In het nieuws

Festivalpannenkoek en de nostalgische: het is P-dag!

Het lijken net pizza's, maar het zijn toch echt pannenkoeken, made by Demian in de Pannenkoe in Gouda

Foto van 'Iris Hermans'

22 MRT 2019

Het is Nationale Pannenkoekendag! Metro sprak twee liefhebbers die van die goeie ouwe pannenkoek hun vak hebben gemaakt.

'Maximaal bakken'

Op een goede dag had Bas het: ik ga in de pannenkoeken. Hij richtte Rolled op en gaat nu met zijn pannenkoek op wielen de festivals af.

He pannenkoek! hoort hij regelmatig als hij in zijn Rolled foodtruck in de vorm van een pannenkoek op festivals staat. Bas Schijvens uit Valkenswaard kan er alleen maar om lachen, ,,ze bedoelen het daar alleen maar positief, het is altijd maximaal plezier op zulke events.” Én maximaal bakken, op Defqon.1 bijvoorbeeld, het walhalla voor elke hardstylefan, ,,ze zijn daar gek op onze pannenkoek met vers fruit.” Of op Down The Rabbit Hole en Best Kept Secret, al was het daar vorig jaar weer heel andere pannenkoek en hij likt zijn lippen er bijna weer bij af als hij eraan terugdenkt. ,,Met eend, zelfgemaakte hoisinsaus, bosuitjes en radijs, een limited edition die ging als een trein.”

Waar de een een pannenkoek in pizzapunten snijdt en een ander in reepjes, doen ze bij Rolled de naam eer aan en krijg je hem keurig opgerold op je bordje. ,,Eet wel zo gemakkelijk.” Past ook wel bij hem: niet te moeilijk, geen gedoe, net als de pannenkoek. ,,Ik ga het ook niet mooier maken dan het is. Ik vind het gewoon leuk om te koken en heb met dit pannenkoekenconcept iets gevonden waar ik mijn creativiteit in kwijt kan.” En waar hij zijn brood mee verdient en hoe hij in de pannenkoeken is gerold? ,,Gebrek aan opleiding, flauwekul ik altijd met een knipoog. Maar het is wel waar... Ik heb de Mavo maar net gehaald, of net niet, dat gedeelte heb ik verdrongen!” Hij belandde nog een tijd in de sales in de IT, maar kon het daar niet vinden, ,,en de IT is ook veel te abstract voor me”, haalt de eerlijke Brabander zijn schouders op.

Stilzitten zit niet in zijn aard, creatieve dingen bedenken en uitproberen wel en na een tijdje in Australië te hebben gewoond, waar hij ontdekte hoe leuk hij het koken voor anderen vond, en een blik op het horecalandschap, beleefde hij zo’n vier jaar geleden zijn eureka-moment. Want Schijvens zag dat er nog geen echt rondrijdend pannenkoekrestaurant was en bedacht het concept van de rijdende pannenkoek. ,,Het ziet er belachelijk uit, maar ik ben er verliefd op geworden, het past bij mij.” Nu is hij CPO, grapt hij, toch nog een titel, ,,chief pancake officer.”

Grappig

De pannenkoek omschrijft hij als een ‘supertopproduct’, ,,Maar het is heus geen rocket science om ze te maken. Ik vind het een grappig product, je kunt er alle kanten mee op.” Al is het inderdaad geen ingewikkeld culinair hoogstandje, hij heeft ze intussen wel geperfectioneerd, ,,mijn kaas met bacon is simpel, maar wel heel goed.De bacon is gekarameliseerd en licht krokant gebakken en de kaas lekker gesmolten in de pannenkoek.”

Bas Schijvens, CPO van Rolled

Ook experimenteert hij er lustig op los, getuige de winterpannenkoek (gestoofde peren, pecannootjes, gorgonzola) en de Warme Janus (zelfgemaakte zoute caramel, appel en speculaascrunch), een van zijn eerste en nog altijd een van de bestsellers. Max vijf producten gaan erop. ,,Ik ben geen sterrenkok en wil het vooral heel erg behapbaar maken.” En dat lukt hem aardig, want ze weten Rolled altijd wel te vinden, waar hij ook staat. Het is een keer wat anders dan een patatje of pizza, verklaart hij, ,,maar toch is het een bekend en oud vertrouwd product, dat spreekt aan.” De sky is the limit, al zal hij er niet snel een frikandel opdoen, of shoarma. ,,Je kunt er ook mee doordraven, het moet wel lekker blijven.”

