In het nieuws

In de bres voor werkdruk, salaris en kwaliteit

In de bres voor werkdruk, salaris en kwaliteit

Basisschoolleraren demonstreren vrijdag op het Haagse Malieveld voor meer salaris en een lagere werkdruk

Foto van 'Anne Kersten'

15 MRT 2019

Leraren, schoolleiders en ander onderwijzend personeel komen al de hele week landelijk in actie voor meer investeringen in het onderwijs. Vrijdag komen die spanningen tot een climax met een landelijke lerarenstaking voor alle onderwijslagen.

Tienduizenden leraren en leraressen hadden zich op 5 oktober 2017, de Dag van de Leraar, verzameld op het Malieveld in Den Haag. 60.000 man in totaal; allemaal waren ze het over één ding eens: de werkdruk moet omlaag en het salaris omhoog.

Anderhalf jaar later is dat nog steeds het credo. Hoewel er – al in oktober 2017 – toezeggingen zijn gedaan vanuit de politiek, zijn de leraren nog niet tevreden. Ze eisten 900 miljoen extra per jaar voor salaris en 400 miljoen om de werkdruk te kunnen verlichten.

Geld niet genoeg

In het regeerakkoord is vastgelegd dat er vanaf 2021 jaarlijks 430 miljoen euro vrijkomt voor het onderwijs. Minister Slob (Onderwijs) maakte onlangs bekend dat een deel van dat geld eerder beschikbaar komt, waardoor er volgend schooljaar 333 miljoen euro beschikbaar is.

Ondanks die enorme hoeveelheid geld, wordt er vrijdag opnieuw gestaakt. Uitgeroepen door de Algemene Onderwijsbond (AOb), in samenwerking met actiegroep PO in Actie. Niet alleen de basisschoolleraren, maar de hele onderwijssector is uitgenodigd op het Malieveld. Volgens AOb-woordvoerder Simone van Geest is de toegezegde hoeveelheid geld „lang niet genoeg”. „Dit is niet alleen een probleem van de leraren, maar van de hele maatschappij.”

Al in 2016 constateert leerkracht Thijs Roovers een salarisverschil tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Samen met Jan van de Ven maakt hij de Facebookgroep ‘Primair Onderwijs in Actie’ aan, en al snel worden de mannen het gezicht van de lerarenstaking. Naast dat verschil in salaris, blijkt dat eigenlijk alle leraren last hebben van een veel te hoge werkdruk.

Burn-out

„Eén op de vier leerkrachten zit thuis met een burn-out, terwijl er geen vervangers te vinden zijn”, zegt Roovers. Het beroep leerkracht is „simpelweg niet aantrekkelijk”, waardoor er een te kleine nieuwe aanwas is en „we nu met een probleem zitten”.

En dat probleem is groot. Volgens de verwachtingen van de overheid is er in 2020 een tekort van grofweg 4000 leerkrachten. In 2025 kan dat oplopen tot wel 10.000 leraren. Door die tekorten is het grootste probleem momenteel „het verlies van kwaliteit in het onderwijs”. „Er staan onbevoegden voor de klas en er zijn vierdaagse schoolweken”, zegt Roovers. „Er gaan grote problemen komen, als er nu niets wordt gedaan.”

En de leraren hebben het idee dat er te weinig wordt gedaan, daarom voeren ze al een tijd actie. De oplossing is volgens Roovers meer investeren, nog meer dan tot nu toe gedaan is. Want dat geld wat we hebben gekregen, helpt echt, geeft hij toe. „Er is nu eindelijk geld om een extra kracht in te huren als het druk is tijdens een toetsperiode, of om eindelijk nieuwe computers aan te schaffen.”

Maar hoe fijn dat ‘beetje’ geld ook is, het lerarentekort is er nog steeds. „Als er niet genoeg mensen zijn, komt dat op de bordjes van de wél aanwezige leraren terecht. Hen wordt het op gegeven moment ook teveel en dan ontstaat een vicieuze cirkel.” Daarom moet er volgens Roovers nu aan het tekort gewerkt worden door te investeren in de sector. Na de „jarenlange verwaarlozing van de sector” is dat volgens hem ook nodig.

Van Geest is het daarmee eens. „Het onderwijs krijgt niet de aandacht die het verdient, daarom gaan we nu staken.” Van Roovers mag het overigens nog wel wat feller: hij zou het liefste de scholen gewoon dichtgooien tot de politiek het probleem serieus neemt.

