Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 7 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Groningen wil af van ‘alcoholcultuur’ studenten

De gemeente Groningen wil samen met zeven studentenverenigingen het alcoholverbruik onder studenten verminderen. In Delft is zo’n zelfde soort samenwerking vorig jaar van start gegaan. Met succes.

De Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool verbraken vorig jaar de banden met studentenvereniging Vindicat na een aantal uit de hand gelopen incidenten als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Nu wil ook de gemeente maatregelen nemen tegen alcoholmisbruik. Hoe en wat is nog niet duidelijk, maar de Groningse burgemeester Peter den Oudsten wil in ieder geval strenger optreden tegen buitensporig gedrag na te veel alcoholgebruik, meldt RTV Noord. Door strakkere regels te hanteren, hoopt Den Oudsten op een cultuuromslag bij de verenigingen.

Delft pakte vorig jaar al het alcoholgebruik onder studenten aan. Het gaat om een samenwerking tussen de gemeente, vijf studentenverenigingen, de Technische Universiteit en het Rode Kruis. Ze ondertekenden een overeenkomst waarin staat ze verantwoord zullen omgaan met alcohol. Er wordt ingezet op voorlichting en bewustwording, om zo de ‘alcoholcultuur’ te veranderen.

Stappen in goede richting

Onder meer de Delftse studentenroeivereniging Proteus-Eretes doet mee met de samenwerking. Voorzitter Lotte van Dongen ziet dat er nu, ruim een half jaar later, „stappen in de goede richting” worden gezet. Zo werd er onlangs nog een alcoholsymposium georganiseerd met alle verenigingen. Omdat wij een sportieve vereniging zijn, zegt Van Dongen, drinken de fanatieke roeiers sowieso al niet. „Maar we hebben ook mensen die wel van een drankje houden. Daarom is dit een goed initiatief. Het zorgt voor bewustwording.”

Bij het Delfsch Studenten Corps (2100 leden) houden ze wel van een drankje, maar ook daar doen ze mee met het initiatief om de ‘alcoholcultuur’ aan te pakken. Of de lezingen en voorlichtingen effect hebben? Ja, zegt voorzitter Robert de Nie. „Er komt steeds meer besef dat alcohol slecht is voor je lichaam en dat het je kan belemmeren in je studie.”

0,0 biertjes

Zo werd het symposium drukbezocht en intern gaat de vereniging nu onderzoeken hoe ook avonden waar 0,0 biertjes worden geschonken, populairder kunnen worden. De cultuur verandert langzaam maar gestaag, ziet De Nie. „Je zit hier wel met mensen die houden van een feestje en daar hoort een drankje soms ook bij.”

Navigators Studentenvereniging Delft werd ook gevraagd om de intentieovereenkomst te tekenen, maar zij bedankten. „Bij ons heerst er niet zo’n drankcultuur”, zegt bestuurslid Martijn van der Meulen. „De mensen die willen drinken, mogen drinken, maar bij ons is er eigenlijk nooit iemand die dronken wordt.” Wel vindt hij het goed dat de andere Delftse studentenverenigingen meedoen. „Het is belangrijk en dapper dat ze het willen aanpakken. Cultuur veranderen eist best wat moed. Als dat lukt, is dat heel mooi.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.