Als hij in zijn pannenkoekenmodus is, dan is het vuur aan en gaan met dat beslag. Hij heeft er lol in, zelfs wanneer het bloedheet is en het in zijn foodtruck ‘nog een paar tandjes warmer’ is.  Soms willen mensen nét even een andere pannenkoek dan op het menu staat. Bij drukte soms best irritant, bekent hij, maar ze draaien er hun hand niet voor om. ,,Voor de Engelsen neem ik altijd lemon en suiker mee, vinden ze lekker, en de Vlamingen zijn verzot op bruine suiker en kinnekessuiker, een soort poedersuiker.”

Mysteryland

Hij doet ook veel catering, maar de festivals blijven favoriet, ook door zijn personeel dat de sfeer daar ‘maximaal aanvoelt’. Hoe later het wordt, hoe meer ‘flauwekul’ ze horen op een festival, ,,maar het blijft altijd gezellig.” De twee meisjes op Mysteryland die in ruil voor een pannenkoek een rap wilden maken, vergeet hij nooit meer. ,,Na een paar minuten kwamen ze terug met een hele ode aan de pannenkoek, het duurde wel tien minuten. Behalve een staande ovatie van iedereen, hebben zij hebben toen wel maximaal pannenkoeken verdiend!”

Warme Janus

Volgende week staat hij op een dancefestival in Eindhoven (Brabants Verbond) en daarna op Roadburn in Tilburg, waar het rock is dat de klok slaat. Maar geen stoere ‘rockpannenkoeken’ op het menu, verklapt hij. ,,De organisatie heeft geadviseerd om iets met vega te doen.” Geitenkaas, walnoot, honing en spinazie dus, ,,een veilige variant, gewoon prima” en hij denkt nog na over een volgende, ,,als je nog een lekkere suggestie hebt...”

Ten slotte nog zijn goudbruine tip voor thuisbakkers: bakken in een hete pan met arachideolie. ,,En het beslag altijd rechtsom draaien en mixen.” Dat laatste was een grapje, biecht Bassie Pannenkoek, zoals hij vaak wordt genoemd, grijnzend op. Moet kunnen, ,,ons hele concept is gewoon ook met een knipoog, maar we bakken wel serieus en maximaal goed.”

Demian runt de oudste

Er gaan zeker 30 bussen doorheen, lacht Demian

Demian runt de oudste van Nederland. Hij houdt van zijn gasten, pannenkoeken met rozijnen en van zijn vriendin, die gelukkig ook van pannenkoeken houdt. ,,Ze zegt altijd dat ik er zo naar ruik...”

Zijn allereerste ooit? Hij knijpt zijn ogen even dicht en denkt diep na. ,,Ik geloof dat mijn oma die heeft gebakken, in de camper op vakantie. Met rozijntjes, daar ben ik gek op.” Ja, mooie herinneringen, beaamt hij, ,,ik denk dat iedereen wel een pannenkoekenherinnering heeft, ik ken eigenlijk ook niemand die ze niet lekker vindt.” Demian Massari (28) runt Pannenkoe in Gouda, het oudste pannenkoekenrestaurant van Nederland. Of nou ja, eigenlijk de oudste poffertjeskraam, daarmee is het begonnen in 1840. ,,Eerst reisde het nog rond, maar het staat nu al een jaartje of tachtig vast en is inmiddels flink uitgebouwd.” Hij franchiset het sinds een jaar -er zijn meerdere vestigingen-, maar werkt er al bijna tien jaar en voelde zich er vanaf moment een op zijn plek, zeker ook door hun gasten. Hij krijgt een lach op zijn gezicht, nog groter dan de glimlach van stroop op de pannenkoek van het meisje iets verderop.

,,We hebben bijna elke dag wel iemand die binnenstapt met een verhaal.” De een kwam hier vroeger elke week als kind, een ander woont nu in de VS, maar herinnert zijn eerste pannenkoek nog In De Salon, zoals het vroeger heette. ,,Ook was er een man die hier voor de Tweede Wereldoorlog kind aan huis was en de laatste jaren telkens met zijn kleinzoon voor poffertjes en twee biertjes kwam.” Ze hebben hem nu trouwens al een tijdje niet meer gezien, het zou kunnen dat hij is overleden. ,,Het is ook niet zo dat we dan een rouwkaartje krijgen, maar ik hoop natuurlijk dat hij binnenkort weer komt.”

