Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 mrt 2019 / 12:12 uur

Geen rondleidingen meer op de Wallen

Geen trosjes toeristen meer die hun ogen uitkijken op de Amsterdamse Wallen. Amsterdam gaat namelijk de groepsrondleidingen in dat gebied verbieden.

Niet respectvol

Per 1 januari mogen toeristen niet meer groepsgewijs langs de prostitutieramen worden geleid. Het college van B en W vindt het namelijk „niet respectvol richting de sekswerkers". Dat laat wethouder Udo Kock weten. „Het is niet meer van deze tijd om sekswerkers te zien als toeristische attractie." De maatregel moet ook helpen tegen de drukte op de Wallen.

Buiten het Wallengebied mogen rondleidingen nog wel, maar alleen als de gidsen een vergunning en kwaliteitskenmerk hebben. De maximale groepsgrootte wordt ingeperkt van twintig naar vijftien en de rondleidingen moeten geld gaan kosten. Gratis rondleidingen zouden namelijk een aanzuigende werking hebben.

Hinder

Bewoners, sekswerkers en -ondernemers ondervinden nog altijd veel hinder op de Wallen. Ongewenst fotograferen en grof gedrag bijvoorbeeld. In 2018 is al een vergunningenstelsel voor gidsen ingevoerd. Ook wordt onder meer het alcoholverbod strenger gehandhaafd. Sindsdien is de overlast in de Amsterdamse rosse buurt wel afgenomen, maar volgens bewoners, sekswerkers en -ondernemers nog lang niet genoeg.

Per week passeren meer dan duizend groepen het Oudekerksplein, het hart van het Wallengebied, op piekmomenten zijn dat zo’n 28 groepen per uur. Er zijn 1600 gidsen met een vergunning.

De maatregel moet per 1 januari ingaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen rondleidingen meer op de Wallen
Sluiten