Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 19 mrt 2019 / 12:19 uur

Gele Hesjes niet meer welkom in Bordeaux en Toulouse

Op diverse pleinen en brede straten in Bordeaux en Toulouse zijn de Gele Hesjes niet meer welkom. Dat heeft de Franse premier dinsdag Edouard Philippe. Het verbod komt kort na het weekend dat er rondom de demonstraties diverse plunderingen en brandstichtingen waren.

Ultra’s en casseurs

Opmerkelijk is daarbij dat de plunderingen en brandstichtingen niet per se door de Gele Hesjes zelf werden uitgevoerd, maar door zogenaamde ultra’s die ook op de acties af waren gekomen. Het leidde tot flinke chaos in de Franse hoofdstad.

Het was niet voor het eerst dat er plunderingen, rellen en dergelijke plaatsvinden rondom protesten van de Gele Hesjes. Er wordt nu gewezen naar de ultra’s en ook de zwarte gehulde ‘casseurs’ (brekers), die van de demonstraties gebruik maken om hun slag te slaan.

Inmiddels zijn er achttien zaterdagen geweest waarop de Gele Hesjes naar Parijs trokken voor protesten. Dat zorgden voor een kosten van 170 miljoen euro, zo schatten de verzekeraars.

Chef vervangen

Vanuit de Franse overheid is er nog een andere maatregel getroffen. De politiechef van Parijs is vervangen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gele Hesjes niet meer welkom in Bordeaux en Toulouse
Sluiten