Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 mrt 2019 / 09:03 uur

FvD zou Tweede Kamerverkiezingen winnen

Als er op dit moment verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn, zou Forum voor Democratie (FvD) de grote winnaar zijn. Bij de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen woensdag veroverde FvD dertien zetels.

Grootste partij

De partij van Thierry Baudet zou op dit moment maar liefst 26 zetels in de wacht slepen, waarmee ze de grootste van het land zou worden. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Momenteel heeft FvD twee zetels in de Kamer.

Die zetels zouden ze afsnoepen van VVD en PVV. De VVD zou dan zelfs niet meer de grootste partij zijn: met 23 zetels zouden de liberalen degraderen tot tweede partij. PVV zou halveren en tien zetels overhouden. GroenLinks zou vier zetels winnen en met 18 zetels als derde partij eindigen.

Zorgen maken

Volgens De Hond komt de winst van Forum voor Democratie vooral van kiezers die zich zorgen maken over hun financiële toekomst en bedreigingen zien door veranderingen in de wereld. Hij denkt dat degenen die nu FvD zouden kiezen, voorheen PVV en SP stemden. Hun overstap zou een effect zijn van ontwikkelingen in de laatste drie maanden. De zetelwinst die FvD op de VVD heeft geboekt, stamt al van voor die tijd, aldus De Hond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
FvD zou Tweede Kamerverkiezingen winnen
Sluiten