Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Maart onstuimig, nat en zacht

Maart 2019 was met circa 104 millimeter neerslag gemiddeld over het land de op vier na natste maartmaand sinds de start van de metingen in 1906. Volgens weeronline was het weer in maart onstuimig, zeer nat en zacht.

Het merendeel van die neerslag viel tot en met de 18e, daarna verliep de maand droger. Zoutkamp, in Groningen, spant met 148 millimeter neerslag de kroon. Het neerslagrecord voor maart stamt uit 1981 en bedraagt 126 millimeter.

Naast nat, ook zacht

De grote hoeveelheid neerslag ging gepaard met onstuimig weer. Vooral in de eerste helft van de maand waaide het opvallend vaak hard. Op zondag 10 maart gold een waarschuwing voor extreem weer, code oranje, voor de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. In Vlissingen kwam het tot een officiële storm, in Zeeland en Limburg werden windstoten van circa 120 kilometer per uur gemeten. Op zeven andere dagen gold vanwege zware windstoten code geel.

Naast nat en onstuimig, was maart 2019 ook zacht. Waarschijnlijk eindigt de maand met een gemiddelde temperatuur van 7,9 graden als elfde warmste maart ooit gemeten. Met deze bovennormaal warme maart – normaal voor maart is een gemiddelde van 6,2 graden – is het een jaar geleden dat we een relatief koude maand beleefden: maart 2018 verliep als laatste kouder dan gemiddeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.