Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

EU niet enthousiast over brexituitstel van 3 maanden

Uitstel van de brexit tot 30 juni ziet de Europese Unie niet echt zitten. Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker telefonisch aan May laten weten. Theresa May had woensdag verzoek tot uitstel van de brexit gedaan. In plaats van 29 maart zou het Verenigd Koninkrijk op 30 juni uittreden.

Brief

Daar moeten wel alle lidstaten unaniem mee akkoord gaan. En het verzoek van May stuit op nogal wat verzet in Brussel, dit in verband met de Europese verkiezingen. Die worden namelijk van 23 tot 26 mei gehouden en elk EU-land is verplicht die te organiseren. Kort uitstel zou daarom volgens een woordvoerder van de Europese Commissie niet langer dan tot 23 mei duren.

May lichtte EU-president Donald Tusk in over haar verzoek met een brief. Daar staat ook in dat ze niet wil dat haar land weer meedoet met de Europese verkiezingen.

Niet gegarandeerd

De EU heeft ook steeds duidelijk gemaakt dat het uitstel met goede argumenten omkleed moet zijn. Er kan volgens EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier geen sprake zijn van het heropenen van het terugtrekkingsakkoord dat May in november sloot met Brussel. Een woordvoerder van de Franse regering zei woensdagmiddag dat het uitstel „niet automatisch is gegarandeerd".

De brexit staat gepland voor 29 maart om 23.00 uur Britse tijd. In de rest van de EU is het dan 30 maart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.