Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Meisjes kunnen fluiten naar beloning na vondst beeld

De 8-jarige Robine en haar 9-jarige nichtje Renske uit Monfoort stuitten afgelopen weekend op een opmerkelijk aanzicht. Ze vonden in de bosjes bij hun basisschool een bronzen beeld dat eerder was verdwenen.

Gabriël Sterk, de maker, loofde een beloning van 2000 euro uit voor degene die zijn beeld terugvond.Een mooi zakcentje voor de jonge meisjes zou je denken, maar niets leek minder waar. De kunstenaar meldt aan het Utrechts Nieuwsblad dat de beloning puur bedoeld was als lokkertje.

Bronzen veulen

Het moet geen makkie zijn geweest om het beeld uit de grond te trekken en over het hek van het schoolplein te sjouwen. Het bronzen veulen weegt namelijk 80 kilo en is 1,5 meter hoog. Een klein wondertje: het beeld is nog heel en inmiddels in handen van schooldirecteur Eric van der Wal. Het beeld wordt zo snel mogelijk teruggezet op z’n oude vertrouwde plek waar hij al sinds de jaren ’70 stond. Vermoedelijk wilden koperdieven het veulen om laten smelten voor een paar honderd euro.

Dit lijkt op een verhaal met een gelukkig einde; de school heeft zijn pronkstuk terug en de meisjes krijgen hun vindersloon van 2000 euro. Toch blijkt dit laatste niet helemaal het geval te zijn. Ondanks het feit dat kunstenaar Gabriël Sterk een beloning uitloofde, is hij niet van plan om het bedrag aan de meisjes te overhandigen.

Lokkertje

Sterk laat weten verrast te zijn dat het kunstwerk ongeschonden is teruggevonden. Hij vermoedt dat de dieven door de media-aandacht eieren voor hun geld hebben gekozen en zijn kunstwerk in bosjes gedumpt hebben. Volgens de in Zuid-Frankrijk wonende kunstenaar was zijn vindersloon puur bedoeld als lokaas om de dieven bij de politie aan te kunnen geven.

De vader van een van de meisjes vertelt dat ze teleurgesteld zijn in de reactie van de kunstenaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.