Metro
Metro Nieuws 12 mrt 2019 / 17:29 uur

Luchtvervuiling dodelijker dan roken

In Europa overlijden naar schatting jaarlijks 800.000 mensen aan het gevolg van luchtvervuiling. Dit aantal ligt hoger dan het geschatte aantal doden tengevolge van roken.

Dat blijkt uit Duits onderzoek, gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift European Heart Journal. Het aantal is twee keer zo hoog als aanvankelijk werd geschat. Wereldwijd zou het gaan om ieder jaar 8,8 miljoen mensen.

Individueel voorkomen

„Luchtvervuiling is een belangrijkere doodsoorzaak dan roken” laat Thomas Münzel, Duits hoogleraar en betrokken bij het onderzoek, weten aan The Guardian. Aan de gevolgen van roken sterven jaarlijks ruim 7 miljoen mensen. „Maar roken is individueel te voorkomen, luchtvervuiling niet.”

De meeste slachtoffers van luchtvervuiling worden gediagnosticeerd met hart- en vaatzieken. Van de slachtoffers is 7 procent overleden door longkanker, en bij nog eens 7 procent was een longontsteking het gevolg van vroegtijdig overlijden door vervuilde lucht.

Twee jaar verkorten

Voor het onderzoek is gekeken naar drie soorten onderzoeksdata: blootstelling aan luchtvervuiling, bevolkingsdichtheid, en de gezondheidsimpact van vervuilde lucht. Naar voren kwam dat Europa slechter scoort dan het wereldwijde gemiddelde.

De luchtvervuiling zou een mensenleven met gemiddeld twee jaar kunnen verkorten. De onderzoekers concluderen dan ook dat de fijnstof in de lucht omlaag moet om te voldoen aan de richtlijnen van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Luchtvervuiling dodelijker dan roken
Sluiten