Wifi = klassieker én bestseller

Ook is er de verstandelijk gehandicapte man die hier elke zondag met een van zijn zussen komt. Niet voor een pannenkoek, maar voor een cappuccino, want die hebben ze ook. ,,We horen dan dat hij er de hele week naar uit kijkt, zo leuk is dat om te horen.”

Op zondagochtend komen ook veel jongeren bij hen en hij snapt dat wel, grijnst de pannenkoekman. ,,Die met kaas en spek is echt het perfecte hangover-food!” Liefst met melk, ,,de beste combi, of gewoon weer met een biertje erbij.” Er komen vooral veel gezinnen, maar je kunt er zeker ook naartoe met je date, vervolgt hij, ,,doe dat dan wel doordeweeks, als je een beetje rustig wil zitten.”

Goed aan de maat, en als je hem niet op kunt, pakt Demian hem voor je in

Hun Wifi-wachtwoord is een van hun klassiekers én bestsellers: Kaasspek. In de nisjes staan tafels, ,,vroeger kon je de gordijntjes zelfs dichtdoen”, aan de muur en eigenlijk overal veel koe-snuisterijen. Het restaurant oogt knus en de pannenkoeken die worden gebakken in Teflonpannen zijn goed aan de maat, ,,dus als je het niet op kunt, pakken we het gewoon voor je in.” De antieke, maar nog steeds goed functionerende poffertjesplaat prijkt in het midden van het restaurant en zou zomaar dezelfde kunnen zijn als die uit 1840 en wanneer iemand een portie bestelt, duikt Demian erachter, bewapend met boter, beslag en de vork om ze mee om te draaien. Ernaast een enorme zilveren bak poedersuiker en ja, ,,daar worden inderdaad soms poedersuikergrapjes over gemaakt..!”

30 bussen en flessen

Het monumentale pand ademt een en al nostalgie, en dat past goed bij de pannenkoek. Die zit helemaal gebakken in onze cultuur, verklaart hij het blijvende succes van het product. ,,We hadden hier laatst nog iemand die iemand uit Syrië had meegenomen. Hij vond dat het de perfecte inburgering was, omdat een pannenkoek zo typisch Nederlands is.” Hij deed er heel veel poedersuiker en stroop op, ,,hij vond het hartstikke lekker.”

Elke maand gaan er zeker 30 bussen poedersuiker en minstens zo veel flessen stroop doorheen en elk seizoen hebben ze een nieuwe pannenkoek, al is die van afgelopen herfst met stoofpeertjes en geitenkaas nog steeds de seizoenspannenkoek, zo staat te lezen op de papieren placemats slash menukaart slash kleurplaat (achterop). Niet per se omdat mensen hem zo goed vonden, ,,al vonden ze dat wel, hoor”, ,,maar er ging even wat mis bij het drukken van de nieuwe placemats!” Zijn eigen favoriet is de calzone, net zoals de pizza, ,,zal wel komen door mijn Italiaanse roots.” Verder hebben ze ook de pannenkoek kipsaté, of met brie, of met kersen en slagroom,  of gember (onder andere). Vegetarische pannenkoeken zijn er ook en ze zijn aan het broeden op een vegan pannenkoek, ,,we willen dat iedereen zich hier welkom voelt en willen het liefst echt een goeie maken, met vegan shoarma en knoflooksaus ofzo.”

Ze zitten hier in Gouda aan de Karnemelksloot en ja, ook daarmee hebben ze weleens pannenkoeken gemaakt (,,ze worden dan extra luchtig”) en verder kunnen mensen gewoon aangeven of ze allergieën hebben. Was vroeger wel minder, ,,er was zelfs een tijd dat mensen hun eigen beslag meenamen en wij dan een pannenkoek voor ze bakten, dat kun je je nu toch ook niet meer voorstellen.”

Emoji?

Of er ook een pannenkoekemoji bestaat? ,,Ik denk het niet, anders had ik die vast al heel vaak gekregen.” Toch zoekt hij even in zijn telefoon, om na een minuut een verrast ‘oh, tóch wel’ uit te roepen. Of nou ja, bijna dan, ,,van een stapel American pancakes, niet helemaal hetzelfde.”

Vandaag is het Pannenkoekendag, ,,voor mij de mooiste dag van het jaar”, glimlacht hij, ,,na Koningsdag dan.” Het ziekenhuis in Gouda belde al om een bestelling van vijftien pannenkoeken door te geven en ook in Pannenkoe zelf is het op deze dag drukker dan normaal. Ze hebben zelfs een speciale pannenkoek samen met Jantje Beton bedacht: voor 1, 50 extra voor het goede doel krijg je een springtouw en een goed gevoel.

