Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

May vraagt EU om ‘kort uitstel’ tot 30 juni

De brexit zal niet jarenlang vooruit worden geschoven, zoals de angst van sommige brexiteers was. De Britse premier Theresa May heeft de Europese Unie gevraagd om uitstel van de brexit.

Drie maanden

May heeft aangestuurd op een verlenging van de deadline van drie maanden, nu wordt 30 juni dé dag waar het om draait. Met uitstel moeten de andere EU-lidstaten wel unaniem instemmen. Als het uitstel niet wordt gehonoreerd, moet het Verenigd Koninkrijk alsnog op 29 maart de Europese Unie verlaten.

Sommige kabinetsleden zouden om fors uitstel hebben gevraagd, maar dat zou May hebben geweigerd, schrijft Sky News. Ze wilde „kort uitstel” hebben. Een hoge regeringsbron zegt tegen Sky dat de Britten al drie jaar wachten en „genoeg hebben van het onvermogen van het parlement een knoop door te hakken. De premier deelt die frustratie”.

Geen heronderhandelingen

Het Lagerhuis heeft de brexitdeal van May al twee keer afgewezen, maar wil ook geen brexit zonder deal. De voorzitter van het Lagerhuis heeft besloten dat er geen derde keer over de deal zal worden gestemd.

Een ruime meerderheid van het Lagerhuis heeft de regering toestemming gegeven om uitstel te regelen met de EU. De EU is op haar beurt gefrustreerd over de politieke impasse in Londen. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker benadrukte in een gesprek met een Duitse radiozender nog eens dat er „geen heronderhandelingen, geen nieuwe onderhandelingen en geen aanvullende garanties" komen.

Een beslissing over het uitstellen van de brexit wordt waarschijnlijk pas volgende week genomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.