Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 25 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Gratis water tappen kan nu op twintig stations

Twintig stations in Nederland hebben nu een watertappunt. De bedoeling is dat je aan het eind van dit jaar op 200 stations gratis je flesje kunt vullen.

Het is koud en waait hard, maar dat mag de pret op station Hoofddorp niet drukken. Naast het geelblauwe (hoe kan het ook anders) watertappunt stond maandagochtend een tevreden Roger van Boxtel, de president-directeur van de NS. Hij gaf tijdens de opening de eerste gevulde waterfles aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

Voorplein

Gratis water tappen kan nu op twintig stations in Noord-Holland. De voorbereidingen voor de andere provincies zijn in volle gang. Zo zullen Limburg en Groningen snel volgen, en de bedoeling is dat aan het eind van dit jaar op 200 stations een watertappunt zal staan. De tappunten komen op het voorplein van het station, zodat-ie niet te missen zal zijn.

Gratis water tappen kan nu op twintig stations
Op deze stations komt een watertap.

„Onze reizigers waarderen dit, dus ik ben blij dat we vanaf vandaag op twintig stations gratis water kunnen drinken”, zegt Van Boxtel, terwijl hij de waterfles voor Van Veldhoven vult. „Het past ook in ons nieuwe stationsbeleid waarbij duurzaamheid voorop staat.”

Ook Van Veldhoven kan de watertappunten waarderen. „Ik ben heel blij met dit initiatief. Reizigers hoeven zo geen plastic flesjes meer te kopen.”

Gratis water tappen kan nu op twintig stations
Roger van Boxtel overhandigt de eerste waterfles aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Zomer

Isa Prins vult als één van de eerste reizigers een flesje. Zelf koopt ze nooit plastic flesjes, dus met het watertappunt op het station is ze blij. „Vooral in de zomer is dit een uitkomst”, zegt ze. „En het is ook een goed tegengeluid voor al dat ongezonde frisdrank.”

Ook Noor Sikking blijft even staan bij het tappunt. Ze krijgt een gele dopper aangeboden van het promotieteam en vult hem dankbaar. „Ik ben hier echt heel blij mee”, zegt ze. „Water is gezond, en dit is ook nog eens goed voor het milieu. Misschien jammer voor de Kiosk, maar dat is dan maar zo.”

Plastic

Daar denkt de NS hetzelfde over. „Het belangrijkste moet het zwaarst wegen”, zegt van Boxtel. „Als de Kiosk minder flesjes gaat verkopen, dan is dat het gevolg waar we voor staan. Als je kijkt hoeveel plastic in zee drijft, word je daar niet blij van. We zijn blij dat we zo ons steentje kunnen bijdragen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gratis water tappen kan nu op twintig stations
Sluiten