Zijn vriendin Tara is er ook gek op, knipoogt hij tot slot. ,,Gelukkig maar, ze vindt altijd dat ik zo naar poffertjes en pannenkoeken ruik als ik thuiskom.”


Sushiketen Sumo betwijfelt onafhankelijkheid OM

Sumo/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

45 MIN

De sushiketen Sumo twijfelt aan de onafhankelijkheid van het Openbaar Ministerie en gaat de rechtbank Rotterdam vragen donderdag geen uitspraak te doen in een belastingfraudezaak waarin de restaurantketen en vier leidinggevenden verdachten zijn.

Dat gebeurt na berichtgeving van NRC over een documentaire die werd gemaakt over het onderzoek naar de keten. De verdachten zijn verbijsterd hierover en willen dat er onderzoek komt naar de gang zaken.

Selfmade Films


RDW doet aangifte handel kentekengegevens

Kenteken/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

Op internet wordt mogelijk gehandeld in de privégegevens van Nederlandse automobilisten. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft daarom maandag aangifte gedaan bij de politie.

Volgens RTL Nieuws is het mogelijk om te laten uitzoeken wie de eigenaar van een voertuig is, aan de hand van het kenteken. Dat zou 50 tot 150 euro kosten. De gegevens zouden worden opgezocht door mensen die toegang hebben tot het kentekenregister, maar volgens de RDW is die conclusie „te voorbarig. We moeten eerst uitzoeken wat er precies gebeurt, of deze mensen de informatie rechtstreeks uit de RDW-registers halen."

Kentekenregister


Vleesfans beboet na eten eekhoorn bij veganstalletje

Eekhoorn/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

Twee pro-vleesdemonstranten zijn beboet door de Britse politie. Ze aten namelijk rauw vlees bij een stalletje in het Londense Soho dat veganvlees verkoopt.

Met vacht

Deonisy Khlebnikov (22) en Gatis Lagzdins (29) hadden twee dode eekhoorns bij zich met vacht en al. Voor de neus van de verkopers en enkele klanten - met daarbij ook kinderen - begonnen ze op het dier te kauwen.


Demi gaat nooit zonder oordoppen op pad

Demi gaat nooit zonder oordoppen op pad

Demi Peeters.

In samenwerking met VeiligheidNL

5 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Demi Peeters (22) uit Oosterhout, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Demi, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Ik draag sinds mijn eerste concert al oordoppen met muziekfilter, omdat ik het belangrijk vind dat mijn gehoor gewoon optimaal blijft en omdat ik geen schade wil oplopen door te doen wat ik het liefste doe; muziek luisteren.


Joyrider (13) watervliegtuig krijgt pilotenopleiding

Watervliegtuig/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

Hij stal twee watervliegtuigen en maakte daar een paar rondjes mee. Uiteraard kreeg hij een boete, maar deze Chinese joyrider wordt ook beloond.

Observeren

Nadat een dertienjarige jongen uit Oost-China enkele dagen de vliegtuigtechnici bestudeerde, zag hij op een avond zijn kans schoon. Hij kroop in een watervliegtuig en ging ermee de lucht in.


'Huisdier raakt snel oververhit'

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:44

Bezitters van huisdieren opgelet, tijdens deze warme dagen kunnen ook zij oververhit raken. Vooral honden en konijnen kunnen het zo warm krijgen dat ze in een hitteshock raken. Daaraan overlijdt een dier als het niet snel wordt gekoeld, waarschuwen de Dierenbescherming en het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG).

Moeilijk zweten

Dieren hebben nauwelijks zweetklieren. Ze kunnen hitte daardoor moeilijk kwijt. Huisdieren die oververhit raken hebben een snelle ademhaling en hartslag. Verder zijn ze erg suf. Zo'n beest moet meteen naar de dierenarts, aldus het LICG, en ondertussen worden afgekoeld met natte doeken. Oververhitting veroorzaakt orgaanschade.


'Drugshandel Grives hoe dan ook strafbaar'

Imanuelle Grives. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:04

Of actrice Manuelle Grives zondag op het Belgische festival Tomorrowland nou een rol als drugshandelaar aan het voorbereiden was of niet, volgens het Openbaar Miniserie in Antwerpen heeft zij hoe dan ook strafbare feiten gepleegd. De 34-jarige Nederlandse werd zondag gearresteerd op verdenking van drugshandel.

