In het nieuws

Hoe worden we net zo gelukkig als de Scandinaviërs?

De Scandinaviërs scoren al jarenlang hoge cijfers als het gaat om geluk, hoe doen ze dat toch? Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

21 MRT 2019

Klagen over het weer, de politiek, de buren, de lange rij bij de kassa of ons salaris; wij Nederlands beheersen het klagen maar al te goed. Best gek want volgens een groot VN-onderzoek behoren we tot een van de gelukkigste landen ter wereld. Nederland heeft zelfs nog nooit zo hoog gestaan en staat dit jaar op plek vijf. Finland pronkt bovenaan de lijst, gevolgd door Denemarken, Noorwegen en IJsland. De Scandinaviërs scoren al jarenlang hoge cijfers als het gaat om geluk, hoe doen ze dat toch?

Vrijheid, blijheid

De resultaten van het World Happiness Report 2019 werden woensdag bekendgemaakt. De organisatie heeft geluk gemeten aan de hand van enquêtes en daarbij is gekeken naar factoren als inkomen, levensverwachting, sociale verbondenheid, keuzevrijheid, vrijgevigheid en de mate van corruptie. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 2016 en 2018. Buurlanden als Duitsland (17), Verenigd Koninkrijk (15), België (18) en Frankrijk (24) doen het minder goed dan Nederland. Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Afghanistan zijn het minst gelukkig.

Foto: Pexels

Finland heeft als indexcijfer een 7,76 gekregen en Nederland een 7,47. We doen dus bijna niet onder voor onze Noorderburen. Toch zijn we benieuwd waarom Scandinavische landen altijd de top 5 beheersen.

Is geluk genetisch bepaald?

Waarom is de ene persoon gelukkiger dan de ander? Meike Bartels is hoogleraar genetica en geluk aan de VU en legt uit dat genen een rol spelen bij een geluksgevoel ervaren. ,,Uit onderzoek bij landen met een Westerse populatie is gebleken dat 40% van de verschillen in geluk tussen mensen afhankelijk is van genetica en 60% van omgevingsfactoren.” Zou het dan kunnen dat de mensen in Scandinavië genetisch gezien gelukkiger zijn? ,,Scandinaviërs zijn genetisch gezien bijna hetzelfde als Nederlanders, er zijn een paar verschillen, maar die zijn zo marginaal, die zijn verwaarloosbaar.” Bartels benadrukt dat als je naar het indexcijfer kijkt het verschil in geluk qua nummer 1 land Finland maar weinig scheelt met Nederland.  ,,Eigenlijk doen Nederlanders het gemiddeld bijna net zo goed als de mensen in Scandinavië.”

Foto: Pexels

Scandinaviërs hebben een goede werk en privé balans

Henk van der Liet is hoogleraar Scandinavische taal en cultuur aan de UvA legt uit dat wij als Nederlanders wat kunnen leren van de verdeling tussen privé en werk. ,,Uit onderzoek is gebleken dat de mensen in Scandinavië vaak effectief te werk gaan. Als je op je werk bent dan ben je ook echt aan het werk en als je thuis bent dan ben je niet meer met werk bezig. Dus niet thuis nog allerlei werkmails beantwoorden en op het werk bezig zijn met privé zaken. Als Scandinaviërs vrij zijn trekken ze er op uit en gaan ze de natuur in.” De Nederlandse Inger (29) heeft voor haar studie een aantal maanden in Helsinki gewoond. ,,Finnen zijn over het algemeen heel vriendelijk en rustig. Ze werken heel hard, maar maken een goede scheiding tussen werk en privé. Er zijn goede regelingen qua zwangerschapsverlof en kinderopvang en ook studie wordt vanuit de overheid betaald. De Finnen die ik kende, hadden bijna allemaal een zomerhuisje ten noorden van Helsinki en daar verbleven ze de zomers samen met de familie.” Henk van der Liet voegt er aan toe dat ze in Scandinavië ook erg sportief zijn. ,,Met name de Noren zijn bijna met ski's onder hun voeten geboren. Ze gaan vaak buiten in de natuur sporten.”

,,In Finland krijgen moeders een jaar verlof, maar als ze weer gaan werken dan is dat vaak fulltime in plaats van parttime. Veel bedrijven hebben een kinderopvang aan het bedrijf, waardoor moeders tussendoor even met hun kind kunnen lunchen. Ze hebben zo het idee dat ze er toch voor hun kind kunnen zijn, hiermee voorkom je dat de moeders een schuldgevoel hebben dat ze niet bij hun kinderen zijn of juist dat ze teveel werken,” zegt gelukspsycholoog Josje Smeets.

