Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 10 mrt 2019 / 11:20 uur

Hoera, het internet wordt dinsdag dertig jaar

Wie blaast de kaarsjes uit? Het internet is namelijk dinsdag jarig en het is een bijzondere verjaardag: het world wide web wordt namelijk dertig jaar oud.

Opwindend

In maart 1989 werd de eerste stap naar het world wide web gezet. Brit Tim Berners-Lee had het idee om computers op een nieuwe manier aan elkaar te koppelen, zodat informatie makkelijker beschikbaar werd. Zijn baas noemde het voorstel „vaag maar opwindend".

In die tijd was er al wel een primitieve vorm van internet, maar dat was niet meer dan het uitwisselen van berichten van de ene computer naar de andere. Berners-Lee wilde iets maken waardoor alle computers van de organisatie waar hij werkte – onderzoeksinstituut CERN in Zwitserland – samen zouden kunnen werken. Op dat moment konden de honderden wetenschappers niet goed zien wat hun collega’s deden.

Dertig jaar oud

Een grote vergaarbak van informatie, dat zag Berners-Lee voor zich. De verzameling van alle menselijke kennis, een digitale ruimte waarin alles met alles is verbonden en waarin alle documenten en bestanden naar elkaar doorverwijzen. Beetje bij beetje bouwde hij zijn plannen uit.

Eerst het systeem achter het web, de HTTP, en de computer taal die daarvoor werd gebruikt, de HTML. In 1990 bouwde hij de eerste browser ter wereld en in augustus 1991 zette hij de eerste website ter wereld online, info.cern.ch. En ja, die website bestaat nog steeds.

Inmiddels zitten zo’n vier miljard mensen op het internet en zijn er ongeveer 1,5 miljard websites. De dertigste verjaardag wordt dinsdag gevierd bij CERN en is – natuurlijk – via het world wide web gewoon te volgen.

Reageer op artikel:
Hoera, het internet wordt dinsdag dertig jaar
Sluiten