Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Feest! Carnaval is begonnen, ook boven de rivieren

Heb je je al in je outfit gehesen? Mooi, dan ben je er helemaal klaar voor: het is namelijk carnaval. Officieel barst het feest zondag pas los, maar in veel Brabantse en Limburgse steden wordt er op vrijdag en zaterdag ook al een oogje dichtgeknepen.

Ook boven de rivieren is het feest te vieren, in het Utrechtse IJsselstein is bijvoorbeeld op zaterdag een optocht door de stad. Metro ging afgelopen week al even langs, om te kijken of carnaval wel een beetje te vieren is boven de rivieren.

Lees ook: Carnaval boven de rivieren: kan dat eigenlijk wel? 

Gronings carnaval

Zelfs in Groningen is carnaval te vieren. Zo houdt carnavalsvereniging Oldeclooser, ‘Neerlands Noordelijkste Carnavalsvereniging’, zondag een optocht in Kronkeldörp (Kloosterburen). Tot en met dinsdag middernacht zullen de steden hun carnavaleske naam dragen. Zo wordt Den Bosch bijvoorbeeld Oeteldonk en is Maastricht Mestreech.

Tradities verschillen toch wel. Waar de Brabanders en Limburgers op dinsdag het feest afsluiten met een vastenavond, zetten ze in Kronkeldörp nog een keer de bloemetjes buiten met een ‘deurzettersfeest’. In sommige plaatsen wordt op de laatste dinsdag traditioneel pannenkoeken gebakken, vandaar de naam dikke of vette dinsdag. Na die dag start de vastenperiode van veertig dagen, van carnaval tot Pasen.

Regen

Volgens de website optochtenkalender.nl staan er meer dan 900 optochten gepland de komende dagen. Sommigen begonnen al op vrijdag.

Het weer werkt de komende dagen helaas niet mee. Het mag dan wel warm zijn voor de tijd van het jaar (9 tot 13 graden), maar er is een grote kans op regen. Een paraplu is geen overbodige luxe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.