Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 28 mrt 2019 / 05:00 uur

Helft jongeren gebruikt altijd hetzelfde wachtwoord

Eén wachtwoord, voor alle accounts: lekker makkelijk. Voor bijna de helft van de Nederlandse jongeren werkt het zo.

48 procent van de Nederlandse jongeren gebruikt één wachtwoord voor alle accounts en apparaten. Een op de drie weet niet wanneer internetfraude op de loer ligt en hoe hij of zij een phishing mail kan herkennen. Dat blijkt uit onderzoek van Panelwizard in opdracht van SLBdiensten, een intermediair tussen voortgezet onderwijs en de softwarebranche. Meer dan duizend jongeren tussen de 12 en 18 jaar deden aan het onderzoek mee. De uitkomsten worden donderdag naar buiten gebracht.

Ernst situatie niet gezien

Jeroen Borgstede, directeur van SLBdiensten, vindt het percentage jongeren dat hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt opvallend hoog. Zeker omdat negen op de tien van hen zegt te weten waar een veilig wachtwoord aan moet voldoen. „De jeugd ziet blijkbaar de ernst van de situatie niet in”, denkt Borgstede. „Ik vind dit, net als seksuele voorlichting, een taak van de ouders. Zij moeten ervoor zorgen dat hun kinderen begrijpen hoe belangrijk het is.”

Jongens gaan iets verstandiger met wachtwoorden om dan meisjes, al verschillen de percentages niet heel veel. 45 procent van de jongens blijft hangen aan hetzelfde wachtwoord, tegenover 52 procent van de meiden. 44 procent van de meisjes weet niet hoe zij een phishing mail kan herkennen (dit percentage is bij jongens 30 procent).

Goed van vertrouwen

Vooral 12- en 13-jarigen hebben moeite om een vals e-mailbericht te herkennen. Borgstede: „Kinderen zijn wat beter van vertrouwen dan volwassenen. Dat is in de basis misschien goed, maar we moeten hen natuurlijk wel beschermen.” Met zijn bedrijf wijst de directeur uiteraard op anti-phishing software. Maar: „Ouders en onderwijsinstellingen kunnen hier ook meer aandacht aan schenken.”

Educatie beste verdediging

Veel jongeren geven in het onderzoek aan te willen leren hoe zij zichzelf tegen hackers kunnen beschermen. Anderen willen zelf leren hacken. „De beste verdediging is educatie”, zegt een woordvoerster van Stichting Hack in the Class. „Door te leren welke gevaren er zijn, hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen en te weten hoe hackers denken, wordt het een stuk duidelijker hoe de digitale wereld werkt.” 8 procent van de jongeren weet dat al dondersgoed, zo wijst het onderzoek ook uit. Dit percentage jongens en meisjes heeft weleens een account van een ander gehackt.

Op 4 april organiseert SLBdiensten een Security Awareness bijeenkomst in Amersfoort om docenten en schoolbestuurders meer te leren over cyberdreigingen en securitymaatregelen. Hier vind je meer info.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Helft jongeren gebruikt altijd hetzelfde wachtwoord
Sluiten