Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 4 mrt 2019 / 17:59 uur

‘Hopelijk keert Twan Huys terug naar de NPO’

Niet onverwacht, wel abrupt. Twan Huys zit na vanavond niet meer achter de desk, maar gewoon thuis op de bank. En daar ging geen complete afscheidsweek aan vooraf. Vanavond is meteen de laatste uitzending van RTL Late Night met Twan Huys.

Of het besluit genomen is door de nieuwe programmadirecteur Peter van der Vorst, die op 1 maart begon? Nee, zegt RTL. De beslissing is gemaakt door RTL-CEO Sven Sauvé en het programmateam. Maar abrupt was het wel. De eigenaar van De Hallen Studio’s, waar RTL Late Night met Twan Huys werd opgenomen, hoorde op de radio dat de doeken vielen.

Vertrouwen

Bert van der Veer, voormalig programmadirecteur van RTL, noemt de keuze onvermijdelijk. „Je moet progressie zien in het aantal kijkcijfers, en dat gebeurde niet”, zegt hij. Het programma schommelde rond de 250.000 kijkers, ver onder directe concurrenten Pauw en Jinek. „Als je dan het vertrouwen van je management verliest, valt de bodem onder je bestaan weg.”

De Nieuwsuur- en College Tour-presentator Twan Huys verruilde vorig jaar, na 25 jaar NPO, de publieke omroep voor RTL. Huys moest RTL Late Night, met dalende kijkcijfers onder het bewind van Humberto Tan, redden. Maar de RTL-kijker had daar geen zin in.

Kijkers dachten, zegt Van der Veer, een lightversie van Nieuwsuur te krijgen. „Maar zo’n programma werd het niet. Het werd een programma waarvan de makers dachten dat het de RTL-kijkers zou behagen, met volkszangers.” En dat was ongemakkelijk, zegt de programmamaker. „Om Huys Jan Smit aan te zien kondigen, is lastig.”

Winterstop

RTL-CEO Sven Sauvé legt de schuld niet bij Huys. „Twan en zijn redactie hebben keihard gewerkt om het programma tot een succes te maken”, laat hij weten. „Helaas moeten we concluderen dat het ondanks alle inzet niet is gelukt om de kijker aan het programma te binden. Ik heb bewondering voor de gedrevenheid en betrokkenheid van Twan die van begin tot eind onverminderd is gebleven.”

Volgens Van der Veer had de redactie het na de winterstop helemaal anders aan moeten pakken. „Maar ze zijn gewoon doorgegaan op de ingeslagen weg. Terwijl Huys alleen mensen had moeten interviewen die hij zelf interessant zou vinden. Dan was het geloofwaardig.”

Huys had een contract getekend voor drie jaar. Wat de presentator nu gaat doen, is niet duidelijk. Van der Veer hoopt dat Huys teruggaat naar de publieke omroep. „Ondanks zijn contract nog even loopt, is het niet slim om uit beeld te blijven als RTL hem niets anders aanbiedt. Huys is nog jong en een goede journalist. Ik hoop dat hij terugkeert naar de NPO.”

RTL heeft deze maand Een nieuw leven in de zon op het tijdslot van RTL Late Night. In april wordt dat verruild voor De zwakste schakel. Na de zomer komt er een nieuw programma op de late avond. Of de zender zich aan een nieuwe talkshow gaat wagen, is nog niet duidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Hopelijk keert Twan Huys terug naar de NPO’
Sluiten