Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 27 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Hogescholen doen studentenenquête in de ban

Hogescholen werken dit jaar niet mee met de uitvoering van de Nationale Studenten Enquête (NSE). Dat meldt Vereniging Hogescholen. Volgens de organisatie is de enquête niet betrouwbaar.

Bron van klachten

De NSE is een grootschalig landelijk onderzoek waarin alle ingeschreven studenten in het hoger onderwijs hun mening mogen geven over het onderwijs. De informatie dient als hulp bij studiekeuze en als beleidsinformatie bij bestuurders. De enquête, georganiseerd door Studiekeuze123, was de afgelopen maanden bron van klachten bij de Vereniging Hogescholen. Zowel studenten als hogescholen lieten hun onvrede blijken.

Klachten gingen bijvoorbeeld over moeilijkheden met het invullen van de vragenlijsten. „Daardoor wijkt de respons bij verschillende studierichtingen sterk af ten opzichte van voorgaande jaren", aldus de vereniging. Namen van studierichtingen zouden bijvoorbeeld niet juist zijn weergegeven.

Ook heeft de nieuwe privacywetgeving (AVG) gevolgen voor resultaten. Door die regels mochten al bekende studentengegevens niet langer vooraf ingevuld worden door de hogescholen. Ook waren er problemen tijdens het invullen van de lijst op tablet of telefoon.

Gemiste kans

De vereniging blijft „onverminderd hechten" aan de NSE en zegt zich te zullen blijven inspannen voor de vragenlijst. Voor dit jaar wordt de NSE echter niet als betrouwbare bron gezien.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) betreurt de beslissing. Studiekeuze123 heeft aangegeven dat de kwaliteit van de data kan worden hersteld, zo laat de studentenorganisatie weten. De universiteiten blijven volgens het ISO nog wel achter de enquête staan. „Waar de universiteiten zich inzetten om de NSE te redden, laten hogescholen het afweten. Dit is een gemiste kans", laat voorzitter Tom van den Brink weten.

„Door het voortijdig uitstappen van hogescholen, wordt de mening van tienduizenden studenten niet gehoord. Een meer zorgvuldige overdenking van dit besluit was op z’n plaats geweest", aldus Van den Brink. Het ISO schat dat ruim 230.000 studenten de vragenlijst al hebben ingevuld.

Voorbarig

In een reactie laat Studiekeuze123 weten de conclusie van NSE veel te voorbarig te vinden. Volgens de organisatie zullen de onderzoeksresultaten na afronding van de enquête worden onderzocht door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op betrouwbaarheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.