Dubbel verhaal

Grives zit in de gevangenis van Antwerpen in afwachting van een besluit in de raadkamer vrijdag over verlenging van haar aanhouding. Volgens een woordvoerder van het OM wordt nog onderzocht of haar verklaring, waarin ze toegeeft drugs te hebben verkocht omdat ze een rol aan het voorbereiden was, 'kan kloppen'. „Het is een heel dubbel verhaal. Het blijven strafbare feiten."


Vermiste werknemer 10 jaar klem achter de koeling

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:34

In het Amerikaanse Iowa is onlangs een wel heel verontrustende ontdekking gedaan. Tien jaar geleden verdween daar de 20-jarige Larry, werknemer van een lokale supermarkt. Ondanks meerdere speurtochten, werd er nooit een spoor van de tiener teruggevonden.

Totdat, tien jaar later, bouwvakkers tijdens de renovatie van de No Frills Supermarkt, een gruwelijke ontdekking deden. Na het verwijderen van de koelinstallatie en de beplating daarvan, vonden zij resten van een mensenlijk lichaam.

Rare dingen


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

27 juli recordpoging groepssalsa in Rotterdam

Zaterdag recordpoging groepssalsa in Rotterdam

Op zaterdag 27 juli organiseren NS en Rotterdam United de wereldrecordpoging groepssalsa. Foto: Getty

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 13:20

Gooi die heupen los en help het wereldrecord groepssalsa te verbreken. Aanstaande zaterdag vindt de recordpoging plaats op het Stationsplein Rotterdam, georganiseerd door NS en Rotterdam Unlimited.

Rueda de Casino

De recordpoging valt samen met de laatste dag van het Rotterdam Unlimited straatfestival. Ervaring of niet: iedereen mag meedoen. Inmiddels hebben ruim 3000 mensen op Facebook hun interesse aangevinkt voor het evenement. Het doel is om met zo veel mogelijk mensen de Rueda de Casino te dansen. Een groepsdans in een grote cirkel waarbij doorlopend van partner wordt gewisseld tijdens het dansen van de salsa.


Boris Johnson nieuwe premier Groot-Britannië

Boris Johnson nieuwe premier Groot-Britannië

Boris Johnson nieuwe premier Groot-Britannië. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:10

Boris Johnson is verkozen tot nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Aan hem de taak het land door de aanstaande brexit heen te loodsen. De 55-jarige oud-journalist kreeg steun van tweederde van de Conservatieve Partijleden en wist zo zijn rivaal Jeremy Hunt achter zich te laten.

Verdeeld land

De 55-jarige Johnson is een uitgesproken voorstander van het vertrek uit de Europese Unie en heeft gezegd dat de brexit hoe dan ook op 31 oktober een feit wordt.


Toch vervolging voor Jelle Brandt Corstius

Toch vervolging voor Jelle Brandt Corstius

Het OM moet tv-maker Jelle Brandt Corstius alsnog vervolgen voor zijn beschuldigingen aan tv-producent Gijs van Dam. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:01

Het gerechtshof Amsterdam laat weten dat journalist Jelle Brandt Corstius zich alsnog voor de strafrechter moet verantwoorden. Dit voor het in de landelijke media en in een persbericht uiten van beschuldigen van verkrachting aan het adres van tv-producent Gijs van Dam.

Speculaties

Eerder had het Openbaar Ministerie (OM) besloten hem niet te vervolgen, maar daartegen had tv-producent Gijs van Dam bezwaar gemaakt. Tegen hem waren de beschuldigingen van Brandt Corstius gericht. Hij spreekt de aantijgingen tegen. Het hof vindt de klacht van Van Dam nu dus gegrond.


Rijkswaterstaat: Neem deze week een paraplu mee

Rijkswaterstaat: Neem deze week een paraplu mee

Rijkswaterstaat: Neem deze week een paraplu mee. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 11:07

Rijkswaterstaat neemt komende dagen extra maatregelen vanwege de verwachte hoge temperaturen. Extreme hitte betekent mogelijk: extra problemen op de weg.

Zo adviseert Rijkswaterstaat automobilisten een paraplu mee te nemen. En dat is niet omdat het gaat regenen. Een paraplu kan als parasol dienen en als je bij pech lang de weg komt te staan.

