In het nieuws

Festivalpannenkoek en de nostalgische: het is P-dag!

Het lijken net pizza's, maar het zijn toch echt pannenkoeken, made by Demian in de Pannenkoe in Gouda

Foto van 'Iris Hermans'

22 MRT 2019

Het is Nationale Pannenkoekendag! Metro sprak twee liefhebbers die van die goeie ouwe pannenkoek hun vak hebben gemaakt.

'Maximaal bakken'

Op een goede dag had Bas het: ik ga in de pannenkoeken. Hij richtte Rolled op en gaat nu met zijn pannenkoek op wielen de festivals af.

He pannenkoek! hoort hij regelmatig als hij in zijn Rolled foodtruck in de vorm van een pannenkoek op festivals staat. Bas Schijvens uit Valkenswaard kan er alleen maar om lachen, ,,ze bedoelen het daar alleen maar positief, het is altijd maximaal plezier op zulke events.” Én maximaal bakken, op Defqon.1 bijvoorbeeld, het walhalla voor elke hardstylefan, ,,ze zijn daar gek op onze pannenkoek met vers fruit.” Of op Down The Rabbit Hole en Best Kept Secret, al was het daar vorig jaar weer heel andere pannenkoek en hij likt zijn lippen er bijna weer bij af als hij eraan terugdenkt. ,,Met eend, zelfgemaakte hoisinsaus, bosuitjes en radijs, een limited edition die ging als een trein.”

Waar de een een pannenkoek in pizzapunten snijdt en een ander in reepjes, doen ze bij Rolled de naam eer aan en krijg je hem keurig opgerold op je bordje. ,,Eet wel zo gemakkelijk.” Past ook wel bij hem: niet te moeilijk, geen gedoe, net als de pannenkoek. ,,Ik ga het ook niet mooier maken dan het is. Ik vind het gewoon leuk om te koken en heb met dit pannenkoekenconcept iets gevonden waar ik mijn creativiteit in kwijt kan.” En waar hij zijn brood mee verdient en hoe hij in de pannenkoeken is gerold? ,,Gebrek aan opleiding, flauwekul ik altijd met een knipoog. Maar het is wel waar... Ik heb de Mavo maar net gehaald, of net niet, dat gedeelte heb ik verdrongen!” Hij belandde nog een tijd in de sales in de IT, maar kon het daar niet vinden, ,,en de IT is ook veel te abstract voor me”, haalt de eerlijke Brabander zijn schouders op.

Stilzitten zit niet in zijn aard, creatieve dingen bedenken en uitproberen wel en na een tijdje in Australië te hebben gewoond, waar hij ontdekte hoe leuk hij het koken voor anderen vond, en een blik op het horecalandschap, beleefde hij zo’n vier jaar geleden zijn eureka-moment. Want Schijvens zag dat er nog geen echt rondrijdend pannenkoekrestaurant was en bedacht het concept van de rijdende pannenkoek. ,,Het ziet er belachelijk uit, maar ik ben er verliefd op geworden, het past bij mij.” Nu is hij CPO, grapt hij, toch nog een titel, ,,chief pancake officer.”

Grappig

De pannenkoek omschrijft hij als een ‘supertopproduct’, ,,Maar het is heus geen rocket science om ze te maken. Ik vind het een grappig product, je kunt er alle kanten mee op.” Al is het inderdaad geen ingewikkeld culinair hoogstandje, hij heeft ze intussen wel geperfectioneerd, ,,mijn kaas met bacon is simpel, maar wel heel goed.De bacon is gekarameliseerd en licht krokant gebakken en de kaas lekker gesmolten in de pannenkoek.”

Bas Schijvens, CPO van Rolled

Ook experimenteert hij er lustig op los, getuige de winterpannenkoek (gestoofde peren, pecannootjes, gorgonzola) en de Warme Janus (zelfgemaakte zoute caramel, appel en speculaascrunch), een van zijn eerste en nog altijd een van de bestsellers. Max vijf producten gaan erop. ,,Ik ben geen sterrenkok en wil het vooral heel erg behapbaar maken.” En dat lukt hem aardig, want ze weten Rolled altijd wel te vinden, waar hij ook staat. Het is een keer wat anders dan een patatje of pizza, verklaart hij, ,,maar toch is het een bekend en oud vertrouwd product, dat spreekt aan.” De sky is the limit, al zal hij er niet snel een frikandel opdoen, of shoarma. ,,Je kunt er ook mee doordraven, het moet wel lekker blijven.”

