Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 mrt 2019 / 08:39 uur

Hoogleraren tegen verengelsing hoger onderwijs

Een groep van hoogleraren, schrijvers, journalisten, oud-politici, uitgevers en acteurs willen dat de politiek ingrijpt om de verengelsing van het hoger onderwijs een halt toe te roepen. Vrijdag verscheen in de Volkskrant een opiniestuk waarin Kamerleden worden opgeroepen een nieuwe wet kritisch te bekijken.

Restjes Nederlands

Het opiniestuk is afkomstig van emeritus hoogleraar taalpsychologie Annette de Groot, emeritus hoogleraar recht Erik Jurgens en filosoof Ad Verbrugge. „Kamerleden, de toekomst van het Nederlands ligt in uw handen”, schrijven ze.

„Er is een reëel risico dat ons land binnen enkele jaren hoofdzakelijk Engelstalige universiteiten kent, met hier en daar nog wat restjes Nederlands. Onze taal verliest zo haar academische status en zal daardoor ook binnen het voortgezet onderwijs steeds lager gewaardeerd worden.”

Onvoldoende bescherming

Aanleiding van de brief is een aanpassing van de Wet op het hoger onderwijs waar minister Ingrid Van Engelshoven aan werkt. De ondertekenaars vrezen dat de nieuwe wet onvoldoende bescherming biedt tegen de verengelsing. Zo’n 180 prominenten steunen de oproep.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoogleraren tegen verengelsing hoger onderwijs
Sluiten