Scandinaviërs brengen bewust tijd door in de natuur

Gelukspsycholoog Josje Smeets legt uit dat ze in Scandinavië heel goed weten hoe ze op de rem moeten trappen en echt moeten ontspannen. In Nederland willen we vaak teveel en gaan we maar door. Vooral jonge mensen bezoeken in hun vrije tijd clubs, hippe lunchplekken en andere sociale events, dat is natuurlijk heel leuk, maar niet echt ontspannen. In Scandinavië weten ze heel goed hoe ze echt op de rem moeten trappen. Ze leven veel meer met de natuur. Als ze de deur uitgaan hebben ze niet allemaal metro’s en trams voor de deur, maar bossen of een meer.” Josje Smeets legt uit dat juist de rust en natuur belangrijk zijn voor het ontstaan van gelukshormonen. ,,Evolutionair gezien zijn we opgegroeid in de natuur, we komen uit de natuur en ons brein krijgt een beloning als we meer tijd doorbrengen in de natuur.

Scandinaviërs zijn veel thuis en voeren echte gesprekken met elkaar

In Scandinavië wordt het eerder donker en daardoor brengen de mensen meer tijd binnen door. ,,De mensen zijn kampioen in elkaar opzoeken en gezellig binnenshuis tijd doorbrengen. Juist die verbondenheid en echt contact (dus niet via Whatsapp of social media) zijn belangrijk. Als je iemand echt in de ogen aankijkt dan maak je sneller het knuffelhormoon oxytocine aan. Scandinaviërs stellen zich kwetsbaar op, luisteren naar elkaar en voeren eerder diepe gesprekken. Mensen zijn sociale wezens en altijd op zoek naar verbondenheid. Juist die openheid in gesprekken zorgt voor meer verbondenheid.”  ,,In het Westen is de sociale cohesie groot. Het is voor mensen belangrijk dat ze het gevoel hebben dat ze er voor iemand toe doen, dat kan voor 1 iemand zijn maar ook voor 10 mensen. Geluk hangt namelijk ook samen met de mate waarin je je met andere mensen kunt verbinden,” zegt Meike Bartels. De Deense Steffen Lauritsen (32) begrijpt wel waarom Denemarken vaak hoog genoteerd staat in het rapport. ,,We hebben veel vrijheid, zowel op het gebied van meningsuiting, geloof en studiekeuze. En in Denemarken vinden we het belangrijk om voor elkaar te zorgen, heel veel mensen doen vrijwilligerswerk.”

Nog benieuwd waarom Nederlanders zo veel klagen?

Het vele klagen heeft te maken met sociale vergelijking die we steeds maken zegt gelukspsycholoog Josje Smeets.. ,,Het gras is altijd groener aan de andere kant. Klagen is vaak een uiting om het beter te doen, om te groeien en verder te ontwikkelen. Ons brein is van nature gefocust op negativiteit. Vroeger moesten we alert zijn voor eventuele gevaarlijke beren en vanuit daar zijn we gefocust op negativiteit. Eigenlijk is klagen dus helemaal niet zo erg, het houdt ons scherp en zorgt ervoor dat we blijven vernieuwen.”

Foto: Pexels

Top 10 gelukkigste landen

  1. Finland

  2. Denemarken

  3. Noorwegen

  4. IJsland

  5. Nederland

  6. Zwitserland

  7. Zweden

  8. Nieuw-Zeeland

  9. Canada

  10. Australië

Wat vinden de Finnen zelf?

De Finse Jenni Katajisto (28) is eigenlijk een beetje verbaasd dat Finland zo goed scoort op de lijst. ,,Over het algemeen is het beeld van Finnen dat ze vrij depressief zijn omdat het bij ons altijd zo donker en koud is.” Ze benadrukt dat dingen in Finland wel altijd goed zijn geregeld. ,,Ongeacht wat je situatie is, je krijgt van de overheid altijd wel een beetje inkomen. Ook voor studenten is alles heel goed geregeld. Studenten krijgen elke maand geld van de overheid, dit hoeven ze niet terug te betalen, maar ze moeten wel hun vakken halen. En over het algemeen heb je in Finland veel vrije dagen, het gemiddelde is vijf weken per jaar.”