Als hij in zijn pannenkoekenmodus is, dan is het vuur aan en gaan met dat beslag. Hij heeft er lol in, zelfs wanneer het bloedheet is en het in zijn foodtruck ‘nog een paar tandjes warmer’ is.  Soms willen mensen nét even een andere pannenkoek dan op het menu staat. Bij drukte soms best irritant, bekent hij, maar ze draaien er hun hand niet voor om. ,,Voor de Engelsen neem ik altijd lemon en suiker mee, vinden ze lekker, en de Vlamingen zijn verzot op bruine suiker en kinnekessuiker, een soort poedersuiker.”

Mysteryland

Hij doet ook veel catering, maar de festivals blijven favoriet, ook door zijn personeel dat de sfeer daar ‘maximaal aanvoelt’. Hoe later het wordt, hoe meer ‘flauwekul’ ze horen op een festival, ,,maar het blijft altijd gezellig.” De twee meisjes op Mysteryland die in ruil voor een pannenkoek een rap wilden maken, vergeet hij nooit meer. ,,Na een paar minuten kwamen ze terug met een hele ode aan de pannenkoek, het duurde wel tien minuten. Behalve een staande ovatie van iedereen, hebben zij hebben toen wel maximaal pannenkoeken verdiend!”

Warme Janus

Volgende week staat hij op een dancefestival in Eindhoven (Brabants Verbond) en daarna op Roadburn in Tilburg, waar het rock is dat de klok slaat. Maar geen stoere ‘rockpannenkoeken’ op het menu, verklapt hij. ,,De organisatie heeft geadviseerd om iets met vega te doen.” Geitenkaas, walnoot, honing en spinazie dus, ,,een veilige variant, gewoon prima” en hij denkt nog na over een volgende, ,,als je nog een lekkere suggestie hebt...”

Ten slotte nog zijn goudbruine tip voor thuisbakkers: bakken in een hete pan met arachideolie. ,,En het beslag altijd rechtsom draaien en mixen.” Dat laatste was een grapje, biecht Bassie Pannenkoek, zoals hij vaak wordt genoemd, grijnzend op. Moet kunnen, ,,ons hele concept is gewoon ook met een knipoog, maar we bakken wel serieus en maximaal goed.”

Demian runt de oudste

Er gaan zeker 30 bussen doorheen, lacht Demian

Demian runt de oudste van Nederland. Hij houdt van zijn gasten, pannenkoeken met rozijnen en van zijn vriendin, die gelukkig ook van pannenkoeken houdt. ,,Ze zegt altijd dat ik er zo naar ruik...”

Zijn allereerste ooit? Hij knijpt zijn ogen even dicht en denkt diep na. ,,Ik geloof dat mijn oma die heeft gebakken, in de camper op vakantie. Met rozijntjes, daar ben ik gek op.” Ja, mooie herinneringen, beaamt hij, ,,ik denk dat iedereen wel een pannenkoekenherinnering heeft, ik ken eigenlijk ook niemand die ze niet lekker vindt.” Demian Massari (28) runt Pannenkoe in Gouda, het oudste pannenkoekenrestaurant van Nederland. Of nou ja, eigenlijk de oudste poffertjeskraam, daarmee is het begonnen in 1840. ,,Eerst reisde het nog rond, maar het staat nu al een jaartje of tachtig vast en is inmiddels flink uitgebouwd.” Hij franchiset het sinds een jaar -er zijn meerdere vestigingen-, maar werkt er al bijna tien jaar en voelde zich er vanaf moment een op zijn plek, zeker ook door hun gasten. Hij krijgt een lach op zijn gezicht, nog groter dan de glimlach van stroop op de pannenkoek van het meisje iets verderop.

