Naomi Defoer
Naomi Defoer Nieuws 6 mrt 2019 / 09:00 uur

Jongeren slapen een stuk slechter door blauw scherm

Nog even snel voor het slapen gaan Instagram-story’s checken, nieuwsupdates via Facebook lezen of een spelletje uitspelen. Zo’n 65 procent van de jongeren (12-24 jaar) kampt met slaapproblemen door onder andere blauwe schermen.

Ook piekeren en huiswerk dragen bij aan de korte en slechte nachtrust. 19 procent van de groep slaapt minder dan zes uur. Blijkt uit onderzoek van Stichting TeamAlert, jongerenorganisatie die zich bezighoudt met jongeren en risicogedrag, onder 686 jongeren.

Jongeren piekeren vooral over school, werk, sociale contacten en hun toekomst. Er is een verband tussen slecht slapen en in de avond bezig zijn met school of werk en tussen slecht slapen en (social)mediagebruik. Bijna alle jongeren (97,8 procent) geeft aan een uur voor het slapen dingen te doen die hen een wakker gevoel geven. Social media staat bovenaan het rijtje met 85 procent gevolgd door Netflix (68 procent) en Youtube (61 procent). Zodra de ouders hier strenger op toezien, evenals een vaste bedtijd, blijken de jongeren eerder als een roosje te slapen.

Lagere weerstand

Het korte en slechte slapen heeft effect op de gezondheid. Jongeren gaan ongezonder eten, minder bewegen en hebben een lagere weerstand. Dit heeft invloed op het werk en de studie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Jongeren slapen een stuk slechter door blauw scherm
Sluiten