De Finse Satu Sankari (32) voegt er aan toe dat Finland zeker niet perfect is. ,,Voor mijn gevoel is er in Finland best veel sprake van huiselijk geweld, depressie en zelfmoord. Maar over het algemeen zijn de sociale voorzieningen en het onderwijs wel heel goed geregeld. Het is er op straat erg veilig en schoon. En Finland heeft een speciale band met moeder natuur, we hebben heel veel parken, bossen en andere mooie natuurgebieden om naartoe te gaan.”


Publicist Joost Lagendijk mag terug naar Turkije

Lagendijk vloog een dag eerder naar Turkije, maar kreeg geen toestemming van de Turkse autoriteiten om het land in te gaan. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Joost Lagendijk mag terugkeren naar Turkije. De Nederlandse oud-Europarlementariër (GroenLinks) en publicist meldde dat hij dinsdagmiddag van de Turkse ambassadeur Saban Disli te horen kreeg dat hij terug mag naar zijn tweede vaderland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft dit bevestigd, aldus Lagendijk in een tweet.

„Kan het nog bijna niet geloven: na ruim 2,5 jaar weer naar huis", liet Lagendijk weten op Twitter. „Mijn eerste reactie was vooral verbazing, ik vroeg hem of hij het serieus meende. Maar het is kennelijk tot op het hoogste niveau goedgekeurd", zei Lagendijk bij de NOS. Hij gaat het visum snel ophalen.


IS komt met video van aanslagplegers Sri Lanka

Politie in Sri Lanka na de aanslagen. / EPA

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Eerder op dinsdag eiste terreurbeweging IS al de verantwoordelijkheid op voor de aanslagen in Sri Lanka. Nu hebben zij ook een video vrijgegeven waarin de acht aanslagplegers te zien zouden zijn. De video is daarom volgens IS het bewijs dat zij daadwerkelijk achter de aanslag zitten.

Hulp vanuit het buitenland

Acht aanslagplegers zijn te zien op de beelden, waarvan zeven gemaskerd zijn. De ongemaskerde man zou sprekend lijken op Zahran Hashim, de oprichter van de National Thowheeth Jama’ath (NTJ). Een radicaal-islamitische groepering, die volgens de Sri Lankaanse autoriteiten achter de aanslagen van Paaszondag zit.


Amal Clooney wil nieuw tribunaal in Den Haag

Amal Clooney. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Mensenrechtenadvocate Amal Clooney is van mening dat de internationale gemeenschap seksueel misbruik tijdens de oorlog moet kunnen vervolgen en berechten in een internationaal tribunaal in Den Haag. Clooney zei dit in New York, waar ze de Veiligheidsraad toesprak.

Clooney doelde op een speciaal op te richten nieuw tribunaal en niet op het reeds bestaande Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat hof is al bijna 17 jaar aan het werk, maar heeft nog geen handvol beklaagden veroordeeld. China, Rusland en de VS zien niets in het ICC, wat bovendien geen instelling van de Verenigde Naties is.

Processen tegen kopstukken naziregime


 ‘Super super hyped’ voor de laatste Avengersfilm

‘Super super hyped’ voor de laatste Avengersfilm

Fans maken foto's van het Avengerslogo / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Rijendik staan ze dinsdagavond te wachten, om om één minuut over twaalf de eerste beelden van de laatste Avengersfilm te kunnen zien. Dinsdagnacht gaat The Avengers Endgame in première en wie denkt dat niemand zo gek is om ’s nachts naar de bioscoop te gaan, heeft het goed mis. Ze zijn goed voorbereid, de Nederlandse Marvelfans.

„Ik ben super super hyped”, vertelt Denise Brilman, van Dutch Cosmunity (cosplays). Ze is Marvel-fan van het eerste uur en heeft dan ook heel veel zin in de laatste Avengers-film. „Mentaal ben ik er echt niet klaar voor, maar fysiek sta ik te springen. Ik kan me ook echt helemaal niet concentreren vandaag. Deze film is echt waar ik het meest naar uit heb gekeken deze maand.”

 ‘Super super hyped’ voor de laatste Avengersfilm

Denise Brilman / Eigen foto


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


60.000 handtekeningen afschaffing hondenbelasting

Honden aan de lijn. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Dinsdag is aan de Tweede kamer een petitie overhandig met 60.000 handtekeningen voor het afschaffen van de Hondenbelasting. Volgens Garry Yanover, de initiatiefnemer van de petitie, is deze belasting onrechtvaardig en gebaseerd op willekeur.