,,We hebben bijna elke dag wel iemand die binnenstapt met een verhaal.” De een kwam hier vroeger elke week als kind, een ander woont nu in de VS, maar herinnert zijn eerste pannenkoek nog In De Salon, zoals het vroeger heette. ,,Ook was er een man die hier voor de Tweede Wereldoorlog kind aan huis was en de laatste jaren telkens met zijn kleinzoon voor poffertjes en twee biertjes kwam.” Ze hebben hem nu trouwens al een tijdje niet meer gezien, het zou kunnen dat hij is overleden. ,,Het is ook niet zo dat we dan een rouwkaartje krijgen, maar ik hoop natuurlijk dat hij binnenkort weer komt.”

Wifi = klassieker én bestseller

Ook is er de verstandelijk gehandicapte man die hier elke zondag met een van zijn zussen komt. Niet voor een pannenkoek, maar voor een cappuccino, want die hebben ze ook. ,,We horen dan dat hij er de hele week naar uit kijkt, zo leuk is dat om te horen.”

Op zondagochtend komen ook veel jongeren bij hen en hij snapt dat wel, grijnst de pannenkoekman. ,,Die met kaas en spek is echt het perfecte hangover-food!” Liefst met melk, ,,de beste combi, of gewoon weer met een biertje erbij.” Er komen vooral veel gezinnen, maar je kunt er zeker ook naartoe met je date, vervolgt hij, ,,doe dat dan wel doordeweeks, als je een beetje rustig wil zitten.”

Goed aan de maat, en als je hem niet op kunt, pakt Demian hem voor je in

Hun Wifi-wachtwoord is een van hun klassiekers én bestsellers: Kaasspek. In de nisjes staan tafels, ,,vroeger kon je de gordijntjes zelfs dichtdoen”, aan de muur en eigenlijk overal veel koe-snuisterijen. Het restaurant oogt knus en de pannenkoeken die worden gebakken in Teflonpannen zijn goed aan de maat, ,,dus als je het niet op kunt, pakken we het gewoon voor je in.” De antieke, maar nog steeds goed functionerende poffertjesplaat prijkt in het midden van het restaurant en zou zomaar dezelfde kunnen zijn als die uit 1840 en wanneer iemand een portie bestelt, duikt Demian erachter, bewapend met boter, beslag en de vork om ze mee om te draaien. Ernaast een enorme zilveren bak poedersuiker en ja, ,,daar worden inderdaad soms poedersuikergrapjes over gemaakt..!”

30 bussen en flessen

Het monumentale pand ademt een en al nostalgie, en dat past goed bij de pannenkoek. Die zit helemaal gebakken in onze cultuur, verklaart hij het blijvende succes van het product. ,,We hadden hier laatst nog iemand die iemand uit Syrië had meegenomen. Hij vond dat het de perfecte inburgering was, omdat een pannenkoek zo typisch Nederlands is.” Hij deed er heel veel poedersuiker en stroop op, ,,hij vond het hartstikke lekker.”

Elke maand gaan er zeker 30 bussen poedersuiker en minstens zo veel flessen stroop doorheen en elk seizoen hebben ze een nieuwe pannenkoek, al is die van afgelopen herfst met stoofpeertjes en geitenkaas nog steeds de seizoenspannenkoek, zo staat te lezen op de papieren placemats slash menukaart slash kleurplaat (achterop). Niet per se omdat mensen hem zo goed vonden, ,,al vonden ze dat wel, hoor”, ,,maar er ging even wat mis bij het drukken van de nieuwe placemats!” Zijn eigen favoriet is de calzone, net zoals de pizza, ,,zal wel komen door mijn Italiaanse roots.” Verder hebben ze ook de pannenkoek kipsaté, of met brie, of met kersen en slagroom,  of gember (onder andere). Vegetarische pannenkoeken zijn er ook en ze zijn aan het broeden op een vegan pannenkoek, ,,we willen dat iedereen zich hier welkom voelt en willen het liefst echt een goeie maken, met vegan shoarma en knoflooksaus ofzo.”

Ze zitten hier in Gouda aan de Karnemelksloot en ja, ook daarmee hebben ze weleens pannenkoeken gemaakt (,,ze worden dan extra luchtig”) en verder kunnen mensen gewoon aangeven of ze allergieën hebben. Was vroeger wel minder, ,,er was zelfs een tijd dat mensen hun eigen beslag meenamen en wij dan een pannenkoek voor ze bakten, dat kun je je nu toch ook niet meer voorstellen.”