Veelbesproken onderwerp

De AOb vindt een staking voor nu afdoende. De timing van deze staking is trouwens niet geheel toevallig: volgende week woensdag zijn namelijk de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen. „We merken dat het onderwijs tijdens de verkiezingstijd een veelbesproken onderwerp is, maar dat het daarna weer wegzakt. We hopen daar een einde aan te maken, daarom deze staking net voor de verkiezingen.” Als de peilingen kloppen zal het kabinet steun moeten gaan zoeken bij andere partijen en de AOb hoopt dat ze dan geld voor het onderwijs reserveren.

Want ook de AOb is van mening dat er meer geld nodig is. „Allereerst om het gat tussen het primair en voortgezet onderwijs te dichten en daarna om het lerarentekort op te lossen. De klassen zijn momenteel te groot, de werkdruk te hoog, er zijn te weinig collega’s en veel te weinig mensen die blijven in het onderwijs.”

Dat lerarentekort is dagelijks te zien in het onderwijs. Je hoeft alleen maar de site Lerarentekortisnu erbij te pakken en dan zie je dat er dagelijks honderden leerlingen naar huis worden gestuurd omdat er gewoonweg geen leerkracht is. „Je schrikt je rot”, vertelt Van Geest.

Volgens haar is er een investering van vier miljard euro nodig. „We snappen dat dat niet in een keer gaat, maar het is wel nodig. We verliezen nu teveel collega’s, terwijl lesgeven het mooiste werk is dat er is.”

Roovers staat vrijdag gewoon weer op het Malieveld, te protesteren voor zijn sector. „Het gaat me niet om mijn salaris”, vertelt hij. „Maar om het aantrekken van meer leerkrachten. Als de maatschappij het vervelend vindt dat we weer om geld vragen, boeit dat me eigenlijk niet. Ik maak me zorgen over de kwaliteit van het onderwijs.” En daarom wil hij van zich laten horen.

Niet aantrekkelijk

Meer salaris, minder werkdruk. Duidelijk. Volgens Van Geest is het een groot deel administratieve rompslomp waar de leraren tegenaan lopen. „Het bijhouden van je uren, de prestaties: het is krankzinnig als je ziet wat leerkrachten allemaal moeten doen aan registratie van een leerling. Bovenop de lessen die je geeft, en die je ook nog moet voorbereiden.”

Daar is voormalig lerares Regine Kruk het mee eens. Ze gaf les op een basisschool, tot de werkdruk haar te veel werd. „Alles moet telkens nóg een keer op papier worden gezet, nog een keer gecontroleerd worden. Daarom wil ik niet meer in het basisonderwijs werken.”

Bovenop die administratieve rompslop werkte ze op een school waar een erg controlerende cultuur heerste. „Het was eigenlijk onmogelijk om gewoon te werken, om plezier te hebben in je werk. De werkdruk was zo hoog en je werd zo erg gecontroleerd in alles wat je deed.”

Het basisonderwijs is volgens Kruk alleen maar administratie. „Je bent continu kinderen aan het testen, op papier aan het zetten wat je met hen gaat doen; alles moet uitgeschreven worden. Waar ik vroeger thuis nog weleens een leuke handvaardigheidopdracht aan het voorbereiden was, had ik daar de laatste jaren simpelweg geen tijd of energie meer voor.”

Ze vindt het meer dan logisch dat het vak niet aantrekkelijk is voor jongeren. „Vijf dagen per week werken, dat trekken ze niet.” Dat is nog buiten alle administratie en het lage salaris gerekend. „Het onderwijs is doorgeslagen, daarom ga ik staken.”


Holocaustfoto's ingekleurd ter nagedachtenis

Holocaustfoto's ingekleurd ter nagedachtenis

Holocaustfoto's ingekleurd ter nagedachtenis / ANP

Foto van 'Metro'

8 MIN

Ingekleurde foto's van gevangenen in concentratiekampen laten je niet los. En dat was ook precies het doel van de fotoserie: het moest dienen als harde herinnering aan de onmenselijkheid die men elkaar aan heeft gedaan. 

Ter gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van Auschwitz heeft de 31-jarige fotorestaurateur Tom Marshall een aantal foto's van gevangenen in Auschwitz 'ingekleurd'. „Dit was het meest hartverscheurende project waar ik ooit aan heb gewerkt", schrijft hij op zijn site.


