Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Erfenis Els Borst gaat kankerpatiënten helpen

Het geld van de erfenis van de in 2014 vermoorde Els Borst gaat er mogelijk voor zorgen dat een kankermedicijn dat van de markt verdween weer terugkomt.

Sjaak Neefjes, chemicus en schoonzoon van Borst, heeft het geld van de erfenis van zijn schoonmoeder gebruikt om de productie van het geneesmiddel in India in gang te zetten.

„Els heeft veel voor kankerpatiënten gedaan, als minister maar ook daarna”, zegt Neefjes tegen de Volkskrant. „Ze moet worden herdacht om wat ze in haar leven heeft gedaan, niet om hoe ze is geëindigd. Daarom gebruiken we haar geld om een medicijn terug te brengen naar de patiënt. Dat vinden wij een mooie nagedachtenis”, stelt hij.

Erfenis Els Borst gaat kankerpatiënten helpen
Sjaak Neefjes: 'Els heeft veel voor kankerpatiënten gedaan'. Foto: ANP

Levens verlengen

Het middel dat Neefjes in India laat produceren heet: aclarubicine. Dat is een chemomiddel dat het leven van patiënten met myeloïde leukemie kan verlengen. Sommigen stellen zelfs dat het medicijn leukemie kan genezen.

Als alles meezit komt de stof aan het einde van de zomer naar Nederland. Dan wordt de stof volgens de Volkskrant getest in verschillende Nederlandse ziekenhuizen.

Neefjes is al lang blij dat hij dit kan doen als herinnering aan zijn schoonmoeder. „Straks worden de eerste Nederlandse patiënten behandeld met een medicijn dat is betaald uit de erfenis van Els. Dat zou ze prachtig hebben gevonden."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.