Emoji?

Of er ook een pannenkoekemoji bestaat? ,,Ik denk het niet, anders had ik die vast al heel vaak gekregen.” Toch zoekt hij even in zijn telefoon, om na een minuut een verrast ‘oh, tóch wel’ uit te roepen. Of nou ja, bijna dan, ,,van een stapel American pancakes, niet helemaal hetzelfde.”

Vandaag is het Pannenkoekendag, ,,voor mij de mooiste dag van het jaar”, glimlacht hij, ,,na Koningsdag dan.” Het ziekenhuis in Gouda belde al om een bestelling van vijftien pannenkoeken door te geven en ook in Pannenkoe zelf is het op deze dag drukker dan normaal. Ze hebben zelfs een speciale pannenkoek samen met Jantje Beton bedacht: voor 1, 50 extra voor het goede doel krijg je een springtouw en een goed gevoel.

Zijn vriendin Tara is er ook gek op, knipoogt hij tot slot. ,,Gelukkig maar, ze vindt altijd dat ik zo naar poffertjes en pannenkoeken ruik als ik thuiskom.”


VVD: Laat werklozen vakkenvullen

Foto van 'Metro en ANP'

24 MIN

Werkloos? Bereid je dan maar voor op een baan in de supermarkt. De VVD wil namelijk dat Nederlandse werklozen een baan als vakkenvuller aangeboden moeten krijgen. Weigeren werklozen deze baan, dan moeten ze worden gekort op hun uitkering. Dat zegt de VVD tegen De Telegraaf na het nieuws dat meerdere supermarkten ’s nachts bijgevuld blijken te worden door Polen.

Onvoldoende jongeren

In de supermarktenbranche gebeurt het steeds vaker dat vulploegen worden gevuld met arbeidsmigranten. Experts zien het veelal dat voornamelijk Polen na sluitingstijd, vaak midden in de nacht, beginnen met werken. Jules van Well van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel constateert dat ook. Hij wijt het fenomeen aan de krapte op de arbeidsmarkt. ,,Winkels kunnen hier onvoldoende jongeren vinden voor de vulploegen."


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Journaliste gedood bij oproer in Noord-Ierland

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

In de Noord-Ierse stad Londonderry is een vrouw doodgeschoten tijdens onlusten. Volgens de politie is de dood van de vrouw een terroristisch incident. Een journalist die aanwezig was bij de rellen, zag de vrouw in de buurt van een politievoertuig staan toen ze werd getroffen.

De vrouw is naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed vlak nadat ze daar aankwam. Het gaat om een 29-jarige journaliste Lyra McKee.

Langer onrust


Ga met je 3 beste vrienden naar DGTL!

Foto van 'Metro'

17 APR 2019

Zin in een bruisend paasweekend? Ga komende zaterdag met je vrienden naar DGTL, met de beste house- en techno-DJ’s en live-acts zoals Disclosure en Maceo Plex. Tijdens dit meest duurzame georganiseerde festival ter wereld introduceert Lipton Ice Tea haar nieuwe festivalflesje gemaakt van 100% gerecycled plastic. Daar wil je natuurlijk bij zijn! Metro en Lipton geven 4 zaterdag-tickets voor DGTL en een Lipton Ice Tea festivalpakket weg. Vul hieronder jouw gegevens in en maak kans.


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Miljoenen wachtwoorden Instagram onveilig bewaard

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Wachtwoorden van miljoenen Instagram-accounts zijn vorige maand enige tijd onversleuteld op de servers van Facebook bewaard. In een blogpost meldt het sociale netwerk dat de wachtwoorden onveilig op de servers werden bewaard.

Meer dan gedacht

Aanvankelijk kwam Facebook met het verhaal dat 'slechts' tienduizenden mensen de dupe waren van onveilig bewaarde wachtwoorden. Donderdag kwam het bedrijf met veel hogere cijfers.