Kobe Bryant uren na dood beschuldigd van verkrachting

Kobe Bryant uren na dood beschuldigd van verkrachting

Kobe Bryant uren na dood beschuldigd van verkrachting / ANP

Foto van 'Metro'

54 MIN

Actrice Evan Rachel Wood heeft basketballer Kobe Bryant uren na zijn dood beschuldigd van verkrachting. De actrice krijgt inmiddels behoorlijk wat kritiek voor haar kiezen. 

„Wat er gebeurd is is tragisch. Ik vind het verschrikkelijk voor Kobe's familie. Hij was een sportheld, maar hij was ook een verkrachter. Die waarheden kunnen naast elkaar bestaan", tweette Wood.


Delphine Boël kan nu als prinses door het leven

Delphine Boël kan nu als prinses door het leven

Delphine Boël kan nu als prinses door het leven / ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Met het erkennen van zijn bastaarddochter heeft de Belgische koning Albert II ervoor gezorgd dat Delphine Boël zichzelf voortaan prinses mag noemen. 

Ook haar kinderen krijgen het recht om zichzelf prins of prinses te noemen, weet Frederik Swennen, hoogleraar familierecht aan de UAntwerpen.

Dat gaat eigenlijk in tegen de wijziging van het koninklijk besluit in 2015. Toen besloot regering-Michel dat alleen nog kinderen van de huidige koning Filip en zijn troonopvolgster zich nog zo zouden kunnen noemen. Dan zou Boël dus buiten de boot vallen.


Vernietigen elektronica beste wismethode

Vernietigen elektronica beste wismethode

De shredder | Foto: Sander Oord

Foto van 'Quincy Brouwer'

3 UUR

Op de Europese dag van de privacy konden mensen hun oude harde schijven, geheugenkaarten, usb-sticks, tablets en smartphones veilig laten vernietigen.

Het doel van de Data Privacy Day is om het bewustzijn bij mensen te vergroten en best practices voor privacy en gegevensbescherming te promoten. Daarom bood XS4ALL aan alle data van mensen veilig te wissen, want wat blijk, je oude computer of telefoon gewoon bij het grofvuil zetten, kan nare gevolgen hebben.

Tas vol elektronica


Tóch nog echte winter: het sneeuwt in Groningen

Toch nog echte winter? Het sneeuwde in Groningen

Tóch nog echte winter: het sneeuwt in Groningen / Screenshot Twitter René Perdok

Foto van 'Anne Kersten'

3 UUR

Truien konden gerust de kast alweer in, winterjassen zijn ook niet nodig en de kans op een echte Elfstedentocht is minimaal. Wie had gedacht dat het dan tóch nog zou sneeuwen deze winter?

In Groningen was de verbazing groot toen er opeens dikke sneeuwvlokken uit de hemel vielen. En we hebben het ook niet zomaar over wat vlokken: de sneeuw bleef ook nog eens liggen!


Blok belooft Charlotte veranderingen, ‘geld is er genoeg’

Blokhuis belooft Charlotte veranderingen: ‘Geld is er genoeg’

Blok belooft Charlotte veranderingen, ‘geld is er genoeg’/ ANP

Foto van 'Nina Juffermans'

VANDAAG, 16:34

Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft „niet alleen woorden, maar ook daden" beloofd om de problemen in de geestelijke gezondheidszorg aan te pakken.

Dat gebeurde dinsdagochtend in een gesprek met Charlotte Bouwman, die al ruim een week demonstreert in het ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn in Den Haag.

„Het wordt een uitdaging om dit met elkaar te realiseren, maar geld speelt geen rol”, zo sprak staatssecretaris Blokhuis dinsdag over zijn eigen beloftes. De staatssecretaris gaat verzekeraars en aanbieders namelijk aan het werk zetten. De partijen moeten binnen vier weken met een plan komen voor voldoende zorgaanbod voor mensen met complexe, psychische aandoeningen. Op het moment staan deze mensen, zogenoemde ‘vastlopers’, vaak langdurig op een wachtlijst voor juiste zorg. Als de verzekeraars en aanbieders er binnen vier weken niet uit komen, zal het ministerie volgens Blokhuis de regie overnemen. Ook zal een al bestaande helpdesk voor vastlopers meer zichtbaarheid krijgen en moet de crisiszorg toegankelijker worden.


