Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Jihadbruid Shamima (19) op de vlucht geslagen

De 19-jarige Britse jihadbruid Shamina Begum over wie we eerder al schreven, is uit het kamp in het oosten van Syrië verdwenen. Zij werd daar samen met haar pasgeboren baby vastgehouden door de Koerden, maar wilde dolgraag weg uit de barre omstandigheden.

The Daily Mail meldt dat ze door andere vrouwen in het kamp met de dood is bedreigd. De mensen in het kamp zouden woedend zijn over uitspraken van Begum in de media over het leven in het ‘kalifaat’ van Islamitische Staat (IS). Volgens Begum was het daar vreselijk, totaal niet wat ze had verwacht. Midden in de nacht vluchtte Begum weg uit het kamp, vrezend voor haar leven.

Beroemd en berucht

Het meisje werd niet alleen in het kamp, maar ook wereldwijd beroemd. Ze heeft interviews gegeven aan Britse media in de hoop weer naar thuis Londen te kunnen. Ze heeft de gruwelen van het ‘kalifaat’ beschreven, maar vindt wat de soennistische extremisten van IS doen niet erg. Die uitspraken zorgden voor veel opschudding.

Begum wil met haar kind naar Europa terug. Ze komt uit de Londense wijk Bethnal Green en ging als 15-jarige in 2015 met twee schoolvrienden naar het gebied van IS, waar ze werd uitgehuwelijkt aan een Nederlandse IS-strijder, Yago Riedijk. Omdat ze met hem een baby heeft, zag ze ook kans naar Nederland te komen. Waar ze nu is, is onbekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.