Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Holleeder krijgt vrijdag strafeis te horen van OM

Vrijdag wordt een spannende dag in de rechtszaak tegen Willem Holleeder. De 60-jarige topcrimineel krijgt in de rechtszaal zijn strafeis te horen van het OM. Holleeder wordt ervan verdacht dat hij jarenlang een van de bazen is geweest van een misdaadorganisatie die mensen liet liquideren.

In de rechtszaak die inmiddels al meer dan een jaar loopt, worden onder andere de moorden op Cor van Hout, Robert ter Haak, Willem Endstra, John Mieremet, Kees Houtman en Thomas van der Bijl besproken. Tussen 2003 en 2006 zou de verdachte opdracht hebben gegeven deze mannen te laten vermoorden.

Laatste dag van requisitoir

Holleeder ontkent nog steeds zijn betrokkenheid bij de moorden. Vrijdag is de laatste dag van het requisitoir van het OM, waarin de officieren van justitie uitvoerig hebben uiteengezet dat zij het bewijs voor de rol van Holleeder bij de diverse liquidaties geleverd achten. De verwachting is dan ook dat de eis een levenslange gevangenisstraf zal zijn.

Volgens justitie heeft Holleeder een driemanschap gevormd met de criminelen Dino Soerel en Stanley Hillis. Soerel is in een eerder stadium veroordeeld tot levenslang voor onder andere de liquidatie van Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Hillis is in 2011 geliquideerd.

Pleidooi

Het proces tegen Holleeder is ruim een jaar geleden begonnen. De rechtbank heeft inmiddels 53 zittingsdagen aan de zaak besteed. Belangrijke getuigen in de zaak zijn Holleeders zussen Astrid en Sonja.

Holleeders advocaten beginnen op 7 maart aan hun pleidooi, de uitspraak van de rechtbank volgt op 4 juli.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.