Algemene middelen

Dit meldt de NOS. Yanover zegt dat in 201 van de 355 gemeenten hondenbelasting wordt geheven en dat de hoogte van de belasting per gemeente verschillen omdat zij gebaseerd zijn op bedragen die de gemeenten nodig hebben om hun begroting te dichten. Zo ligt de hoogte van de belasting tussen de 15 en 125 euro per jaar.


Amsterdamse handhavers gaan staken op Koningsdag

Demonstratie van BOAs op de Dam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Om te voorkomen dat handhavers in Amsterdam gaan staken op de avond van Koningsdag, stapt de gemeente Amsterdam naar de rechter. Volgens een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema gaat deze actie te ver. „Juist op een moment dat de halve stad leegstroomt en de politie afhankelijk is van samenwerking met de boa's." Het kort geding dient vrijdag bij de rechtbank in Amsterdam.

Actie op de Dam

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben aangekondigd dat ze gaan staken tussen 18.00 en 21.00 uur aankomende zaterdag. Op Koningsdag komen veel mensen naar Amsterdam om feest te vieren. Ook schrijven de handhavers de komende zes dagen geen bonnen, wat ze al eerder deden in hun roep om meer verdedigingsmiddelen.


Vrouw ontwaakt na 27 jaar uit coma

Een ziekenhuiskamer in het VU medisch centrum. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In de Verenigde Arabische Emiraten is Munira Abdulla na 27 jaar uit haar coma ontwaakt. Tegen alle verwachtingen in kan de vrouw sinds kort weer gesprekjes voeren. „Ineens zei ze mijn naam”, zegt haar zoon Omar (32).

Omar, toen pas 4 jaar oud, werd in 1991 door zijn moeder en haar zwager opgepikt van school. Het gezelschap crashte tegen een schoolbus. Waar de kleine Omar er goed vanaf kwam met een bult op zijn hoofd, was zijn toen 32-jarige moeder er slechter aan toe. Ze belandde met zwaar hersenletsel in het ziekenhuis, volgens de artsen zou de kans op herstel zeer klein zijn.

Lange weg naar herstel


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


We zeggen nog best vaak Koninginnedag

We zeggen nog best vaak Koninginnedag

Foto: Levin den Boer / ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Hoewel we zaterdag voor de vijfde keer Koningsdag vieren, zijn we nog altijd niet gewend aan de ‘nieuwe’ naam. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking (57 procent) verspreekt zich regelmatig en zegt Koninginnedag.

Ook geeft 47 procent aan – zo laat een onderzoek van radiostation 100% NL zien – nog steeds in de war te zijn over de datum. 30 april zit bij velen nog onder de hersenpan vastgeroest. Wat we absoluut niét vergeten: wandelen over de rommelmarkt. Dat is onze favoriete bezigheid, want één op de drie Nederlanders brengt Koningsdag zo door.

Mannen en alcohol


Saharastof boven Nederland verwacht

De Sahara. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Hoog in de lucht trekt er dinsdag Saharastof over ons land. Het is het gevolg van een lagedrukgebied dat vanuit Afrika, verschuift naar het noorden en daardoor over grote delen van Europa trekt.

Laagje rood stof

Volgens Weerplaza komt er door het lagedrukgebied een hoop Saharastof in de lucht. Meewaaiend op de krachtige wind zal naar verwachting de meeste Saharastof zich dinsdagnacht en woensdagochtend boven Nederland bevinden.


Bedreigster Baudet (21) krijgt 100 uur taakstraf

Thierry Baudet. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 21-jarige Mila van den B. moet een taakstraf doen van honderd uur voor het bedreigen van Thierry Baudet. De rechtbank in Amsterdam vindt dat de vrouw schuldig is aan opruiing en bedreiging van de leider van Forum voor Democratie.

De Nijmeegse studente liep op 23 maart mee met een antiracisme-demonstratie in Amsterdam en scandeerde  „Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf!''. Baudet deed aangifte tegen de vrouw.

Grenzen van vrijheid meningsuiting overschreden


Aanslagen Sri Lanka 'wraak voor Christchurch'

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De zelfmoordaanslagen in Sri Lanka waren bedoeld als vergelding voor het bloedbad in twee Nieuw-Zeelandse moskeeën. Dat blijkt volgens onderminister van Defensie Ruwan Wijewardene uit de eerste onderzoeksresultaten.

