Naomi Defoer
Naomi Defoer Nieuws 6 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Is anonieme brief bewijs waar vermist meisje ligt?

35 jaar geleden verdween het Italiaanse tienermeisje (toen 15 jaar) Emanuela Orlandi op onverklaarbare wijze. Nooit werd ze gevonden. Voor het eerst in jaren is er nu een aanwijzing waar het meisje is. Haar familie ontving een anonieme brief waarin beweerd wordt dat hun dochter in een tombe op het Campo Santo dei Teuetonici e dei Fiamminghi kerkhof van het Vaticaan ligt.

Marmeren engel

Het meisje verdween in 1983 tijdens haar rit naar de muziekschool en werd nooit meer gevonden. Bovenop de tombe staat het standbeeld van een marmeren engel die naar de grond wijst. De plek waar de vinger naar wijst, zou mogelijk de plek kunnen verraden waar het meisje ligt. Zo geeft de briefschrijver aan. Op het kerkhof liggen Duitsers, Oostenrijkers, Nederlanders en Vlamingen begraven.

„Sommige mensen wisten dat de kans bestond dat het lichaam van Emanuela Orlandi verborgen werd op het Duitse kerkhof”, zo schreef Laura Sgrò, de advocate van de familie in een brief aan het Vaticaan. Volgens Sgrò bezoekt iemand al enkele jaren het kerkhof om bloemen achter te laten bij de tombe. De familie heeft de vraag gesteld om de tombe te openen. Het Vaticaan buigt zich nu over het verzoek. De tombe is ooit eerder een keer geopend, aldus de de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Grote teleurstelling

Er heerste grote teleurstelling toen vorig jaar botresten aangetroffen werden bij de renovatiewerken in de ambassade van het Vaticaan in Rome, waarvan werd gedacht dat ze van Orlandi afkomstig zouden zijn. De resten bleken echter van een man te zijn.

De verdwijning van het meisje zorgt al jaren voor speculaties en theorie. Van een ontvoering door een misdaadbende tot aan een gijzeling om een Turkse schutter vrij te krijgen die in 1981 Paus Johannes Paulus II probeerde om te leggen en bewering van een anonieme beller waardoor het graf van maffiabaas Enrico ‘Renatino’ De Pedis opgegraven werd, zonder resultaat. Ook hier werd geen verband gevonden met de dood van Orlandi.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.