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Minder laagvliegroutes Lelystad door versoepeling

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Goed nieuws voor de inwoners van Lelystad die last hebben van laagvliegend verkeer. De twee eisen die dat veroorzaken, worden losgelaten. Dat is te lezen in een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer.

De overlast op de Veluwe zal hierdoor waarschijnlijk kleiner worden dan in eerste instantie werd gedacht. In de winter van 2021 en 2022 moeten de aanpassingen zijn doorgevoerd, meldt Omroep Gelderland.

Minder rekening met Schiphol


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

16 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Win 20 tickets voor SLAM! Koningsdag 2019

Foto van 'Metro'

8 APR 2019

Wil jij samen met je volledige crew naar SLAM! Koningsdag 2019? Metro en Arriva hebben een unieke prijs: Jij kunt samen met 19 vrienden als VIP naar het festival op 27 april inclusief een busreis heen en terug! Wat moet je hiervoor doen? Laat ons via een foto, video of tekst weten waarom jij deze prijs moet winnen. Zorg er vervolgens voor dat je zoveel mogelijk stemmen krijgt, op vrijdag 19 april kiezen wij uit de drie inzendingen met de meeste stemmen de winnaar. Upload hieronder je foto, video of tekst. Je inzending verschijnt niet veel later in de galerij waar al je vrienden kunnen gaan stemmen.

Deelnemen kan niet meer, stemmen nog wel! Morgenmiddag wordt de winnaar bekend gemaakt.


Wapens verhandeld door TBS'er in inrichting

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Wederom een schokkende zaak in een TBS-inrichting. Een 24-jarige man in een inrichting in Heiloo, kon vanuit de kliniek zonder problemen een vuurwapenhandel aansturen. De man werd vorige week aangehouden op de Forensisch Psychiatrische Afdeling in Heiloo.

Voor zijn zaak had hij drie telefoons en een laptop tot zijn beschikking, schrijft De Telegraaf. Bronnen melden dat de apparatuur in zijn kamer is aangetroffen.

Steekpartij


Mueller kan Trump niet vrijpleiten na rapport

Rapport/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Speciaal onderzoeker Robert Mueller legt de vraag of president Trump de rechtsgang heeft belemmerd voor aan het Congres en komt in zijn rapport niet met een eenduidig oordeel. Hij stelt in zijn rapport over 'Russiagate' dat hij er niet voldoende vertrouwen in heeft om Trump vrij te pleiten van belemmering van de rechtsgang. Daarom moet het Congres kijken naar zeker tien situaties waarbij Trump de bedoeling had zich met het onderzoek te bemoeien. Mueller is niet in staat te concluderen dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.

Het Congres heeft volgens Mueller „het gezag om een president te verbieden diens autoriteit op een corrupte manier te misbruiken en zo de integriteit van de rechterlijke macht te beschermen''. Er zijn volgens Mueller wel „verscheidene acties van de president geweest waarmee die ongewenste invloed op het onderzoek gehad zou kunnen hebben''. Trump heeft geprobeerd een greep op het onderzoek te krijgen.

Bewijs tegen Trump


Kabinet maakt plan tegen buitenlandse inmenging

Minister Ferd Grapperhaus/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Alle ministeries trekken voortaan samen op om aanvallen en inmenging door buitenlandse overheden het hoofd te bieden. Het kabinet wil bijvoorbeeld buitenlandse overnames kunnen dwarsbomen en buitenlandse studenten beter in de gaten houden. Ook moeten landen die Nederland belagen vaker openlijk aan de kaak worden gesteld, zoals vorig jaar na de mislukte spionage door Rusland bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

Allemaal hetzelfde

Alle landen worden in het vervolg op dezelfde manier onder de loep genomen, en waar nodig volgen maatregelen, schrijft coördinerend minister Ferd Grapperhaus van Justitie aan de Tweede Kamer. Nederland was al op zijn hoede en er golden al veiligheidsmaatregelen, maar daar komen er nog een paar bij. Als de staatsveiligheid in het geding komt doordat een Nederlands bedrijf in buitenlandse handen dreigt te vallen, wil het kabinet die overname desnoods kunnen verbieden. Daarom komt er een investeringstoets.