Wraakactie

„Uit voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat de gebeurtenissen in Sri Lanka waren bedoeld om wraak te nemen voor de aanval op moslims in Christchurch", zei Wijewardene dinsdag in het parlement. In die stad schoot Brenton Tarrant, een 28-jarige Australiër, op 15 maart vijftig mensen dood in en bij twee moskeeën. Tientallen anderen raakten gewond. Tarrant is een rechts-extremist, die heeft verklaard dat hij wraak wilde nemen voor aanslagen door moslimextremisten in Europa.


Verdwaalde ijsbeer krijgt lift met een helicopter

De Russische autoriteiten hebben een verdwaalde ijsbeer een lift gegeven met een helikopter. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Russische autoriteiten hebben een verdwaalde ijsbeer een lift gegeven met een helikopter.

Het dier was kennelijk op een ijsschots weggedreven van zijn leefgebied en kwam onlangs aan land bij de plaats Tilitsjiki in de oostelijke regio Kamtsjatka, zo berichten Russische media.

Tocht van zo'n 700 kilometer


Tim Douwsma en vriendin verwachten eerste kindje

„In woorden niet uit te drukken hoe dankbaar wij zijn," schrijft Tim op Instagram. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Hoera! Tim Douwsma (31) en zijn vriendin Elske (30) verwachten hun eerste kindje. „Het was moeilijk om het nog niet te vertellen, maar het was nog in een fase dat het alle kanten op kon gaan. Nu mag iedereen het weten, ik word vader!," vertelt de zanger aan De Telegraaf.

Jeugdliefdes

Tim en Elske leerde elkaar kennen op de middelbare school. Toen ze 16 jaar waren kwamen ze elkaar regelmatig tegen in de bus. Na de middelbare school verloren ze elkaar uit het oog. Maar een jaar geleden slonk de vonk weer over.


Paasbeste start van festivalseizoen

Met op links het IJ waar de zon op het eind in zakte/ Tim Buiting Instagram: @timbuiting

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Het festivalseizoen is weer aan! Afgelopen weekend trokken 45.000 liefhebbers hun paasbeste ravepak uit de kast voor DGTL, het groenste festival ter wereld.

Munttak


Filipijnen weer getroffen door aardbeving

Het dodental door een lichtere beving op maandag is inmiddels opgelopen naar elf. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Filipijnen zijn weer getroffen door een krachtige aardbeving. Die had volgens de eerste berichten een kracht van 6.4 op de schaal van Richter. Het dodental door een lichtere beving op maandag is inmiddels opgelopen naar elf. Ook raakten toen meer dan honderd mensen gewond.

De aardbeving van maandag, die een kracht had van 6.1, werd onder meer gevoeld in de hoofdstad Manilla. Daar stonden gebouwen te schudden. Later volgden volgens seismologen nog honderden naschokken.

Gebouw stort in


Likeability of3

Aantal megastallen met 76 procent gestegen

De toename komt volgens Wakker Dier vooral doordat het aantal melkkoe-megastallen meer dan verdubbelde: van 197 naar 439. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal megastallen in Nederland is in zeven jaar tijd gestegen met 76 procent, aldus dierenrechtenorganisatie Wakker Dier. Het aantal steeg van 456 in 2010 naar 801 in 2017, telde Wakker Dier, dat gebruik maakte van cijfers van Wageningen University & Research.

75 miljoen dieren in een megastal

„Wij maken ons ernstig zorgen. Megastallen verhogen de risico's. Bij brand of ziekte, treft het direct ontzettend veel dieren", aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. De toename komt volgens Wakker Dier vooral doordat het aantal melkkoe-megastallen meer dan verdubbelde: van 197 naar 439.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Brunei achter invoering doodstraf homoseksuelen

Activisten voor de ambassade van Brunei in Parijs. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Brunei blijft achter de invoering van de doodstraf voor homoseksuelen staan. In een brief aan het Europees Parlement verdedigt het Aziatische land de wens van het land, zijn traditionele waarden en familiewaarden en roept het op tot „tolerantie, respect en begrip", citeert de Britse krant The Guardian.

Doodstraf

Het kleine sultanaat voerde op 3 april strengere straffen op basis van de sharia-wetgeving in, die wereldwijd op veel kritiek konden rekenen. Die maken het mogelijk de doodstraf op te leggen voor delicten als overspel, het beledigen van de profeet Mohammed en seks tussen homoseksuelen.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar