In het nieuws

Hoe worden we net zo gelukkig als de Scandinaviërs?

De Scandinaviërs scoren al jarenlang hoge cijfers als het gaat om geluk, hoe doen ze dat toch? Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

21 MRT 2019

Klagen over het weer, de politiek, de buren, de lange rij bij de kassa of ons salaris; wij Nederlands beheersen het klagen maar al te goed. Best gek want volgens een groot VN-onderzoek behoren we tot een van de gelukkigste landen ter wereld. Nederland heeft zelfs nog nooit zo hoog gestaan en staat dit jaar op plek vijf. Finland pronkt bovenaan de lijst, gevolgd door Denemarken, Noorwegen en IJsland. De Scandinaviërs scoren al jarenlang hoge cijfers als het gaat om geluk, hoe doen ze dat toch?

Vrijheid, blijheid

De resultaten van het World Happiness Report 2019 werden woensdag bekendgemaakt. De organisatie heeft geluk gemeten aan de hand van enquêtes en daarbij is gekeken naar factoren als inkomen, levensverwachting, sociale verbondenheid, keuzevrijheid, vrijgevigheid en de mate van corruptie. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 2016 en 2018. Buurlanden als Duitsland (17), Verenigd Koninkrijk (15), België (18) en Frankrijk (24) doen het minder goed dan Nederland. Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Afghanistan zijn het minst gelukkig.

Foto: Pexels

Finland heeft als indexcijfer een 7,76 gekregen en Nederland een 7,47. We doen dus bijna niet onder voor onze Noorderburen. Toch zijn we benieuwd waarom Scandinavische landen altijd de top 5 beheersen.

Is geluk genetisch bepaald?

Waarom is de ene persoon gelukkiger dan de ander? Meike Bartels is hoogleraar genetica en geluk aan de VU en legt uit dat genen een rol spelen bij een geluksgevoel ervaren. ,,Uit onderzoek bij landen met een Westerse populatie is gebleken dat 40% van de verschillen in geluk tussen mensen afhankelijk is van genetica en 60% van omgevingsfactoren.” Zou het dan kunnen dat de mensen in Scandinavië genetisch gezien gelukkiger zijn? ,,Scandinaviërs zijn genetisch gezien bijna hetzelfde als Nederlanders, er zijn een paar verschillen, maar die zijn zo marginaal, die zijn verwaarloosbaar.” Bartels benadrukt dat als je naar het indexcijfer kijkt het verschil in geluk qua nummer 1 land Finland maar weinig scheelt met Nederland.  ,,Eigenlijk doen Nederlanders het gemiddeld bijna net zo goed als de mensen in Scandinavië.”

Foto: Pexels

Scandinaviërs hebben een goede werk en privé balans

Henk van der Liet is hoogleraar Scandinavische taal en cultuur aan de UvA legt uit dat wij als Nederlanders wat kunnen leren van de verdeling tussen privé en werk. ,,Uit onderzoek is gebleken dat de mensen in Scandinavië vaak effectief te werk gaan. Als je op je werk bent dan ben je ook echt aan het werk en als je thuis bent dan ben je niet meer met werk bezig. Dus niet thuis nog allerlei werkmails beantwoorden en op het werk bezig zijn met privé zaken. Als Scandinaviërs vrij zijn trekken ze er op uit en gaan ze de natuur in.” De Nederlandse Inger (29) heeft voor haar studie een aantal maanden in Helsinki gewoond. ,,Finnen zijn over het algemeen heel vriendelijk en rustig. Ze werken heel hard, maar maken een goede scheiding tussen werk en privé. Er zijn goede regelingen qua zwangerschapsverlof en kinderopvang en ook studie wordt vanuit de overheid betaald. De Finnen die ik kende, hadden bijna allemaal een zomerhuisje ten noorden van Helsinki en daar verbleven ze de zomers samen met de familie.” Henk van der Liet voegt er aan toe dat ze in Scandinavië ook erg sportief zijn. ,,Met name de Noren zijn bijna met ski's onder hun voeten geboren. Ze gaan vaak buiten in de natuur sporten.”

,,In Finland krijgen moeders een jaar verlof, maar als ze weer gaan werken dan is dat vaak fulltime in plaats van parttime. Veel bedrijven hebben een kinderopvang aan het bedrijf, waardoor moeders tussendoor even met hun kind kunnen lunchen. Ze hebben zo het idee dat ze er toch voor hun kind kunnen zijn, hiermee voorkom je dat de moeders een schuldgevoel hebben dat ze niet bij hun kinderen zijn of juist dat ze teveel werken,” zegt gelukspsycholoog Josje Smeets.

Scandinaviërs brengen bewust tijd door in de natuur

Gelukspsycholoog Josje Smeets legt uit dat ze in Scandinavië heel goed weten hoe ze op de rem moeten trappen en echt moeten ontspannen. In Nederland willen we vaak teveel en gaan we maar door. Vooral jonge mensen bezoeken in hun vrije tijd clubs, hippe lunchplekken en andere sociale events, dat is natuurlijk heel leuk, maar niet echt ontspannen. In Scandinavië weten ze heel goed hoe ze echt op de rem moeten trappen. Ze leven veel meer met de natuur. Als ze de deur uitgaan hebben ze niet allemaal metro’s en trams voor de deur, maar bossen of een meer.” Josje Smeets legt uit dat juist de rust en natuur belangrijk zijn voor het ontstaan van gelukshormonen. ,,Evolutionair gezien zijn we opgegroeid in de natuur, we komen uit de natuur en ons brein krijgt een beloning als we meer tijd doorbrengen in de natuur.

Scandinaviërs zijn veel thuis en voeren echte gesprekken met elkaar

In Scandinavië wordt het eerder donker en daardoor brengen de mensen meer tijd binnen door. ,,De mensen zijn kampioen in elkaar opzoeken en gezellig binnenshuis tijd doorbrengen. Juist die verbondenheid en echt contact (dus niet via Whatsapp of social media) zijn belangrijk. Als je iemand echt in de ogen aankijkt dan maak je sneller het knuffelhormoon oxytocine aan. Scandinaviërs stellen zich kwetsbaar op, luisteren naar elkaar en voeren eerder diepe gesprekken. Mensen zijn sociale wezens en altijd op zoek naar verbondenheid. Juist die openheid in gesprekken zorgt voor meer verbondenheid.”  ,,In het Westen is de sociale cohesie groot. Het is voor mensen belangrijk dat ze het gevoel hebben dat ze er voor iemand toe doen, dat kan voor 1 iemand zijn maar ook voor 10 mensen. Geluk hangt namelijk ook samen met de mate waarin je je met andere mensen kunt verbinden,” zegt Meike Bartels. De Deense Steffen Lauritsen (32) begrijpt wel waarom Denemarken vaak hoog genoteerd staat in het rapport. ,,We hebben veel vrijheid, zowel op het gebied van meningsuiting, geloof en studiekeuze. En in Denemarken vinden we het belangrijk om voor elkaar te zorgen, heel veel mensen doen vrijwilligerswerk.”

Nog benieuwd waarom Nederlanders zo veel klagen?

Het vele klagen heeft te maken met sociale vergelijking die we steeds maken zegt gelukspsycholoog Josje Smeets.. ,,Het gras is altijd groener aan de andere kant. Klagen is vaak een uiting om het beter te doen, om te groeien en verder te ontwikkelen. Ons brein is van nature gefocust op negativiteit. Vroeger moesten we alert zijn voor eventuele gevaarlijke beren en vanuit daar zijn we gefocust op negativiteit. Eigenlijk is klagen dus helemaal niet zo erg, het houdt ons scherp en zorgt ervoor dat we blijven vernieuwen.”

Foto: Pexels

Top 10 gelukkigste landen

  1. Finland

  2. Denemarken

  3. Noorwegen

  4. IJsland

  5. Nederland

  6. Zwitserland

  7. Zweden

  8. Nieuw-Zeeland

  9. Canada

  10. Australië

Wat vinden de Finnen zelf?

De Finse Jenni Katajisto (28) is eigenlijk een beetje verbaasd dat Finland zo goed scoort op de lijst. ,,Over het algemeen is het beeld van Finnen dat ze vrij depressief zijn omdat het bij ons altijd zo donker en koud is.” Ze benadrukt dat dingen in Finland wel altijd goed zijn geregeld. ,,Ongeacht wat je situatie is, je krijgt van de overheid altijd wel een beetje inkomen. Ook voor studenten is alles heel goed geregeld. Studenten krijgen elke maand geld van de overheid, dit hoeven ze niet terug te betalen, maar ze moeten wel hun vakken halen. En over het algemeen heb je in Finland veel vrije dagen, het gemiddelde is vijf weken per jaar.”

De Finse Satu Sankari (32) voegt er aan toe dat Finland zeker niet perfect is. ,,Voor mijn gevoel is er in Finland best veel sprake van huiselijk geweld, depressie en zelfmoord. Maar over het algemeen zijn de sociale voorzieningen en het onderwijs wel heel goed geregeld. Het is er op straat erg veilig en schoon. En Finland heeft een speciale band met moeder natuur, we hebben heel veel parken, bossen en andere mooie natuurgebieden om naartoe te gaan.”


Hoera! Prinses Amalia wordt vandaag 16 jaar

Hoera! Prinses Amalia wordt vandaag 16 jaar

Foto van prinses Amalia ter ere van haar verjaardag. /Rijksvoorlichtingsdienst - Z.M. de Koning

Foto van 'Metro'

23 MIN

Kroonprinses Amalia is zaterdag jarig en mag zestien kaarsjes uitblazen. Reden voor een mooi feestje dus. 

Ter gelegenheid van haar zestiende verjaardag heeft koning Willem-Alexander een foto van zijn oudste dochter gemaakt. De Rijksvoorlichtingsdienst bracht de nieuwe foto zaterdag naar buiten waarop prinses Amalia te zien is in de achtertuin van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Daar is het gezin dit jaar heen verhuisd.

Geen groot feest


Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?
Likeability of3

Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een eigen auto aanschaffen betekent twee dingen: je moet het aankoopbedrag kunnen veroorloven en incidentele, mogelijk hoge onderhoudskosten kunnen opbrengen. Bij private lease gaat het helemaal anders.

In deze tijd waarin steeds meer mensen als zelfstandige aan het werk zijn, kunnen dit soort zaken een obstakel vormen in de keuze om een auto te nemen. Dit terwijl men wel met zekerheid kan zeggen dat het inkomen kan voorzien in een dergelijke vaste kostenpost. Hier is tegenwoordig een interessante oplossing voor: private lease. Maar wat is private lease nu precies?

Niet veel spaargeld nodig


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker
Likeability of5

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker

Het Amsterdam Light Festival. / ANP

In samenwerking met Huawei

GISTEREN

Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).

Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!

Hoe? Met het Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!


like
user_8aac6f37190987eeec9a0c0e200b1b8994fc4c15_avatar

Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet
Likeability of3

Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet

Minister Carola Schouten tijdens een gesprek over de spoedwet voor de aanpak van de stikstofproblematiek. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een deel van de Eerste Kamer zegt meer tijd nodig te hebben om zich goed te kunnen buigen over de spoedwet van het kabinet over het stikstofprobleem.

Ingewijden bevestigen na berichtgeving door de NOS dat vooral de oppositie zegt meer tijd nodig te hebben.

Gezichtsverlies


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

In samenwerking met Jimmy Choo

5 DEC 2019

Wil je als man met een lekker geurtje de feestdagen in? Of wil je je man of vriend juist verrassen met een heerlijke parfum?

Jimmy Choo en Metro geven 5 flesjes met de nieuwste geur van Jimmy Choo weg. Speciaal voor de feestdagen natuurlijk! Je kunt tot en met woensdag 11 december meedoen en maakt zo kans op deze uiterst gebalanceerde mannengeur.


Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Ook moest Facebook aan De Mol vertellen wie er achter de advertenties zitten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Facebook gaat in beroep tegen een vonnis over nepadvertenties voor bitcoinproducten. Het platform kreeg van een rechter in Amsterdam de opdracht om zulke reclames te weren wanneer mediatycoon John de Mol erin voorkomt.

Ook moest Facebook aan hem vertellen wie er achter de advertenties zitten.

Nepreclames


Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz
Likeability of3

Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz

Bondskanselier Angela Merkel voor de ingang van concentratiekamp Birkenau. /AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vrijdag in een toespraak in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau zich te schamen voor de gruweldaden die de nazi's daar tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben begaan.

De misdaden overschrijden volgens Merkel alle grenzen. „Ik schaam mij diep. Het moet duidelijk zijn dat Duitsland als dader als enige verantwoordelijk is voor de misdaden. Dat zijn wij verschuldigd aan de slachtoffers. De verantwoordelijkheid voor de daden is onderdeel van de nationale identiteit", aldus Merkel.

De derde keer


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Gespannen Duindorp wacht op Remkes.

Gespannen Duindorp wacht op Remkes

Gespannen Duindorp wacht op Remkes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Richard de Mos, voorman van Groep de Mos/Hart voor Den Haag loopt vrijdagochtend door een druilerig en koud Duindorp.

Hij heeft veel steun in de wijk waar onruststokers de afgelopen week vernielingen aanrichtten na het besluit van interim-burgemeester Johan Remkes dat de vreugdevuren dit jaar niet doorgaan, omdat de vergunningen niet rondkwamen. De wijk houdt de adem in; niemand weet hoe het vanaf nu verder moet en gaat tot na de jaarwisseling.

Niet maar een fikkie


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

5 DEC 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


 Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct.

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een hartinfarct loopt steeds minder vaak fataal af. Volgens cijfers die de Hartstichting heeft gepubliceerd, is de sterfte door acute hartinfarcten sinds 1980 bij mannen met 89 procent gedaald en bij vrouwen met 86 procent.

Dat is volgens de stichting vooral te danken aan snellere hulpverlening en verbeterde behandelingen, zoals dotteren. Volgens CBS-cijfers overlijdt wel nog steeds ongeveer een op de vier mensen aan hart- en vaatziekten.

Bloeddruk meten


Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Stadsgezicht van Rotterdam na de bekendmaking van de gaststad van het Songfestival 2020. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De gemeente Rotterdam stelt 8500 kaarten voor het Eurovisiesongfestival beschikbaar aan inwoners met een smalle beurs.

Zij kunnen van 11 december tot en met 7 januari meedoen aan een actie waarbij ze tickets voor de repetitie- en finaleshows kunnen winnen.

Voor het eerst


Greta Thunberg arriveert in Madrid.

Greta Thunberg 'sluipt' Madrid binnen

Greta Thunberg arriveert in Madrid. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg arriveerde vrijdag per trein in Madrid. „Ik wist vanochtend Madrid binnen te sluipen. Ik denk niet dat iemand me zag", grapte de tiener op Twitter.

Op Twitter deelde ze een filmpje van de horde cameramensen die op haar neerdaalde bij het verlaten van de trein in het hoofdstedelijke station Chamartín. Thunberg doet vrijdag mee aan protesten in de Spaanse hoofdstad. Daar wordt een grote internationale klimaattop gehouden.


Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Duncan Laurence tijdens zijn show op Pinkpop. /ANP - Marcel van Hoorn

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Donderdag om 12.00 uur start de kaartverkoop voor het Eurovisie Songfestival. Voor die-hard fans bereikt de spanning daarmee nu al het kookpunt, want kaartjes zijn schaars en razend populair.

Met de verlossende douze pointes afgelopen jaar was het voor Mees (14) uit Bergen op Zoom direct duidelijk; als het liedjesfestijn in de Lage Landen neerdaalt, moet hij erbij zijn. Al het verdiende geld van zijn krantenwijk verdween in de spaarpot. Nu heeft de organisatie ook de meeste prijzen bekend gemaakt. „Die vielen mij alles mee, ik had eerder vierhonderd euro verwacht.”

Lachend waard


Likeability of5

Nederlanders gaan vaakst naar tandarts (gebitjes nemen wel sterk af)

Nederlanders gaan vaak naar de tandarts, de gebitjes nemen sterk af / GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Nederlanders gaan het meest naar de tandarts van alle Europeanen. Logisch ook wel, „dat komt van vroeger toen we nog heel braaf luisterden naar de dominee, dokter en tandarts.”

Een Nederlander gaat gemiddeld 2, 8 keer per jaar naar de tandarts, een Spanjaard 1,4 en een Cyprioot laat zich slechts 0, 1 keer per twaalf maanden in zijn mond kijken, blijkt uit cijfers van Eurostat. Enorme onderlinge verschillen, maar echt als een verrassing komt dit niet voor Nederlandse tandartsen.

Twee keer per jaar


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Een tijger gevangengenomen in Sumatra.

Tijger doodt koffieboer in Indonesië

Een tijger gevangengenomen in Sumatra. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een tijger heeft een koffieboer gedood op het Indonesische eiland Sumatra bij de stad Pagar Alam. Het lichaam van de boer werd gevonden op zijn plantage. Niet ver daarvandaan is een tijger gezien.

De man was al een aantal dagen niet thuisgekomen, maar zijn familie ging er in eerste instantie vanuit dat hij in zijn hut op de koffieplantage verbleef. Uiteindelijk begonnen ze zich toch zorgen te maken en schakelden ze de politie in.

Vijf mensen aangevallen


Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen.

Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen

Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat 17-jarige jongeren inzetten als testkopers van rookwaren.

Zij gaan proberen bij supermarkten, tankstations, tabaksspeciaalzaken, horecabedrijven en kleinere verkooppunten (kiosken, belwinkels en avondwinkels) tabaksproducten te kopen.

Boete


KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick

KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick

KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De KLM annuleerde vorig jaar op het laatste moment de tickets van de Armeense asielkinderen Lili en Howick.

Die zouden in september op gezag van de rechter worden teruggestuurd, maar de KLM zette een streep door die reisplannen, bevestigt de luchtvaartmaatschappij berichtgeving in De Telegraaf.

Verdwenen


IS-vrouwen hopen op snel besluit Hoge Raad

IS-vrouwen hopen op snel besluit Hoge Raad

Advocaat Andre Seebregts, raadsman van de vrouwelijke Syriegangers. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nederlandse IS-vrouwen die verblijven in detentiekampen in Noord-Syrië hopen dat de Hoge Raad snel een besluit neemt over hun terugkeer naar Nederland.

Hun advocaat André Seebregts stapt namens de 23 vrouwen en hun 56 kinderen naar de hoogste rechtbank, zo bevestigt hij na berichtgeving in het AD. De raad neemt normaliter ruim de tijd voor procedures, maar Seebregts denkt dat er al in januari een vonnis kan volgen.

Winter


Elfstedentocht: Gjit it oait noch oan?

Elfstedentocht: Gjit it oait noch oan?

Schaatsers doorkruisen Hindeloopen in 1954.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

De Elfstedentocht hóórt bij ons land, vindt schrijver Bas Sleeuwenhoek. Maar komt-ie er ooit nog?

Als het moet, kan over 36 uur de Elfstedentocht worden gehouden. Draaiboeken liggen altijd klaar, rayonhoofden staan steevast paraat. Dat zijn de mensen die wakken dichten met plastic, veegauto’s bouwen en geloven in de invloed van de maan op het weer. Ze zijn opgegroeid met ijs en veel strenge winters.

Er is alleen een (kleine) maar: steeds meer van die ‘ijsmeesters’ gaan met pensioen. Als je zeventig bent, moet je stoppen. Reden voor Bas Sleeuwenhoek (52) om de verhalen van deze „markante figuren” op te tekenen. Hij schreef het boek IJsmeester, mannen achter de schermen van de Elfstedentocht.