Metro
Metro Nieuws 2 mrt 2019 / 14:40 uur

Joodse herdenkingssteen Straatsburg vernield

Een Joodse herdenkingssteen die herinnert aan de oude synagoge van de Franse stad Straatsburg is vernield. De politie trof de omvergehaalde steen zaterdagochtend aan, meldt de Franse krant Le Monde.

Op de herdenkingssteen staat een tekst over de vernietiging van de oude synagoge tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1940. Roland Ries, burgemeester van Straatsburg, spreekt van ‘een nieuwe antisemitische daad dit keer in het hart van Straatsburg’. Hij maakt zich zorgen over de daad die haat jegens Joden uit.

Joodse herdenkingssteen Straatsburg vernield
Joodse herdenkingssteen Straatsburg vernield. Foto: ANP

„Ik zeg het nog een keer: dat is genoeg!", zei Ries toen hij de plek van de vernieling bezocht.

Begraafplaats

Deze vernieling lijkt de recente reeks antisemitische acties in Frankrijk op te volgen. Zo werden nog geen twee weken geleden 96 graven op de joodse begraafplaats van Quatzenheim, vlakbij Straatsburg, beklad met hakenkruizen en antisemitische slogans. De Franse president Emannuel Macron bezocht die plek toen en beloofde de aanwezigen om actie te ondernemen.

Joodse herdenkingssteen Straatsburg vernield
Joodse graven werden beklad met hakenkruizen. Foto: ANP

Ook kreeg de Joodse schrijver Alain Finkielkraut tijdens demonstratie van de ‘gele hesjes’ te maken met antisemitische opmerkingen.

De minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner maakte eerder al bekend dat het aantal antisemitische incidenten in Frankrijk in 2018 met 74 procent is toegenomen. Frankrijk is met ongeveer een half miljoen Joden de grootste Joodse gemeenschap in Europa.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Joodse herdenkingssteen Straatsburg vernield
Sluiten