Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Friezen en Zeeuwen ‘t meest trots op eigen provincie

Guus Meeuwis zong ‘t jaren geleden al: was men maar op Brabant, zo trots als een Fries. Uit onderzoek van de NOS blijkt nu dat die uitspraak nog stééds opgaat: Friezen zouden het meest trots zijn op eigen provincie.

Nederland of provincie

De Zeeuwen nemen een mooie tweede plek in, gevolgd door Drenten en Groningers. Welke inwoners het minst trots zijn? Dat zijn die van Zuid-Holland, al komen de Utrechters ook niet al te trots uit de bus. De meeste ondervraagden voelen zich in eerste plaats Nederlander, al voelen Groningers, Friezen en Limburgers zich meer verbonden met de provincie.

Factoren

Vooral de natuur en mentaliteit van de provinciegenoten zorgt voor ‘t nodige portie trots. Ook factoren zoals ‘binnenstad/stadsgezicht’ en ‘cultuur en traditie’ helpen daar een handje aan mee, terwijl sportprestaties en individuele personen daar minder aan bijdragen. Uit het onderzoek bleek overigens een flink verschil tussen jongeren en ouderen te zitten: zo zijn jonge inwoners vaak trotser op hun stad, en geven ouderen meer om de natuur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.