Vakantiegeld steeds vaker besteed als vakantiegeld

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Nederlanders geven hun vakantiegeld ook steeds vaker daadwerkelijk uit aan vakanties. De extra salarisuitkering wordt minder en gebruikt voor andere doeleinden, dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Vliegtickets.nl.

Van de 2.000 ondervraagden investeert 77 procent zijn vakantiegeld het geld in een vakantie. Drie jaar geleden lag dit percentage nog op zeventig procent.

Schulden aflossen


Ollongren niet vervolgd om 'Baudet-uitspraken'

Thierry Baudet en Kasja Ollongren/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) wordt niet vervolgd voor uitspraken die zij heeft gedaan over politicus Thierry Baudet. De beklagkamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft dat besloten. Het Openbaar Ministerie en het hof besloten dat vorig jaar ook al maar de FvD-leider had daartegen beroep aangetekend. Dat beklag werd donderdag afgewezen. Er is tegen deze beslissing geen hoger beroep mogelijk.

Baudet wilde dat de minister wordt vervolgd wegens smaad of laster. Hij vond dat Ollongren hem had afgeschilderd als racist. Dat gebeurde in zijn ogen tijdens een Ien-Daleslezing begin 2018, waarin Ollongren hem ervan had beticht dat hij ras had betrokken in het politieke debat. Aanleiding was een omstreden uitspraak van een partijgenoot van Baudet die zei dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan anderen.

Politieke debat


'Geen aanwijzingen Rusland-connectie Trump'

Donald Trump/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het onderzoek in de VS van speciaal aanklager Robert Mueller heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat president Donald Trump of zijn campagneteam samenwerkten met Rusland tijdens de presidentsverkiezingen in 2016. Dat verklaarde de Amerikaanse minister van Justitie William Barr donderdag.

Barr gaf een persconferentie kort voordat hij het rapport van de commissie Mueller aan het parlement zou overhandigen. In dat rapport zijn bepaalde passages onleesbaar gemaakt uit veiligheidsoverwegingen.

Twee jaar lang


Likeability of3

Waarschuwing: mogelijk smog door Paasvuren

Paasvuur/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Naar verwachting is er in heel Nederland vanaf zaterdag smog door fijnstof. De luchtkwaliteit is dan 'onvoldoende' tot 'slecht', waarschuwt gezondheidsinstituut RIVM.

Vreugdevuren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schrijft dit toe aan de vele vreugdevuren die tijdens Pasen in Duitsland en in het oosten van Nederland worden ontstoken. Ook het rustige voorjaarsweer speelt een rol.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

K*tkat Heinz is niet voor de poes

Camera videoK*tkat Heinz is niet voor de poes

Animatiefilm van Heinz nu op het witte doek

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Het had de nodige poten in aarde, maar morgen is het moment daar: de markante kat Heinz verschijnt op het witte doek. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Ilse Warringa (Juf Ank in De Luizenmoeder) en komiek Ruben van der Meer. Het is een tegendraadse animatiefilm geworden die juist niet op kinderen mikt, maar toch een voorbeeldfunctie moet krijgen in Nederland.

Heinz is een creatie van cartoonisten Eddie de Jong en René Windig. Lezers van Metro zijn allicht bekend met de nukkige Amsterdamse kater, zijn strips stonden van 2010 tot 2011 bij ons in de krant. Vandaag verschijnt Heinz eindelijk in de bioscoop, maar wie is Heinz eigenlijk?


Kim Jong-Un gaat ook een top houden met Poetin

Kim Jong-un/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na zijn twee topontmoetingen met de Amerikaanse president Donald Trump, gaat Kim Jong-un ook met een andere wereldleider om de tafel. De Noord-Koreaanse leider reist deze maand naar buurland Rusland. Hij ontmoet daar president Vladimir Poetin, maakte het Kremlin bekend.

Poetin heeft de Noord-Koreaanse leider uitgenodigd. Het bezoek moet in de tweede helft van april plaatsvinden. De exacte plaats en datum zijn niet bekendgemaakt, maar Russische en Zuid-Koreaanse media hebben eerder bericht dat de ontmoeting in het Russische Verre Oosten zal worden gehouden.

Eerste sinds 2011