Direct hulp


Het wordt tropisch warm; hoe komen we de dag door?

Luchtfoto van badgasten op het strand. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:02

Vanwege de oplopende temperaturen tot wel 40 graden, heeft gezondheidsinstituut RIVM voor heel Nederland het Nationaal Hitteplan afgekondigd. De hittewaarschuwing geldt voor de gehele bevolking. „Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen zoals een zonnesteek", aldus het RIVM.

Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. Het is ook een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is de hitte gevaarlijk. „Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken", stelt het instituut.

In heel Nederland, behalve in het Waddengebied, geldt code oranje, die het KNMI heeft ingesteld wegens extreme hitte.


'Hitteplan redde al duizenden mensen het leven'

'Hitteplan redde al duizenden mensen het leven'

Het hitteplan werd twaalf jaar geleden voor het eerst ingesteld. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:04

Een hitteplan in werking brengen ingeval van tropische temperaturen blijkt succesvol te zijn. Ouderen bijvoorbeeld zijn soms zelfs beter beschermd en veiliger dan wanneer er geen hittegolf is.

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat in het verleden „honderden, zo niet duizenden levens zijn gespaard door hittemaatregelen, -plannen en -protocollen."

Minder mensen overleden


Jonge tieners aan de slaapmedicijnen

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:36

Van de jonge tieners slikt een op de twintig elke week melatonine als slaapmiddel. Dat is niet zonder gevaar, meldt het AD. Onderzoekers waarschuwen voor het pilletje dat gewoon bij de drogist in het schap ligt: bij verkeerd gebruik kan het slaapproblemen zelfs verergeren.

Melatonine is een slaaphormoon dat het lichaam zelf aanmaakt. Het wordt geproduceerd in de hersenen en geeft het lichaam ’s avonds een seintje dat we naar bed moeten.

Slechte slaap verbeteren


Tropische temperaturen verwacht

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:39

Het wordt dinsdag tropisch warm. De verwachting is dat de temperaturen stijgen tot boven de 30 graden. Alleen aan de kust wordt het iets minder warm. Het wordt zonnig en de zonkracht kan op sommige plaatsen uitkomen op 7.

In heel Nederland, behalve in het Waddengebied, is code oranje van kracht wegens de voorziene extreme hitte. Dat meldt het KNMI. In het Waddengebied geldt code geel.

Woensdag liggen ze tussen 32 en 38 graden en donderdag tussen 33 en 39 graden. „Ook in de nachten koelt het maar moeizaam af, de minimumtemperaturen liggen rond de 20 graden. Ook vrijdag volgt nog een tropische dag", aldus het weerinstituut.


Cristiano Ronaldo niet vervolgd in verkrachtingszaak

Cristiano Ronaldo niet vervolgd in verkrachtingszaak

Vanwege gebrek aan bewijs heeft de openbare aanklager besloten om geen strafzaak te beginnen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Cristiano Ronaldo hoeft niet langer te vrezen voor vervolging. De openbaar aanklager uit Las Vegas heeft besloten om vanwege gebrek aan bewijs geen strafzaak te starten tegen de Portugese topvoetballer, die in 2009 in het Amerikaans gokparadijs een vrouw zou hebben verkracht.

Tien jaar geleden, op 13 juni 2009, belde de Amerikaanse vrouw de politie met de mededeling dat ze slachtoffer was geworden van een seksueel misdrijf. Ze wilde toen niet zeggen waar het was gebeurd en wie de dader was. Het onderzoek werd daarom al snel gesloten.

325.000 euro


Massademonstratie tegen gouverneur Puerto Rico

Massademonstratie tegen gouverneur Puerto Rico

Honderdduizenden mensen zijn in Puerto Rico de straat opgegaan om het vertrek van de gouverneur te eisen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Betogers zijn massaal de straat opgegaan in Puerto Rico om het vertrek te eisen van gouverneur Ricardo Rosselló. Het gaat naar schatting om honderdduizenden mensen. Zij trokken onder meer over een snelweg in hoofdstad San Juan.

De 40-jarige Rosselló ligt onder vuur sinds op 13 juli tekstberichten uitlekten uit een chat met topmedewerkers. Daarin wordt de spot gedreven met slachtoffers van de orkaan Maria, die in 2017 duizenden mensen het leven heeft gekost in het Amerikaanse overzeese gebied. Ook worden homofobe en vrouwonvriendelijke uitspraken gedaan.

‘Waardeloze gouverneur’