Iris Hermans
Iris Hermans Nieuws 6 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

‘Heel Holland Vast’: 40 dagen matiging en bezinning

Voor veel christenen over de hele wereld zijn dé veertig dagen aangebroken, van Aswoensdag tot Pasen. Veertig dagen wordt gevast en iedereen doet dat op een manier die bij hem of haar past. Van veertig dagen geen chocola tot veertig dagen zonder vlees en/of seks. „Het gaat om je mindset.”

Eigen manier

Ernaar uitkijken is een groot woord, maar het is wel een tijd die je aan het denken zet, vertelt Daan Damsteeg (27) uit Leerdam. Samen met zijn vrouw Daniëlle, beiden christen, vast hij de 40 dagen voor Pasen. Al zijn het er eigenlijk 46, maar de zondagen worden als feestdag beschouwd en dus niet meegeteld. Ze zijn niet de enige in hun omgeving, bijna al hun vrienden doen het ook. Waar zij vooral niet eten voor maximaal vier dagen – en dat meerdere keren -, sowieso geen vlees eten en de alcohol laten staan, doen anderen het weer op hún manier. „De een zit veertig dagen niet op social media en een ander shopt veertig dagen niet, of kijkt niet naar Netflix.”

Vasten kan ook veertig dagen zonder seks betekenen. ,,In plaats van dat ene, bid je dan samen met je vrouw, het gaat erom samen te bezinnen… Al is dat natuurlijk ook weer voor iedereen anders.”

Hoe je vast, kan variëren, maar het doel is hetzelfde, gericht zijn op God en de medemens. Die bezinning dus en even weg uit het consumentisme, zo licht hij het vasten toe. ,„We zijn eigenlijk altijd verzadigd op veel vlakken. Volle agenda, vol hoofd, volle buik. Met het vasten reset je jezelf en dat is vaak ook hard nodig.”

Wat voor de een een Mars of een zakje chips is, is voor Daan een stukje uit de Bijbel tijdens het vasten.

Hemels snackje

Het gaat om je mindset, vervolgt hij. „Ik probeer het niet te ervaren als een last, maar zie het als een verrijking. Daardoor voelt het ook niet als een verplichting.” Ze hadden een vorige vast-keer bedacht om tien dagen niet te eten, maar dat was niet realistisch voor hen, kwamen ze na dag vier dagen achter. „We waren alleen nog maar bezig met het enorme hongergevoel en we zagen, roken en hoorden overal eten, eten, éten!” Dan streef je wel je doel voorbij, beaamt hij, als je alleen maar aan een malse biefstuk in plaats van God denkt, „er was helemaal geen ruimte meer tot inkeer.” Al vastend, leert men en daarom weet hij nu ook wat goed voor hen werkt. Geen lijdensweg dus en als hij straks zijn lege maag voelt, is dat juist lekker en vult hij dat op met een heel ander soort snackje. 1 Korintiërs 13 bijvoorbeeld, ,,een mooi hoofdstuk over liefde.”

Dinsdagavond is er zeker nog geproost op de komende veertig dagen, besluit de Leerdammer. Met een IJwitje, die hij de komende weken even moet missen. Maar geen probleem hoor, „smaakt-ie daarna gewoon extra lekker.”

Chocolade

Karin Timmerman gaat het 40 dagen zonder doen en denkt nog na over een andere uitdaging…

Karin Timmerman (44) begint de dag met slag, luncht met pasta en ’s avonds het liefst nog een reepje. Ja, ze houdt van chocolade en al heeft ze dit jaar echt nog even bedacht of ze toch niet iets anders zou laten tijdens het vasten, gaat ze toch weer voor haar donkere delicatesse, waaraan ze dan wel niet verslaafd is, maar wel heel verzot op is. ,,Het is zo’n dagelijks momentje voor mij en door het te laten en elke ochtend een boterham met alleen boter te eten, herinnert het mij telkens weer even aan waarvoor ik het doe.” En dat is de basis van het Christelijk geloof overdenken.

Iedereen doet het op zijn eigen manier, weet ze inmiddels. „Er zijn er ook die een hele maand overal de wifi negeren en in de tijd dat ze anders weer op hun telefoon zouden zitten, nu gaan bidden.” Ze heeft net gelezen over iemand die ‘omgekeerd vast’: een jonge moeder met een net geboren baby en een ernstig slaapgebrek die heel erg tegen het traditionele vasten opzag. Op aanraden van de dominee gaat ze tijdens elke week ergens op haar gemak een cappuccino drinken, terwijl de oppas bij haar baby is. „Op die manier heeft ze wat tijd voor zichzelf en kan ze daardoor ook in de bijbel lezen, of zich bezinnen, op wat voor manier dan ook.”

Ze verwacht het niet héél zwaar te krijgen, verklapt de Hilversumse communicatiemedewerker lachend, ook al liggen de schappen propvol paassnoepgoed en lijken vooral de favoriete cappuccino-eitjes haar steeds aan te staren, „Maar ik denk er over na nog een extra vast-uitdaging te doen. Veertig dagen zonder Twitter kijken ná acht uur ‘s avonds.”

‘Heel Holland Vast’

Heel Holland Vast heet de pakkende slogan van Kerk in Actie die vandaag is gestart met de 40dagentijdcampagne. Een soort van vasten anno nu, om het toegankelijker en zelfs leuk te maken. Elke week een nieuwe opdracht of ‘uitdaging’, variërend van een week geen snoep tot een week lang elke dag een kaartje aan iemand sturen. Er doen zo’n 26.000 mensen mee aan de vernieuwende vastactie en ook niet gelovigen kunnen meedoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.