Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 1 mrt 2019 / 20:17 uur

Inseminatie alleenstaanden wordt niet meer vergoed

Er is heel slecht nieuws voor alleenstaande vrouwen en lesbische koppels. Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid heeft namelijk het advies van het Zorginstituut overgenomen en daarom valt kunstmatige inseminatie voor alleenstaanden en lesbische koppels niet meer onder de basisverzekering.

Tot voor kort kreeg deze groep inseminatie wel vergoed, ook al kwamen de vrouwen daar niet officieel voor in aanmerking. De uitleg was toen dat door het ontbreken van een man medisch ingrijpen nodig was. Nu heeft minister Bruins geoordeeld dat het ontbreken van een man geen medische indicatie is en dat de vrouwen daarom niet in aanmerking komen voor vergoeding.

Weerstand

Het besluit van de minister stuit op veel weerstand. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) is het niet eens met de beslissing en een petitie om de wijziging terug te draaien is (zaterdag 2 maart) al meer dan 19.000 keer ondertekend.

„Waar het om draait is medische noodzaak. En dan zeg ik: iedere afwezigheid van zaad is een medische noodzaak”, aldus Eliene van Geest, initiatiefneemster van de petitie, tegenover Nieuws en Co. „Als ik een heterovrouw was met een man die om wat voor reden dan ook geen zaad kan produceren, dan zouden ze zeggen: prima, we gaan u helpen. Nou, mijn vriendin kan ook geen zaad produceren.”

De NVOG zegt zich ervoor in te zetten om de ingreep alsnog gefinancierd te krijgen, ofwel via de basisverzekering of via een subsidie. Verder zegt de vereniging dat doktoren er goed aan zouden doen hun patiënten contact op te laten nemen met hun verzekeraar. Die kan beoordelen of de patiënt in contact komt voor een vergoeding of niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Inseminatie alleenstaanden wordt niet meer vergoed
Sluiten