Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 5 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Een appje sturen in de file is bijna verleden tijd

Nog snel een appje onderweg in de auto naar je collega dat je wat later bent? Binnenkort is het oppassen geblazen: dan ligt er zo een boete van 240 euro op je deurmat. De politie is dan in staat om appende en bellende automobilisten te betrappen met de zogeheten ‘slimme camera’.

„Het is een camera die door de voorruit kijkt en waarneemt of iemand met zijn mobiel in de hand zit”, vertelt politiewoordvoerdster Wendy Gehrmann. „Door middel van slimme software gaat dit geheel automatisch.” Vanaf 1 juli hoopt de politie de pilot te realiseren. De slimme camera staat vaak wat verhoogd op een viaduct en door de mobiele functie staat de camera met regelmaat op een andere plek.

Gebrek aan pakkans

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen noemt het een stap in de richting. „Gebrek aan pakkans is een reden dat mensen blijven appen achter het stuur", zegt hij. Het gevoel dat mensen gepakt kunnen worden is vooral van belang, benadrukt hij. „Dat is in dit geval nog belangrijker dan de hoogte van de boete”.

De boete geldt voor appen ‘vanuit de hand’, dus niet wanneer je telefoon in een houder zit. Je smartphone als navigatiesysteem gebruiken, is dus nog wel gewoon mogelijk.

Extra middel

De slimme camera is een ‘extra middel’ op het huidige beleid dat de politie gebruikt om appende automobilisten te pakken. „Onze huidige werkwijze is nu nog ontzettend arbeidsintensief, straks kunnen we mensen op grotere schaal bekeuren”, zegt woordvoerder Gehrmann. De politie gaat nu met camera’s de weg op in verschillende voertuigen, om mensen op heterdaad te betrappen.

Tertoolen is er zeker van dat de ‘slimme camera’ gaat werken, vooral wanneer de eerste boetes op de mat liggen. „Dan vertellen mensen elkaar over de hoge bekeuringen en kijken ze beter uit", zegt hij. „Ook wanneer er na een tijdje cijfers bekend worden gemaakt over het aantal appende automobilisten, gaat er bij mensen een belletje rinkelen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Een appje sturen in de file is bijna verleden tijd
Sluiten