Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 3 mrt 2019 / 09:25 uur

IS-strijder wil met jihadbruid terug naar Nederland

De Nederlandse Yago R. zit sinds 2015 in Syrie, maar wil met zijn Britse vrouw Shamima Begum en hun net geboren zoontje terug naar Nederland. Dat zegt hij in een interview met de BBC.

Hij geeft in het interview met de Britse publieke omroep ook toe dat hij heeft gevochten voor de terroristische Islamitische Staat. Er hangt de jonge jihadist, die op de nationale terrorismelijst staat, een straf van zes jaar boven het hoofd – als hij terugkeert.

Vijftienjarige Britse

Yago komt uit Arnhem en vertrok in 2014 naar Syrië. Daar ontmoette hij een jaar later op 23-jarige leeftijd de Britse Shamima, die toen pas vijftien jaar oud was. Zij was met twee vriendinnen naar het land vertrokken om zich aan te sluiten bij IS.

Door Shamima’s leeftijd zegt Yago tegen de BBC eerst niet geïnteresseerd te zijn in een huwelijk met de jonge Britse. Maar R. accepteert het aanbod toch. „Het was haar eigen keuze. Ze vroeg op zoek te gaan naar een partner, en ik werd uitgenodigd.”

Vast in gevangenis

De Nederlandse Yago zit nu vast in een Koerdische gevangenis in noordoost Syrië, nadat hij -naar eigen zeggen- probeerde IS te ontvluchten. Hij vertelt aan de BBC dat hij in een gevangenis in Raqqa heeft gezeten, waar hij werd gemarteld omdat hij ervan werd beschuldigd een Nederlandse spion te zijn.

Maar waar Shamima is, is niet duidelijk. Ze zou in het al-Hol-vluchtelingenkamp hebben gezeten, maar naar het schijnt is de Britse daaruit ontsnapt. De 19-jarige gaf de laatste tijd meerdere interviews waarin ze uit de doeken deed hoe gruwelijk het eraan toegaat in het kalifaat.

‘Geen spijt’

Toch zegt ze in de interviews -tot grote woede van veel mensen- dat ze geen spijt heeft dat ze haar land heeft verlaten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Groot-Brittannië kan zo het paspoort van Shamima intrekken en dreigt daarmee. Ze zou aanspraak kunnen maken op de Bengalese nationaliteit omdat haar moeder daar vandaan komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
IS-strijder wil met jihadbruid terug naar Nederland
Sluiten