Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Huurverlaging of -bevriezing voor veel Nederlanders

Wie een laag inkomen heeft en woont in een sociale huurwoning met een relatief hoge huur, kan in aanmerking komen voor ‘huurbevriezing’ of zelfs een verlaging van de huur. Dat meldt de Woonbond. De belangenvereniging heeft becijferd dat dit gaat om zo’n 300.000 duizend mensen. Wil je checken of je tot deze groep behoort? Zie deze website.

Compensatie aanvragen

De afgelopen jaren zijn de huurprijzen flink gestegen. De bond heeft met de koepelvereniging van woningcorporaties Aedes afgesproken dat huurders daar compensatie voor kunnen aanvragen. Voorwaarde is dat huurders een relatief laag inkomen hebben en dat de maandelijkse huur 720,42 euro of hoger is.

Een relatief laag inkomen betekent in dit geval: een inkomen dat laag genoeg is voor huurtoeslag.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Als het zinvol blijkt om te vragen om een huurverlaging of -bevriezing, verstrekt de Woonbond een voorbeeldbrief die aan de verhuurder kan worden gestuurd. De bond denkt dat het gaat om één op de acht (13 procent) mensen met een sociale huurwoning.

Hoewel de woningcorporaties niet wettelijk verplicht zijn om een bevriezing of verlaging door te voeren, gaat de Woonbond ervan uit dat zij zich aan het huurakkoord houden. „Dat is voor deze huishoudens met forse huurprijzen gezien hun inkomen, hard nodig”, reageert Woonbonddirecteur Paulus Jansen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.