Man maakt wandeling met tas granaten

Man maakt wandeling met tas granaten

Man maakt wandeling met tas granaten / Politie Ede

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 16:21

Een wandeling door het bos maken is altijd goed voor de gezondheid. Als je een tasje met handgranaten bij je hebt, is het net iets minder goed voor je. 

Een man heeft maandag in Ede een wandeling gemaakt met een tas met daarin „zeer gevaarlijke handgranaten van Joegoslavische makelij", schrijft de politie in Ede op Facebook. Het duurde even voor hij zich realiseerde dat het een zeer explosieve wandeling kon worden, waarna hij de tas neerzette en de politie belde.

Niet verstandig


Toerisme Giethoorn neemt af door coronavirus

Toerisme Giethoorn neemt af door coronavirus

Ieder jaar komen naar schatting 350.000 Chinezen naar Giethoorn, maar dat aantal is dit jaar beduidend minder. /ANP

Foto van 'Demi Schoenmakers'

VANDAAG, 15:59

Sinds de uitbraak van het coronavirus blijken fors minder mensen op reis te willen naar China. Aan de andere kant lopen toeristische trekpleisters in Nederland omzet mis doordat Chinezen hun reis annuleren. 

Giethoorn is een van de populairste toeristische trekpleisters van Nederland. Ieder jaar komen naar schatting 350.000 Chinezen naar ‘het Venetië van het Noorden’. Maar dat aantal is dit jaar beduidend minder.

De Chinese overheid heeft vanwege het dodelijke coronavirus het reisadvies voor China aangescherpt en vanaf dinsdag gelden voor het hele land veiligheidsrisico’s. Zo mogen reisbureaus in China geen reispakketten meer aanbieden voor zowel binnen- als buitenland en dat kan een behoorlijke klap betekenen voor het toerisme in Nederland.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


'Kleine tattoos leveren meeste spijt op'

'Kleine tattoos leveren meeste spijt op'

'Kleine tattoos leveren meeste spijt op' / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:57

Een gigantische sleeve die je hele arm bedekt of een klein vlindertje op je voet. Van die laatste, kleinere tattoo hebben we toch het vaakst spijt. Soms al op dezelfde dag. 

Over grotere tattoos wordt meestal veel langer nagedacht en overlegd met de tattoo-artiest. Daardoor krijgen mensen minder vaak spijt van zo'n grote versiering, schrijft emeritus-hoogleraar Henri Beunders in het boek Optocht der tattoos.

Voor zijn boek maakt Beunders op basis van verschillende onderzoeken een lijst met argument voor spijt. Zo krijgen mensen met tattoos die met familieleden te maken hebben het minste spijt. Tattoos die in een vlaag van verliefdheid, rebellie of impulsiviteit zijn gezet, kunnen daarentegen vaker op berouw rekenen.


Nederlandse webshops volledig door voorraad mondkapjes

Ook Nederlanders slaan uit voorzorg mondkapjes in. Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Tosca de Jong'

VANDAAG, 14:53

Hoewel het coronavirus Nederland (nog) niet heeft bereikt, vliegen de mondkapjes over de toonbank. Nederlanders kopen ze massaal in.

Webshops die normaal gesproken af en toe mondkapje verkopen, weten nu niet meer waar ze het zoeken moeten: ze zijn door de voorraad heen. Nederlanders slaan uit voorzorg mondkapjes in om zo bestand te zijn tegen het besmettelijke virus uit China.

Meest gezocht


Schoenmaker werkt verder met grote teen als duim

9 vingers, 1 teen: werkt perfect. /University Hospitals of Derby and Burton

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:34

Hij was bang dat hij nooit meer zou kunnen werken. Gelukkig durfden de artsen van de 40-jarige David Lee het aan om een zeldzame operatie uit te voeren. 

De Brit verloor zijn duim toen hij met een machine een hak van een schoen afsneed. Zijn grote teen van zijn rechtervoet klaart nu de klus.

Tien uur


Likeability of5

'Wierook even schadelijk als sigaret'

Lekker, maar ook schadelijk. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 13:40

Een lekker geurtje in huis en je helemaal zen voelen. Wierookliefhebbers zweren bij de effecten van de geurstokjes, maar consumentenorganisatie Test Aankoop waarschuwt voor de gevolgen. 

