Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 mrt 2019 / 14:44 uur

‘Kabinet legt volle verantwoordelijkheid af’

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegde dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in Tweede Kamer toe, dat het kabinet de volle verantwoordelijkheid gaat afleggen over de schietpartij in Utrecht van afgelopen maandag. Grapperhaus benadrukte wel dat hij eerst de politie en het Openbaar Ministerie „alle ruimte” wil geven om onderzoek te doen. Veel nieuwe informatie kon Grapperhaus de kamer naar eigen zeggen niet bieden.

Lang strafblad

De minister zegde „transparantie" over de zaak toe en beloofde „nog meer alertheid." Hij bestreed het verwijt van PVV-leider Geert Wilders dat het kabinet de zaak „onder het tapijt probeert te vegen."

Wilders eiste het aftreden van Grapperhaus, omdat die verantwoordelijk is voor het Openbaar Ministerie. Dat heeft zich niet verzet tegen vrijlating van de verdachte, die een lang strafblad heeft. Wilders vindt dat Grapperhaus „zich moet schamen" voor zijn „schandelijke verklaring" in de Tweede Kamer over de toedracht van de aanslag. Grapperhaus riep juist op om „rustig te blijven" en politie en OM hun werk te laten doen.

Eerst de nabestaanden

Marianne Thieme van de PvdD vindt dat premier Mark Rutte zich maandag op de vlakte had moeten houden over het motief van de dader. Door terrorisme als mogelijkheid te noemen liet het kabinet „de samenleving in angstige onwetendheid verblijven", vindt Thieme.

Thierry Baudet (Forum voor Democratie) wilde van Grapperhaus weten waarom er niet sneller informatie werd gedeeld over de slachtoffers. Volgens de minister is de gebruikelijke procedure gevolgd, waarbij eerst de nabestaanden van slachtoffers op de hoogte worden gebracht. „Het belang van de slachtoffers weegt daarbij vele malen zwaarder dan het belang van nieuwsgaring." Baudet leek met dat antwoord geen genoegen te nemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Kabinet legt volle verantwoordelijkheid af’
Sluiten