een auto zagen zitten, werd de verwarring nog groter. Later bleek dat zij daar door een omstander naartoe was gebracht, maar op dat moment leek het alsof de schutter een heel traject had afgelegd.

„We wilden absoluut voorkomen dat er nieuwe slachtoffers zouden vallen”, zegt Van Bree tegen het AD. De meldingen waren voor de korpsleiding dan ook het signaal om de hoogste alarmfase in te laten gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.