Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 mrt 2019 / 14:00 uur

Eindelijk! Zzp’ers verlost van rottelefoontjes

Geen vervelende telefoontjes en ongevraagde reclame meer, het komt voor veel zelfstandig ondernemers als een geschenk uit de hemel. De Kamer van Koophandel stopt namelijk met het verkopen van adresgegevens van zzp’ers aan bedrijven. Dit doet zij niet vrijwillig, maar onder dwang van controleur Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Echter, het gaat de KvK wel wat geld kosten. Het ‘geintje’ levert namelijk 500.000 euro per jaar op. Het product genaamd ‘Adressenbestand Online’ is per 1 juli verleden tijd. Eerder gaat niet lukken, zo vertelt een woordvoerder van de KvK.  „We kunnen niet in één keer de knop omzetten, we moeten mensen de tijd geven om te wennen."

Betere bescherming

De zelfstandig werkenden zullen het nog even vol moeten houden. De KvK blijft de adressen nog tot juni verkopen. Wel begrijpt ze hoeveel ergernis het wekt en hoeveel last zzp’ers ondervinden. Ook is ze het er mee eens dat de zzp’ers betere bescherming nodig hebben.

„De KvK levert nu informatieproducten met daarin persoonsgegevens aan iedereen die daarom vraagt”, aldus de AP. De KvK kan nu nog ongestoord haar gang gaan omdat de huidige Handelsregisterwet niet de mogelijkheid geeft om afnemers te weigeren. Daarom ziet de autoriteit de wet graag gewijzigd worden zodat niet iedereen alle gegevens in handen kan krijgen.

Kraan dichtdraaien

Aleid Wolfsen, voorzitter van AP reageert op het beleid. „Met de huidige wetgeving is het dweilen met de kraan open. Alle informatieproducten worden nu in principe aan iedereen geleverd.” Hij adviseert de verantwoordelijk staatssecretaris, Mona Keijzer van Economische Zaken, die spreekwoordelijke kraan een „beetje dichter” te draaien, om ,„als toezichthouder ook beter op te kunnen treden tegen partijen die persoonsgegevens uit het Handelsregister verkeerd gebruiken”.

De KvK beklemtoont dat een wetswijziging nodig is. „Maar wel met het behoud van gebruik van data om te kunnen ondernemen”, aldus Claudia Zuiderwijk, voorzitter van de Raad van Bestuur van KvK. Die wet moet volgens haar de privacy van zzp’ers beter beschermen „En aan de andere kant de mkb’ers, zzp’ers en andere bedrijven toe blijft staan om de data van het Handelsregister te kunnen blijven gebruiken om te kunnen ondernemen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eindelijk! Zzp’ers verlost van rottelefoontjes
Sluiten