De Belgische club deed onderzoek naar wierook en concludeert dat er stoffen in te vinden zijn die schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Sommige daarvan, zoals benzeen en formaldehyde, zijn zelfs kankerverwekkend.

Fijnstof en koolmonoxide


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nieuw koningsdagfestival in Amersfoort en Alkmaar

Bizzey. Ook onder meer De Jeugd van Tegenwoordig, Josylvio, Sam Feldt en WULF zijn in Alkmaar te vinden met Koningsdag. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:42

Het duurt nog even, maar op 27 april is het weer Koningsdag. Heb je nog geen plannen? Amersfoort en Alkmaar krijgen dit jaar een nieuw koningsdagfestival onder de noemer Oranje Koningsdag.

De organisatie maakte dinsdag de line-up bekend van de Nederlandse artiesten. Headliners in beide steden zijn De Jeugd van Tegenwoordig, Feest DJ Ruud en Josylvio. In totaal zijn er meer dan vijftig acts in de twee steden.

Minder naar Amsterdam


Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen sterk in opmars

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen sterk in opmars

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:00

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) blijkt in Nederland een sterke trend. Steeds meer bedrijven, met name in het Mkb, proberen duurzamer en meer verantwoord te ondernemen. Toch is dat minder eenvoudig dan het lijkt.

Is duurzaam ook altijd duurder?

Het is een gezegde onder ondernemers: het woord ‘duurzaam’ begint niet voor niets met ‘duur’. De meesten hebben de indruk dat duurzaamheid meer geld kost. Enerzijds is dat waar. Vaak betaal je meer geld voor biologische producten of producten met een keurmerk. Toch betekent dat niet altijd dat je een stuk duurder uit bent. Want ondertussen is ook een trend gaande waarbij zowel bedrijven als klanten bereid zijn om wat meer te betalen voor een duurzame oplossing.


Het is steeds drukker bij 113

Zelfmoord is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren. Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:03

Het aantal gesprekken dat medewerkers van 113 Zelfmoordpreventie vorig jaar voerden, was bijna drie keer zoveel als in 2016. Er waren ruim 93.000 telefoongesprekken of chats met mensen die denken aan zelfmoord. 

Het is druk bij de lijn, blijkt uit jaarcijfers die Trouw opvraagde. De stijging betekent niet dat er ook meer zelfmoord wordt gepleegd. Dat aantal ligt al jaren rond de 1800 per jaar.

Meer naamsbekendheid


Rusland sluit grens met China om coronavirus
Likeability of5

Rusland sluit grens met China om coronavirus

Wegversperring op de grens van Hong Kong | Foto: EPA / Jerome Favre

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:11

Rusland sluit in de oostelijke regio belangrijke grensovergangen met China vanwege het coronavirus. Dat melden de Russische autoriteiten dinsdag.

De grens gaat dicht tot 7 februari. Het besmettelijke virus heeft in China inmiddels aan ruim honderd mensen het leven gekost. Wereldwijd zijn zeker 4000 personen besmet geraakt.

Naast het sluiten van de grens met China neemt Rusland ook maatregelen in Moskou. Het stadsbestuur van de hoofdstad meldt dinsdag „speciale controles" uit te voeren bij onder andere hotels en toeristische trekpleisters. Mocht er een alarmerende melding komen omtrent het virus, dan staan er medische noodteams klaar.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

'Fietsdiefstal moet prioriteit worden van politie'

Een slot is geen slot. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 09:35

Fietsbezitters weten het: aan het geluk met je stalen ros kan zomaar een einde komen door een ordinaire fietsendief. 

Dat gebeurt maar al te vaak. Toch is fietsendiefstal volgens belangengroep RAI Vereniging geen prioriteit voor de politie. De vereniging roept het kabinet op om iets te doen aan de diefstal.

‘Grote gevolgen maatschappij’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Meer doden door coronavirus en Duitse besmetting

In Zuid-Korea schaffen toeristen massaal mondkapjes aan. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:49

Het aantal doden in China door de uitbraak van het nieuwe coronavirus is gestegen van 80 naar 106. Het aantal geïnfecteerden is toegenomen met bijna 1300 nieuwe gevallen. 

Dat hebben de Chinese autoriteiten dinsdag naar buiten gebracht. Daarmee komt het aantal mensen dat wereldwijd het virus onder de leden heeft uit op ruim 4.000.

Vrij door virus